Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 580EX II - nie zawsze błyska

Coś już napisał

Domyślnie 580EX II - nie zawsze błyska

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z jedną ze swoich lamp 580Ex II. Coraz częściej zdarza się, że lampa nie błyska chociaż powinna. Nie chodzi o to, że błyska za słabo tylko nie odpala wcale. Zauważyłem, że problem występuje jakby częściej(ale nie zawsze) kiedy głowicę obrócę o 90 st., podniosę do góry itd. Zrobię ileś tam fotek i nagle lampa przestaje błyskać. Lekko ruszę głowicą, pościskam ją i znowu lampa zaczyna działać. Tak jakby było coś ze stykami między głowicą a korpusem(ale nie wiem jak to połączenie w ogóle wygląda więc nie wiem czy tam może być problem). Miał może ktoś podobny problem? Może ktoś ma jakąś instrukcję serwisową jak rozebrać(i złożyć lampę - może wystarczy jakieś styki przeczyścić. Nie ukrywam, że wysyłka do serwisu to ostateczność.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Moja 580 EXII również tak robiła. Albo nie błysnęła wogóle albo wypalała całą mocą przepalając fotki. To był objaw umierania palnika, aż w pewnym momencie umarł zupełnie i musiałem wymienić. Po wymianie jest lux, śmiga jak nówka.
    Rozbiórka jest prosta (na youtubie znalazłem filmik).
    Trzeba odkleić gumowe nakładki po bokach. Pod nimi jest dwustronnie klejąca taśma (czasami zostanie na gumach, czasami na korpusie lampy) Trzeba ją też odkleić i zobaczysz małe wkręty. Rozkręcasz, plus do tego dwa widoczne od spodu w obudowie/korpusie palnika. Rozpołowisz ją i wtedy masz wszystko jak na dłoni - od razu zobaczysz w jakim stanie jest palnik. Tylko nie dotykaj go palcami.
    Gdybyś potrzebował namiarów na nowy palnik, to się do mnie odezwij na PM (koszt z wysyłką z UK o ile dobrze pamiętam to ok 160zł).

Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez ely13 ; 03-12-2011 o 22:47
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    lubelskie

Domyślnie

Moja też tak miała i niestety to był objaw zużytego palnika

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuję za informację - przynajmniej już coś wiem. Trochę jestem zdziwiony podejrzeniami, że to palnik bo lampka nie była jakoś specjalnie eksploatowana no ale skoro u Was objawy były takie same to obadam stan palnika.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Moja, znaczy się firmowa lampa nie błyskała w 100% i pomogło jej przeczyszczenie styków stopki Kup środek do czyszczenia styków i może akurat będzie ok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Moja, znaczy się firmowa lampa nie błyskała w 100% i pomogło jej przeczyszczenie styków stopki Kup środek do czyszczenia styków i może akurat będzie ok
    Tak jak kolega radzi spróbuj wyczyścić styki często pomaga nie wiem jak bardzo exploatowałes lampę (odnośnie padania palnika) i w jakich warunkach ale to co piszesz o obracaniu poruszaniu lampy itd sugeruje domorosłemu elektronikowi ze możesz mieć tzw zimne luty.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ewentualnie przetarta taśma w głowicy lampy.

Uprawnienia umieszczania postów