Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flankerp
    Uzależniony
    • 2010
    • 636

Wrażliwy, dokładny dokładnie o to samo chodzi, działa lepiej, ale to nie znaczy, że bez tego aparat nie ustawi ostrości dla jasnego obiektywu albo zrobi BF/FF.
    Ty napisałeś:
    Nie chciał bym Ci źle wróżyć, ale nie posłuchałeś kolegów z forum i kupiłeś 1100D. Niestety AF tego aparatu ostrzy tylko dla f5,6. Nie ma dokładniejszego ostrzenia dla f2,8. Tak więc celność AF z powyższymi obiektywami (jeśli nie przymkniesz przysłony) to będzie loteria - może trafi, może nie.
    Zatem nie jest to tak jak napisałeś. Problem z AF wystapi tylko w trudnych warunkach oświetleniowych... Wtedy AF może się gubić.
    W pozostałych będzie ostrzył jak należy nawet jak podepniejs 50 1.2.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• tlustyx
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1304

Zamieszczone przez flankerp Zobacz wpis
      Wrażliwy, dokładny dokładnie o to samo chodzi, działa lepiej, ale to nie znaczy, że bez tego aparat nie ustawi ostrości dla jasnego obiektywu albo zrobi BF/FF.
      Wrażliwy, a dokładny to co innego.

Zamieszczone przez flankerp Zobacz wpis
      Zatem nie jest to tak jak napisałeś. Problem z AF wystapi tylko w trudnych warunkach oświetleniowych... Wtedy AF może się gubić.
      W pozostałych będzie ostrzył jak należy nawet jak podepniejs 50 1.2.
      Nie nie będzie.
      Przykład dla cropa z kalkulatora ostrość na 2m:
      50mm f 1.2 GO od 1,97m do 2,04m
      50mm f 3.2 GO od 1,91m do 2,10m
      50mm f 5.6 GO od 1,85m do 2,18m
      Aparat stara się ustawić ostrość na 2m, jednak nie jest tak idealnie, są pewne odchyły na + i -.
      Gdy podpinam obiektyw o jasności powyżej f 2.8 do 5.6 aparat ustawia ostrość mniej precyzyjnie (czujnik f5.6), gdyż wie, że minimalna GO jest od 1,91m do 2,1m czyli 19 cm i odchylenie załóżmy +/-3 cm nie czyni takiego zdjęcia nieostrym.
      Gdy podpinamy obiektyw f2.8 lub jaśniejszy aktywuję się czujnik f2.8 który jest trochę inaczej skonstruowany aby precyzyjniej ustawiać ostrość, gdyż może być podpięty obiektyw np. f1.2 który ma dla 2m GO od 1,97m do 2,04m i tu takie odchylenie jak wyżej dyskwalifikuje zdjęcie.

Co do tego, że 7D ma lepszy AF niż 500D to normalne, bo kto by kupił 7D gdyby 500-tka miała wszystko co ma 7D
      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Aleximov
        Początki nałogu
        • 2011
        • 260

Witam,

Zamieszczone przez tlustyx Zobacz wpis
        Gdy podpinam obiektyw o jasności powyżej f 2.8 do 5.6 aparat ustawia ostrość mniej precyzyjnie (czujnik f5.6), gdyż wie, że minimalna GO jest od 1,91m do 2,1m czyli 19 cm i odchylenie załóżmy +/-3 cm nie czyni takiego zdjęcia nieostrym.
        Nie, soft aparatu w momencie obliczania AF tego nie wie, gdyż jeszcze nie może wiedzieć, na jakiej przysłonie będzie robione zdjęcie (np. w trybie Tv - priorytetu czasu) - a najpierw ustawiany jest AF, a dopiero potem Ev (ekspozycja). [wystarczy zrobić prosty test - wiem, wiem, znowu się narażę tymi testami ]

Chodzi o to, że dla obiektywu o maksymalnej dziurze np. 2.8 sensory (piksele) czujnika mogą być rozstawione szerzej (w większej odległości od siebie), natomiast dla obiektywu o przysłonie 5.6 te skrajne czujniki byłyby niedoświetlone (mniejszy otwór przysłony je zasłania), więc muszą być one ustawione w mniejszej odległości od siebie, co automatycznie daje gorszą precyzję obliczania odległości dla AF (większy błąd obliczeń) - stąd przełączanie czułości w droższych puszkach.

