Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: canon 7d i zdjęcia z filtrem ir

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Generalnie to do zdjęć w podczerwieni nadają się Nikony a nie Canony...

Kiedyś się tym tematem bawiłem - podczas gdy Nikonem można było robić zdjęcia z ręki,
    to z tym samym filtrem Canon wymagał naświetlania kilka minut, i to na wysokim iso !!!
    Kompakt Canona s3is robił niezłe fotki - czas naświetlania wystarczał na poziomie kilku sekund...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easyrider Zobacz posta
    Generalnie to do zdjęć w podczerwieni nadają się Nikony a nie Canony...

Kiedyś się tym tematem bawiłem - podczas gdy Nikonem można było robić zdjęcia z ręki,
    to z tym samym filtrem Canon wymagał naświetlania kilka minut, i to na wysokim iso !!!
    Kompakt Canona s3is robił niezłe fotki - czas naświetlania wystarczał na poziomie kilku sekund...
    nie jestem pewny, ale doczytałem się gdzieś, że im nowszy aparat, im bardziej zaawansowany, tym gorszy będzie do zdjęć ir.
    starsze lustrzanki lepiej radzą sobie niż nowsze, a już wprost idealne są aparaty kompaktowe.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

starsze lustrzanki lepiej radzą sobie niż nowsze, a już wprost idealne są aparaty kompaktowe.
    Chociaż najlepsza jest Camera Obscura...

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Uzupełniając moją poprzednią wypowiedź...

Nie pamiętam jaki aparat porównywałem z Nikonem - czy to był 40D czy może 50D,
    dlatego wystawiłem za okno obecnie używany 7D i zrobiłem jeszcze jedną próbę.

Niestety nic się u Canona nie zmieniło - 30 sekund naświetlania przy maksymalnym iso jakim aparat dysponuje i obiektyw na pełnej dziurze (4) nie dały jeszcze zadowalającego efektu... ciemne, mało kontrastowe zdjęcie wyszło
    Dla odmiany w kompakcie S3IS całkiem poprawnie naświetlona fotka wyszła - przy iso 400 i przysłonie 3,7 wystarczyło 15 sekund naświetlania...

Fakt że dzień był raczej pochmurny - ale prosty rachunek pokazuje że w tym przypadku lustrzanka Canona ma czułość o jakieś 7-8 działek gorszą od kompaktu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów