Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wyszedłem z założenia, że pierwsze lustro to tam kij, kupiłem rok temu 1000D.
    Potem dziewczyna chciała kupić aparat, poleciłem 550D. Obecnie widzę jakie są różnice, i wygodniej mi się pracuje nad tym 550D, ze względu na większy ekran i możliwość kręcenia filmów. Często jako tele wykorzystuje moje 55-250 IS. Mam jeszcze 50mm f/1.8 ale rzadko korzystam. Dlatego Tobie polecam wziąć już model wyżej czyli 600D z szkłem tele np. 55-250. Z czasem Twoje potrzeby same się rozrosną i będziesz wiedział czego Ci tak naprawdę brakuje A na początek ewentualnie samo body + 18-55IS wystarczy. Do tego statyw i możesz robić fotki ;-)

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    A mi bardziej chodziło o funkcjonalność
    ...Mam dość duże łapy a E-510 po 3 latach obsługiwałem na pamięć i nic mi nie przeszkadzało ... Na moje "graby" idealny byłby 7D ale 550D z gripem robi robotę
    Dlaczego od razu 7D??? Myślę, że 60D również całkiem dobrze by Ci się trzymało

Ja mam do tej pory swój pierwszy DSLR - E-400, ale kupowałem go świadomie,
    właśnie ze względu na gabaryty - wtedy była to "najmniejsza lustrzanka na świecie"
    W porównaniu z nim E-510 to kawał sprzętu który bardzo wygodnie się trzyma.

Są jeszcze inne aspekty ergonomiczne, jak np. "tylne kółko".
    Choć (ponoć) do wszystkiego można się przyzwyczaić,
    to ja w życiu nie zamieniłbym go na przyciski.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zeby sie nie wkurzać na brak ergonomii wystarczy zakupić dowolną puszkę serii xxD najlepiej używaną w dobrym stanie i do tego na początek uniwersalne szkło
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Minęło sporo czasu zanim dowiedziałem się jakie mam oczekiwania wobec aparatu. Zacząłem analogiem, ale nie wciągnęło mnie to i skończyło się na zakupie 350D. Po roku używania coś nieprzyjemnego działo się z matrycą i aparat poleciał w kąt. Do szeregu dołączył nikon d80. Potem były próby w pentaxie, sonym olku, ale na próbach się zakończyło. Po sprzedaży nikosia w łapki wkleił się 50D.

Podczas małej "dywersji" na wieczorze kawalerskim potrzebowałem drugiego aparat, nagle moja 350D odżyła by po miesiącu zamienić się w aparat do fotografii podczerwieni.

Najważniejsze jest jednak to, że w tej chwili wyobrażam sobie zakup tylko jednej puszki 1d mk3 lub 1ds mk2 na, co pozwolą fundusze. Nic innego w łapy nie mogę wziąć. Oczywiście moja luba z radością strzela 600D, które jak na moje odczucia także by wylądował w koszyku zakupowym.

Nie jest może i wskazane o tym pisać, bo to już stara jak świat zasada. Pomyśl o szkłach - przeznacz fundusz, a to co zostanie wydaj na aparat.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

to że kolega woli zdjęcia z aparatu kompaktowego oznacza tylko i wyłącznie, że nie potrafił robić zdjęcia lustrzanką. Wielu amatorów jest zawiedzionych, wydając dużo pieniędzy na swoją wymarzoną lustrzankę z dużym obiektywem i w ogóle taką fajną. Po kupnie okazuje się, że zdjęcia nie są takie ostre, ano - obiektyw kitowy, że kolory nie tak nasycone, nie te ustawienia aparatu, a to, że ciemne, kompakt by rozjaśnił sam... Jeśli chcesz kupić lustrzankę musisz się liczyć z tym, że zdjęcia będzie trzeba obrabiać, a i sam aparat jak się okazuje trudno schować w kieszeni. Jeśli nie przeszkadza Ci to kup sobie jakąś małą lustrzankę, dopiero jeśli będziesz pewien, że to jest właśnie to możesz ją rozbudować a z czasem wymienić na coś lepszego. Powodzenia!
    Canon 5D MK I, Canon 5D MK II, Canon 15mm 2,8 Fisheye, Canon 35mm 2,0, Canon 50mm 1,4, Canon 85mm 1,8, Canon 100mm 2,8 MAKRO, Speedlite 580 EX II i inne Efekty pracy na Pkt 8 regulaminu forum