Ale chyba już dość znacznie odbiegliśmy od tematu wątku... Choc może te informacje przydadzą się Autorowi tego tematu w podjęciu decyzji, jakie obiektywy kupić (jasne czy ciemne) i przy zakupie kolejnej puszki

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Zamieszczone przez Aleximov Zobacz wpis
          Witam,
          Nie, soft aparatu w momencie obliczania AF tego nie wie, gdyż jeszcze nie może wiedzieć, na jakiej przysłonie będzie robione zdjęcie (np. w trybie Tv - priorytetu czasu) - a najpierw ustawiany jest AF, a dopiero potem Ev (ekspozycja). [wystarczy zrobić prosty test - wiem, wiem, znowu się narażę tymi testami ]
          Aparatu "nie interesuje" na jakiej przysłonie zrobisz zdjęcie. Jeżeli podepniesz obiektyw 2.8 lub jaśniejszy to ustawia ostrość na czujniku 2.8 (jeśli taki ma), a jeśli obiektyw ciemniejszy do 5.6 to ustawia na mniej dokładnych czujnikach. Dla obiektywów powyżej 5.6 muszą być dodatkowe czujniki chyba f8 - nie wiem które aparaty takie mają.
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Marchos87
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 24

Dobra, to teraz podsumujcie mi to co napisaliście bo zamotało się wszystko ze 3 razy dookoła

Canon 1100D nie posiada dobrze zgranego czujnika z przysłonami mniejszymi niż 5.6 ? Czyli kupując 50mm f/1.8 może okazać się z tym body obiektyw się nie zgra i ostre zdjęcie będę uzyskiwał losowo ? Czy mowa tylko o złych warunkach oświetleniowych a w dzien wszystko powinno być ok ?
            1100D+kit, Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro = bida póki co :sad:

Komentarz

• Aleximov
              Początki nałogu
              • 2011
              • 260

Witam,

Zamieszczone przez tlustyx Zobacz wpis
              Aparatu "nie interesuje" na jakiej przysłonie zrobisz zdjęcie. Jeżeli podepniesz obiektyw 2.8 lub jaśniejszy to ustawia ostrość na czujniku 2.8 (jeśli taki ma), a jeśli obiektyw ciemniejszy do 5.6 to ustawia na mniej dokładnych czujnikach. Dla obiektywów powyżej 5.6 muszą być dodatkowe czujniki chyba f8 - nie wiem które aparaty takie mają.
              Dokładnie tak - i nie mieszajmy do tego GO...

A wracając do tematu:
              Zamieszczone przez Marchos87
              Cześć wszystkim, po miesięcznym cykaniu zdjęć chcę dokupić obiektyw trochę lepszej jakości od tych co wybrałem przy zakupie tej lustrzanki. Mam dylemat co wybrać: ...
              Napisałeś, że planujesz zakup jasnej stałki - rozumiem, że głównie do portretów. Czy rozważasz również zakup lepszego zooma ? I czy raczej coś szerszego (tu poleciłbym np. C15-85/3.5-5.6 - trochę czasem ciemny, ale za to ostry w całym zakresie i nie taki znowu drogi - ew. coś jaśniejszego np. ze światłem 2.8, ale wtedy znacznie droższego) czy "ciągnie" Cię bardziej w stronę tele (np. 70-200)? Czy też wolisz poczekać, aż będziesz pewien, jakich szkieł Ci potrzeba ?

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
              Zamieszczone przez Marchos87
              Czyli kupując 50mm f/1.8 może okazać się z tym body obiektyw się nie zgra i ostre zdjęcie będę uzyskiwał losowo ?
              Jeśli przetestujesz szkło przed zakupem (czy nie ma z Twym korpusem FF/BF i czy nie jest zbytnio mydlany w którymś z rogów), to nie. Musisz potem jedynie "poznać" to szkło, poćwiczyć, w jakich warunkach AF trafia a w jakich ma problemy - to nie jest tak, że z 1100D i 50/1.8 nie da się zrobić ostrego zdjęcia za każdym (prawie) razem i jest to czysta loteria - to nie tak... To, że na lepszym body jest łatwiej, to nie znaczy, że na 1100D się nie da
              Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

• Marchos87
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 24

W tym momencie korzystam z obiektywów:
                Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
                Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro

Teraz chcę jeden jaśniejszy i w miarę tani. Póki co nie mam funduszy na ładowanie w foto
                ta 50mm 1.8 jest bardzo tania a podobno całkiem fajna więc dlatego mnie kusi. Tylko po tym co pisaliście nie wiem czy spełni oczekiwania.

