Dzięki za pomoc też zakupie PANASONIC FT3 16GB
Dzięki za pomoc też zakupie PANASONIC FT3 16GB
------------------------------------------------------
C5DMark III | C16-35L/2.8 | C50/1.4 | S50mm ART| 580 EXII | Vertex 200 AW |
I wielka pasja zatrzymywanie czasu, czyli Tomasz Malinowski
Fotki pod wodą tak dobre jak czysta woda, jak płytko to refleksy łapią od powierzchni czasami. Kiedyś miałem taki aparat tylko bardzo stary model.
Zdecydowanie panasonic FT2/3. Wygrywa jakością.
celuloid warrior
Posiadam FT3 i polecam wszystkim. Super na wakacyjne wypady. Trzeba troszkę uważać na wyświetlacz, ma tendencje do rysowania się.
Podbiję temat, bo prawie rok minął i wyszło masę nowego sprzętu
Rozglądałam się trochę, przejrzałam testy na optycznych, ale jakoś tak... nie wiem. No i w testach jeszcze nie ma wszystkich najnowszych wynalazków.
Gdzieś wyczytałam, że Pentax WG-2 jest najlepszy, ale na optyczych wypadł słabo (choć bardzo mi się podoba ogólnie, chyba najbardziej ze wszystkich).
Myślałam też o Olympusie TG-1, bo ma możliwość dokupienia konwerterów, ale w sumie to chciałabym jak najmniejszy, prosty aparat, do wody i kieszonki koszulki rowerowej.
Mam wśród znajomych użytkowników Panasonica FT2 i FT3. Zadowoleni, ale na przykład ten FT3 ciągle łapał krople na obiektywie przy przenoszeniu woda/powietrze i ciężko było w basenie doprowadzić to od używalności na powietrzu. Przy FT4 raczej wiele się nie zmieniło...
Ciekawie też wygląda Canon d20 i sony TX10.
Piorytety:
- jakość zdjęć podwodnych
- jakość zdjęć nawodnych
- jakość filmów
- długość wytrzymywania na baterii + możliwość ładowania jej poza aparatem
GPS to fajny bajer, ale mogę sie bez niego obyć.
Zastosowanie:
- pływanie wpław i na żaglach, jakieś tropiki, baseny
- do noszenia na co dzień (wrzuci się byle gdzie, i tak się nie zniszczy, a mały)
- rower i inne sporty
Jakby ktoś byłby mi w stanie coś doradzić z własnego (albo cudzego) doświadczenia, to byłabym wdzięczna.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Witam
Też stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na kamerkę GoPro Hero 2. Szczerze polecam, sama kamerka jest niewielkim prostopadłościanem z dodatkowymi obudowami i różnymi przyssawkami i mocowaniami, w zależności od rodzaju zestawu. Można przymocować do piersi, do głowy, do roweru, motoru, przykleić do powierzchni płaskich typu maska samochodu lub wklęsłych bądź wypukłych, do deski surfingowej, modeli RC itd. itp.
Pięknie filmuje w full hd, a dołączona w zestawie obudowa podwodna podobno wytrzymuje nurkowanie do 60m.
Ja sprawdzałem tylko na otwartym basenie, nie było żadnych problemów.
Oczywiście filmowanie w innych trybach też możliwe.
Co do zdjęć to przyznaję się nie robiłem, gdyż interesowała mnie funkcja filmowania, ale na temat tej kamerki jest mnóstwo stron i opinii, więc nie ma problemu z przeczytaniem, czy obejrzeniem sampli.
Szczerze polecam i pozdrawiam
Smok
--- Kolejny post ---
Witam
Też stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na kamerkę GoPro Hero 2. Szczerze polecam, sama kamerka jest niewielkim prostopadłościanem z dodatkowymi obudowami i różnymi przyssawkami i mocowaniami, w zależności od rodzaju zestawu. Można przymocować do piersi, do głowy, do roweru, motoru, przykleić do powierzchni płaskich typu maska samochodu lub wklęsłych bądź wypukłych, do deski surfingowej, modeli RC itd. itp.
Pięknie filmuje w full hd, a dołączona w zestawie obudowa podwodna podobno wytrzymuje nurkowanie do 60m.
Ja sprawdzałem tylko na otwartym basenie, nie było żadnych problemów.
Oczywiście filmowanie w innych trybach też możliwe.
Co do zdjęć to przyznaję się nie robiłem, gdyż interesowała mnie funkcja filmowania, ale na temat tej kamerki jest mnóstwo stron i opinii, więc nie ma problemu z przeczytaniem, czy obejrzeniem sampli.
Szczerze polecam i pozdrawiam
Smok
P.S. Co do kropli na obiektywie przy szybkim przechodzeniu spod nad wodę lub odwrotnie, parę razy też się zdarzyło, ale raczej były to przypadki incydentalne a nie reguła, mówię o sesjach po około pół godziny do godziny ciągłych wygłupów, skoków do wody, chlapania, nurkowania i polewania się wodą.
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
GoPro znam, widziałam bezpośrednio, fajna sprawa, ale przede wszystkim zależy mi na zdjęciach.
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Canon serii G + obudowa podwodna.
No a Olki z serii Mju Tough??? Przecież tego jest chyba kilka modeli - wszystkie za duże???
Kiedyś się nimi interesowałem i bardzo pochlebne opinie zbierały.
Znajoma miała i bardzo fajne fotki to "wypluwało".
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 19-09-2012 o 01:05
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Budżet przekraczaChciałabym żeby to się zamknęło w okolicach 1.5k.
No i to już jest relatywnie spory aparat.
TG-1 nie jest dużo większe od mju, jakbym brała olka to już tego (chociażby dla f2.0), tylko możliwość dopięcia konweterów nie jest jakąś super zaletą jak dla mnie, a podobno trochę słabiej wypada pod wodą (o ile mogę zaufać testom optycznych).
Trochę jest tak, że powinnam pozbierać cechy 2-3 aparatów, żeby dostać taki, jaki dokładnie chcę![]()