1100D:
• Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6),Oj kolega chyba nie zrozumiał. Układ AF pracuje zawsze przy pełnej dziurze.Gdy aparat ostrzy dla 2,8 to gdy założysz obiektyw 2,8 lub jaśniejszy aparat dokładniej ostrzy, gdyż zakłada, że głębia ostrości jest mała.
Przewaga ma znaczenie tylko przy trudnych warunkach oświetleniowych a nie zawsze.
Ta dodatkowa czułość właśnie ma znaczenie w miejscach o ograniczonym swietle. Działa z 2.8 i mniej. To czy aparat osrtzy dobrze czy nie, zależy od wielu czynników. Światło, umiejętności, obiektyw FF/BF, ewentualne problemy z AF
To 5.6 wynika z konstrukcji lustra semi-przepuszczalnego dlatego jest ciemniej z tego co się orientuje
Poza tym 1000D ma chybs dokładnie ten sam AF co 500D ale nie jestem na 100% pewien. Nie jestem też pewien, czy ten czuly środkowy jest aktywny w 500D. Z tego co czytałem to dopiero xxD ma takie udogodnienie, ale poczytam instrukcje jeszcze...
Aby sprawdzić jak przysłona się przymyka, musisz wcisnać przycisk podgladu głębi ostrości (przy mocowaniu obiektywu). Jak ustawiasz ostrość, przysłona jest zawsze otwarta.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.. właśnie doczytałem, że faktycznie 500D ma czuły środkowy więc tutaj kolega ma racje, cała reszta jak napisałem...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...
Poza tym można się wspomagać lampa błyskowa wbudowana (wtedy błyska) lub zewnętrzna z czerwonym światełkiem wspomagacza![]()