Nie mam 2 czy 3 tys zł na wydanie. Max 1 tys więc nie wiem czy zawracac sobie głowę czymś innym czy brać tą 50mm
                1100D+kit, Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro = bida póki co :sad:

Komentarz

• rzech
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 116

bierz

skup sie na fotografowaniua a nie na sprzecie

Komentarz

• Licker
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 68

Bierz 50mm f/1.8 albo 50 f/1.4 jeśli nie masz innych wydatków.
                    Co do AF'u jasnych szkieł i serii xxxxD. Sam do 1000D podpinałem szkła f/1.8 i f/1.4.
                    Do tej pory czasem używam go z Sigmą 30mm f/1.4, bo to bardzo kompaktowy duet i AF działa dobrze.
                    Zdarzają się wpadki, ale to jakiś tam mały %. Jedyny wymóg to ostrzenie tylko na centralnym.
                    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
                    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Komentarz

• Aleximov
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 260

Ja bym nieśmiało zasugerował, aby brać tą 50/1.8 - jak Ci nie podejdzie, to ew. odsprzedaż na allegro...

Jak będziesz miał (na początku) problemy z trafianiem AF, to możesz zawsze przełączyć w tryb LV (LiveView), gdzie ostrość nastawiana jest metodą kontrastu (a nie fazy), a nawet ustawiać ostrość w trybie ręcznym (na LV + powiększenie) [choć ten pierścień ostrości w 50/1.8 do najwygodniejszych nie należy, ale się da...). Przy ograniczonych funduszach ten obiektyw ma najlepszy stosunek możliwości do ceny

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• dreamstorm
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 642

Można się zastanowić nad 50 1.8 albo nad 35 f2. To są całkiem tanie i przyjemne szkiełka. Sprawa upodobań jeśli chodzi o ogniskową. 35mm na cropie jest znacznie bardziej uniwersalna. Ciekawym rozwiązaniem są też szkła manualne na M42, gdzie 50tek jest sporo i takie za 300 zł zjadają C50 1.8 na śniadanie Sporo fanu, ale manualne ostrzenie wymaga odrobinę wprawy. Sigma 30 1.4 jeśli trafi się dobry egzemplarz jest rewelacyjnym wyborem.
                        Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• sylwester Samluk
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 316

Witam, a czemu nie chcesz kupić używane 85mm f/1.8 bardzo dobre szkło, portrety będą pięknie wychodziły, jeśli nie ten to polecam 50mm f/1.4 kup raz a dobrze.
                          |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                          |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• rzech
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 116

Zamieszczone przez rzech Zobacz wpis
                            Gdybym mial znow wybierac do cropa jako podstawowy to w rankingu cena/jakosc/obrazek zdecydowanie wygral by ef 50 mm 1,8 przed ef 35 mm 2,0 i s 50 mm 1,4 oraz ef 50 mm 1,4

te 2 pierwsze sa naprawde tanie potem juz wszystko ponad 1k czy warto ? musisz odpowiedziec sobie sam
                            Zamieszczone przez Aleximov

Ja bym nieśmiało zasugerował, aby brać tą 50/1.8
                            Zamieszczone przez dreamstorm
                            Można się zastanowić nad 50 1.8 albo nad 35 f2. To są całkiem tanie i przyjemne szkiełka. Sprawa upodobań jeśli chodzi o ogniskową. 35mm na cropie jest znacznie bardziej uniwersalna.
                            odpowiedz padla juz zbyt wiele razy

50 1,8 lub 35,2

pozostale ponad tysiac

30 1,4
                            50 1,4
                            85 1,8 nie ujmujac nic obiektywowi ale troche dlugi na cropie
                            ja na powaznie zaczalem go uzywac dopiero po przejsciu na FF

Komentarz

• luck1985
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 322

Ostatnio chcialem cos w okolicach 50mm, pod cropa jak damy ten tani canonowski plastyk 50mm bedziemy mieli 80mm- 50x1,6=80. Kupilbym 28mm, na cropie daje 44,8mm.

Komentarz

• rzech
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 116

sigma 30 1,4 = 48
                                lub canon 35 2,0 = 56

poza tym 80 mm to fajna portretowka
                                Ostatnio edytowany przez rzech; 39564.

Komentarz

Pracuję...
                                X