Dopiero zaczyna Awatar Marchos87

Domyślnie

Dzisiaj udało się sfinalizować pierwszą lustrzankę Wybór padł spontanicznie na Canona EOS 1100D + 18-55 a do tego tamron af 70-300mm f 4-5.6 di ld makro, nie wiem co z tego będzie ale mam nadzieję że nie będę żałował

Pozdro

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marchos87 Zobacz posta
    Dzisiaj udało się sfinalizować pierwszą lustrzankę Wybór padł spontanicznie na Canona EOS 1100D + 18-55 a do tego tamron af 70-300mm f 4-5.6 di ld makro, nie wiem co z tego będzie ale mam nadzieję że nie będę żałował

Pozdro
    Co będzie? Dobre fotografie. Tego życzę ;-)

Domyślnie

Pierwsze fotki za nami, są bez sensu ale jak ktoś ma ochotę zobaczyć to zapraszam:

https://picasaweb.google.com/1087728..._ejM_Spr3NwAE#

Ogólnie pstrykamy żeby wyczuć aparat. Jest to nasza pierwsza lustrzanka więc zdjęcia są słabe i proszę to Nam wybaczyć

Pozdro

Domyślnie

Cześć wszystkim, po miesięcznym cykaniu zdjęć chcę dokupić obiektyw trochę lepszej jakości od tych co wybrałem przy zakupie tej lustrzanki.
    Mam dylemat co wybrać:

http://www.e-cyfrowe.pl/canon-ef-50m...ii-p-1405.html

czy

http://www.e-cyfrowe.pl/sigma-50mm-f...on-p-1396.html

i teraz czekam na pomocną dłoń. Canona 50mm 1.8 (plastik z lepszym światłem) czy tą sigmę. Trochę gorsze swiatło ale macro 1:1 a myślę że do portretów też już by się nadała z 2.8, przewyższa canona o niebo lepszą konstrukcją ale nie wiem jak się ma 1.8 do 2.8. Widziałem zdjęcia z obu i wszystkie mi się podobają ;(

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Na Twym miejscu rozważyłbym jeszcze zakup Canona 50mm/1.4 lub Sigmy 50mm/1.4... (choć z inną Sigmą (zoomem) miałem problemy i się "zraziłem"...)

1) Canon 50/1.8 - plastikowy, delikatny, ale jak masz możliwość wybrania z kilku sztuk, to może Ci się trafić ostry od 2.2...2.8 i będziesz zadowolony (choć czasem są kłopoty z AF, ale przy tej cenie...) - mam ten obiektyw, trafia dobrze, ale niestety lewy górny róg jest wyraźnie gorszy (mydlany) od reszty (coś ma chyba "krzywe soczewki"), dlatego trzeba KONIECZNIE sprawdzić przed zakupem

2) Canon 50/1.4 - lepsze wykonanie, ma USM z "ręcznym przeostrzaniem", mój jest już bardzo ostry od 2.2 (a od 2.8 "żyleta")

3) Sigma 50/1.4 - nie mam, na forach go chwalą, choć ponoć czasem są też problemy z AF (ponoć ze względu na drobny "focus shift")

4) Sigma 50/2.8 Macro - nie mam, ale czy dużo będziesz robił zdjęć makro i to z małej odległości (kilka cm) ? Do portretów chyba jednak lepszy będzie jeden z powyższych...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 07-02-2012 o 19:13

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów