Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: EF135mm f/2.8 Soft Focus

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Kurczę, przesadzacie, może są lepsze alternatywy w podobnych cenach, ale nie jest to takie dno, jakie się jawi z Waszych wypowiedzi.
    Moim zdaniem od stałek należy wymagać więcej.
    Nie twierdzę że obiektywem tym nie da się robić zdjęć, ale po prostu uważam ze nie warto go kupować, chyba że używkę, w cenie max 700 zł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Jesteś pierwszym źródłem, które narzeka na CA w tym obiektywie na jakie natrafiłem. Nie używałem żadnego z powyższych, ale sporo grzebałem, bo byłem nim zainteresowany. Oczywiście możesz mi zarzucić, że skoro nie miałem, to nie mogę się wypowiadać, ale uważam, że skoro Twoja opinia się liczy, to liczy się również opinia innych ludzi którzy ten obiektyw testowali, używali... A zresztą mniejsza :]
    To nie jest tak, że moja opinia liczy się bardziej niż Twoja czy czyjaś. Każdy z nas ma jeden głos, od czytających zależy kogo będą słuchać (w najbliższych wyborach startuję z hasłem "canon dla wszystkich")

Ale do rzeczy. Zauważyłem, że malutkie obwódki robią się wokół jaśniejszych partii obrazu. Jest to całkiem normalne w trybach zmiękczania, w zasadzie na tym częściowo polega cały efekt. Niestety brzydkie ślady zostają po wyłączeniu SF. Wystarczy, że trafisz na podatny motyw, na przykład w bokehu pojawią się kontrowo podświetlone liście. BTW, bokeh też jest nie za fajny.

Na pocieszenie mam tylko to, że EF 35L ma jeszcze większą AC niż ten 135SF.
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Wahałem się czy kupić 135L i dlatego kusił mnie też właśnie ten obiektyw. Sprawdziłem jedną sztukę (była tylko jedna) i mając wcześniej zdjęcia ze 135L nie miałem żadnej wątpliwości. Oczywiście zdjęcia da się robić, ale satysfakcjonujące wyniki były wg mnie od F4 no może 3,5.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Na pocieszenie mam tylko to, że EF 35L ma jeszcze większą AC niż ten 135SF.
    Niestety, 35L to też jest niezły aberrofon i bokeh robi zielono - fioletowy, podobnie jak 100/2.0 czy 85/1.8.

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Wahałem się czy kupić 135L i dlatego kusił mnie też właśnie ten obiektyw. Sprawdziłem jedną sztukę (była tylko jedna) i mając wcześniej zdjęcia ze 135L nie miałem żadnej wątpliwości.
    135L to jedno z najlepszych szkieł w ogóle. Na pełnej dziurze powala takie stałki jak 100/2.0 przymknięte do f/5.6.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów