Zamieszczone przez
Janusz_K
I teraz naprawdę nie wiem, co o tym sądzić, dlatego że akurat o nurkowaniu trochę pojęcia mam. 40 metrów, a więc licencja Advanced Open Water Diver PADI (AOWD) co sugerowałoby, że mam do czynienia z profesjonalistą. Ja niestety tylko OWD, do 18 metrów i nigdy więcej nie zrobię, bo po co. Najbardziej lubię bez butli, z maską i rurką. W takim zestawie zejście na 8 metrów, to już dla niewytrenowanego człowieka jest wyczyn, większość ludzi już na 4 metrach odczuwa ból w uszach, strach i coś, co każe im szybko wracać na powierzchnię. Powtarzam, piszemy cały czas o nurkowaniu na powietrzu zaczerpniętym na powierzchni, bez butli. Gdybyś naprawdę był fachowcem, posiadającym licencję AOWD, to na pewno byś o tym wiedział.
Odchodzę od tematu fotografii, ale denerwują mnie bajkopisarze, którzy swoje fantazje na forach bezmyślnie wypisują, jako prawdę. Gdybyś autentycznie posiadał licencję i znał ludzi, którzy nurkują, to wiedziałbyś, że ze schodzeniem pod wodę żartów nie ma. Wypisywanie "bez większego wysiłku schodze na 15" (na powietrzu atmosferycznym) jest bzdurą, bo takie coś potrafią naprawdę nieliczni. Owszem, da się zejść i dużo niżej, ale do tego trzeba się naprawdę przygotować. Na 15 metrach, na każdy centymetr twojego ciała naciska 1.5 kilograma. Jeśli schodzisz z butlą, to pikuś, reduktor dba, żeby podać ci na tyle zwiększone ciśnienie, żeby twoja klatka piersiowa się nie zapadła. Ale przy schodzeniu z rurką jest inaczej, poszukaj instruktora, który z tobą na tyle gdzieś znajdzie, bo samemu trudno, to się przekonasz.
Bo nie wystarczy w Hurghadzie zejść na trzy metry, będąc trzymanym za uchwyt przy butli, żeby później wypisywać bzdury. Arab, który cię pilnuje zwyczajnie kłamie, schodzisz na trzy metry, a on twierdzi, że zszedłeś na piętnaście. No cóż, może to od niego zaraziłeś się fantazją i wypisujesz bzdury o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
Mam sporo znajomych w branży i nikt z najbardziej doświadczonych nurków nie wypisywałby z taką nonszalancją bzdur, jakie to to nurkowanie niby łatwe i jak łatwo bez maski zejść pod wodę na 15 metrów.
Przy okazji, w polskich akwenach (Mazury) na głębokości ok. 8 metrów na zrobienie zdjęcia bez lamp jest najczęściej za ciemno.