Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Czym się różnią te obiektywy

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Furman Zobacz posta
    Tak owszem miałem. I w moim przypadku był mydlany.
    A konkretnie najdłużej z ,,sigm" użytkowałem 50mm f/2.8 i tam tak było.
    Na początek radzę nieco spuścić z tonu. Patrząc na opinie w sieci, to 50/2.8 występuje w superlatywach. Nie miałem tego szkła więc wypowiadać się nie mogę. Jednak miałem do czynienia z 24-60/2.8 sigmy. Ku mojemu zdziwieniu, to świetnie pracowała z innym korpusem. Nie mydliła. Musiałem ją domknąć do 3,5 gdyż obrazek na 2.8 był miękki, ale nie mydlany. Kolorki też były nieco mdłe, ale czego można oczekiwać od szkła za 600zł.

Najbardziej dziwi mnie reakcja niektórych amatorów na szkła firm niezależnych (Sigma, Tamron, Tokina itd). Nieostry tamron jest okrucieństwem i trzeba się go pozbyć głosząc przy tym różne herezje. Natomiast kiedy trafi się nam nieostry, mydlany egzemplarz (np) canonowskiej 50/1.8 , to wszelkie jej niedoskonałości zacieramy i jesteśmy w stanie go domykać. Tacy dziwni ludzie żyją na tym świecie.

Poza tym 50/2.8 sigmy jest chyba szkłem makro-fotograficznym?

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Ja również mam takie odczucia. Jestem megazadowolony. Przytoczyłem tylko jako przykład. Nie mniej, o ile dobrze pamiętam, to takie słowa gdzieś padły.
    Jak doczekam się FF, to może trafi do mnie i 17-40. Póki, co muszę się zadowolić 8mm oraz 14mm na cropie
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

http://sklep.faxtel.com.pl/product_i...roducts_id=902
    http://answers.yahoo.com/question/in...2092940AAvg6Hx

"DC may refer to the autofocus DC motor on some Canon lenses which is an older design than the USM autofocus motors."

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

tak jak pisze zaitsev, nie ma co demonizować tej marki. Posiadałem sigmę 70-300 apo podpiętą pod 400D i jak teraz przeglądam zdjęcia to śmiem twierdzić, że lepiej rysowała niż 24-105 is, może miałem "bachnięty" egzemplarz. Natomiast posiadałem także sigmę 10-20 podpięta pod 50D i też świetnie śmigała. Dlatego wypowiedzi typu że "masz mydło bo masz sigmę" nie są do końca trafione.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale i tak za Sigmami nie przepadam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale i tak za Sigmami nie przepadam.
    Te "mialem", "posiadalem", itp., jednak o czyms chyba swiadcza

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Te "mialem", "posiadalem", itp., jednak o czyms chyba swiadcza
    Jedyny powód dla którego sprzedałem sigmy to przejście na FF, i na sigmę nie mogę powiedzieć niczego złego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przyznam szczerze, ze nie wyobrażam sobie fabrycznego zestawu kitowego Canina z obiektywem Sigmy Cóż to za kompozycja jest ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niekoniecznie. Znajdą się tacy, którzy powiedzą, że 17-40L jest bardziej mydlany.
    Na C 17-40L nie dam złego słowa powiedzieć - mam, używam i jest SUPER !
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 04-12-2011 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Na C 17-40L nie dam złego słowa powiedzieć - mam, używam i jest SUPER !
    Ja również mam takie odczucia. Jestem megazadowolony. Przytoczyłem tylko jako przykład. Nie mniej, o ile dobrze pamiętam, to takie słowa gdzieś padły.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To nie żadna sigma. Bo aż sam ze zdziwienia sprawdziłem. Niektóre sklepy (chociażby FJ) mają w ofercie 1000 lub 1100D z obiektywem 18-55 DC (II lub III) Jest to niby zwykły kit bez ISa. Nie wiem skąd takie oznaczenie.
    W każdym razie wersja III to niby poprawiona wersja II. Niby trochę lepszy no ale nie znacznie raczej. Najbardziej przyzwoitym jest KIT z ISem - jest ze wszystkich najlepszy optycznie no i ma IS
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

dzięki wszystkim z\a takie szybkie odpowiedzi...Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów