Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: canon 7d i zdjęcia z filtrem ir

Coś już napisał

Domyślnie canon 7d i zdjęcia z filtrem ir

witam
    mam malutki pytanie
    czy matryca w 7d pozwoli mi robić zdjęcia z filtrem ir?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak pozwoli ...

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chawison.pl Zobacz posta
    tak pozwoli ...
    Zdobywasz (nie)sławę

Cytat Zamieszczone przez wojtas29 Zobacz posta
    czy matryca w 7d pozwoli mi robić zdjęcia z filtrem ir?
    Nie jest to może regułą, ale w przypadku 350D musiałem nieco grzebać w aparacie by w pełni móc wykorzystać filtry typu IR. To było jednak dawno. Teraz efekt podczerwony można uzyskać tanim kosztem:
    Zrobić podobny filtr z płyty CD, skorzystać z metody programowej lub ściągnąć odpowiedni do tego plugin.

Z tego, co patrzę po galeriach, to 7D oraz większość luster nie ma jakiś większych problemów z tego typu filtrami. Jednak trzeba zaznaczyć, że nie należy kupować tych najtańszych.

Do zlecenia potrzebowałem strasznie gęstej matrycy, czyli 50D poszło w ruch. Kupiony za zaledwie 120zł filtr podczerwony nie wystarczył. Musiałem wyłożyć nieco ponad 300zł by uzyskać najlepsze, zadowalające efekty. Bogu dzięki. Zleceniodawca, połknął bakcyla i odkupił filtr IR. Tak to by jego los spoczywał na dnie mojej szuflady
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    ... Kupiony za zaledwie 120zł filtr podczerwony nie wystarczył. Musiałem wyłożyć nieco ponad 300zł by uzyskać najlepsze, zadowalające efekty...
    Możesz zapodać jakieś namiary???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Nie mogę obiecywać bym, cokolwiek w tej chwili podał, a nie chce wpuszczać w maliny. Jak odwiedzę rodziców, to zajrzę do ulubionych i coś wyciągnę.

Coś już napisał

Domyślnie

hmm
    na moje nieszczęście, po przeczytaniu że matryca da radę, poleciałem do sklepu i kupiłem najtańszy, zakładając że na początek wystarczy.
    Jest to dHD ir720
    Niestety przy próbie zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia wychodzą czarne kadry.
    Czasem coś widać, ale baardzo nie wiele.
    po rozjaśnieniu programem straszne zakłócenia.
    Nie ostawiałem jeszcze balansu bieli, ale chciałbym na razie zrobić czytelne zdjęcie.
    Na pewno robię coś nie tak, nie wiem tylko co

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A czy czasem nie robisz zdjec na auto? Znaczy sie uzywajac swiatlomierza aparatu? Nie wiem dokladnie, ale to jak z mocnymi szarymi filtrami bedzie ciemno w taki sposob, trzema recznie ustawiac czasy odpowiednie.

O ile sie nie myle.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtas29 Zobacz posta
    hmm
    na moje nieszczęście, po przeczytaniu że matryca da radę, poleciałem do sklepu i kupiłem najtańszy, zakładając że na początek wystarczy.
    W kwestii najtańszego miałem na myśli sam jego wpływ na zdjęcie. Obraz był mniej ostry i w dodatku zbierał w niektórych miejscach światło. Było to widoczne dopiero przy dłuższych czasach.

Niestety przy próbie zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia wychodzą czarne kadry.
    Czasem coś widać, ale baardzo nie wiele.
    Tak jak podpowiada kolega siudym, spróbuj ustawić w tryb manualny i dobieraj dłuższe czasy. Pamiętaj też o ISO ustawionym na 100 lub 200. Bez funkcji auto iso.

po rozjaśnieniu programem straszne zakłócenia.
    Masz ustawione zbyt wysokie iso lub w funkcji auto. Stąd też aparat stara się dobierać jak najlepsze czasy przy zwiększaniu szumu.

Tak jak obiecałem koledze dziobolek jak tylko dotrę do rodzinnego miasta od razu wrzucę kilka zdjęć i podam dokładną nazwę (i być może cenę) filtra.

Coś już napisał

Domyślnie

Iso mam ustawione na 200, zdjecia robilem ze statywu w trybie av. Jutro sprobuje dluzszych czasow, ale nawet przy 6 sekundach otwartej migawki w swietle dziennym ledwo rozpoznawalem cokolwiek.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To chyba juz wiadomo dlaczego tak jest.

Widocznie mocno niedoswietlony nawet 6s obraz probujesz rozjasnic extremalnie. Potestuj z czasami dluzszymi 30sec~ Widocznie 6s to zdecydowanie za malo.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów