Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Z optyczne.pl
    1100D: • Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6),
    500D: • Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6, dodatkowa czułość przy f/2.8),
    Po to przymknąć przysłonę by była większa głębia ostrości, gdyż aparat zakłada, że taka właśnie jest.
    Gdy aparat ostrzy dla 2,8 to gdy założysz obiektyw 2,8 lub jaśniejszy aparat dokładniej ostrzy, gdyż zakłada, że głębia ostrości jest mała.
    Miałam przed 500-tką 1000D i wiem o czym piszę.
    Dla sprecyzowania:

1) Te wartości powyżej (f/5.6, f/2.8) oznaczają maksymalnie otwartą przysłonę w OBIEKTYWIE (np. C400/5.6), przy której AF body będzie działał (i nastawianie przysłony dla zrobienia zdjęcia przy pożądanej GO nie ma tu znaczenia) - więc to, czy AF będzie działał w danym body zależy od dokręconego obiektywu, a nie ustawionej kółkiem przysłony

2) Dodatkowa czułość dla jasnych szkieł w niektórych aparatach wiąże się ze specyficzną budową czujnika AF i jest programowo włączana (lub nie) przez soft aparatu w zależności od przyłączonego obiektywu (tzn. jego przysłonie na maksymalnej "dziurze" - można to sprawdzić przyłączając np. programowalny dandelion ze szkłem M42 i zmieniając mu sztucznie wartość "maksymalnej dziury" ) - i znowu robocza przysłona (przy której robimy zdjęcie) nie ma tu znaczenia.

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 08-02-2012 o 14:44

Uprawnienia umieszczania postów