Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim (amatorskim) zdaniem--licz się ze zdaniem znawców.(ale bez przesady)
    Jeżeli chcesz spróbować body lub szkieł to zwyczajnie powiedz to na forum
    Ja mam dwa body 1dMKIIN i 50d
    szkła Sigma 135-400APO,---C75-210 /F4 ---c50/f1,8---canony kitowe np 29-90 itd
    podjedz popstryjaj i zobacz i bedzesz już coś wiedzał,
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marchos87 Zobacz posta
    W tym pierwszym linku dołączone są 18-55mm IS and EF 75-300mm, nie bawiłem się długo lustrzankami więc nie wiem co mi spasuje, musiał bym się pobawić i później może czegoś się dowiem. W każym razie te szkła wydają mi się całkiem spoko na początek. Warto dać 3 tys za taki zestaw ?
    jak na początek takie wyjście wydaje się być sensowne-masz szerszy 18-55 + tele, popstrykasz troche i z czasem zobaczysz czego najwięcej używasz i czego ci potrzeba, moze to bedzie tele wiec sprzedasz to dolozysz i kupisz cos lepszego a kita 18-55 zostawisz na wyjątkowe okoliczności lub na odwrót, wyjdzie "w praniu", z czasem może zainteresujesz się stałkami. powodzenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cześć.
    Posiadam sprzęt jak w 2 linku + 50 1.8 no i lampa (koniecznie z ruchomą głowicą). Jestem z niego zadowolony. Brak mi tylko możliwości ustawiania przysłony podczas kręcenia filmików - w 550D się da ustawiać.
    Weź taki na początek i w miarę możliwości inwestuj w "szkła". Puszkę zawsze możesz zmienić a szkiełka pozostaną (bez dobrych szkieł to choćbyś 1Dx kupił to i tak nie poszalejesz).
    Musisz się przyzwyczaić do rozmiarów i do wagi - w kieszeni tego nie ponosisz.
    Jak chcesz mieć aparat zawsze przy sobie to kup kompakt, choć osobiście mam s5is i a1100 i odkąd kupiłem lustrzankę to tamte leżą.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta

...Pamiętaj że body nie jest najważniejsze ... na pierwszym miejscu jest szkło ...
    Oj, nie tak, kolego... nie tak...

IMHO body też jest bardzo ważne. Źle dobrana puszka potrafi wkurzać i może zniechęcić...

Przez źle dobraną, rozumiem dobór w kwestii ergonomii,
    czyli za mała puszka w dużych i za duża w małych rękach może powodować dyskomfort
    podczas fotografowania i w efekcie końcowym frustrację "luszczanką" zamiast fascynacji
    Na tym etapie również warto dokonywać świadomych wyborów,
    aby potem nie "zwalać winy" na puszkę że mi fotki nie wychodzą

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marchos87 Zobacz posta
    Witam, Po kilku latach posiadania małego zgrabnego kompaktu postanowiłem się przerzucić na jakiś większy sprzęt.
    Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
    Nie wiem ile kosztuje, ale dziś nie brałbym nic "poniżej" poziomu Nikon D5100.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna Awatar J.Graph
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Oj, nie tak, kolego... nie tak...

IMHO body też jest bardzo ważne. Źle dobrana puszka potrafi wkurzać i może zniechęcić...

Przez źle dobraną, rozumiem dobór w kwestii ergonomii,
    czyli za mała puszka w dużych i za duża w małych rękach może powodować dyskomfort
    podczas fotografowania i w efekcie końcowym frustrację "luszczanką" zamiast fascynacji
    Na tym etapie również warto dokonywać świadomych wyborów,
    aby potem nie "zwalać winy" na puszkę że mi fotki nie wychodzą

Pozdrówka!
    A mi bardziej chodziło o funkcjonalność
    Jeśli kupimy puszkę która ma jakiś wybór funkcji to po roku nie zmieniamy body tylko dokupujemy szkła ... czyli jeden korpus na długi czas ...
    Dlatego kupiłem 550D a nie 500D ... Teraz wiem że jeśli zajdzie taka potrzeba to dokupie sobie drugi korpus z czasem ... a narazie tylko szkła
    No bo korpusem za 8tys z kiepskim szkłem nie poszalejemy ...

Co do ergonomii to wiem co masz na myśli ale ostatnio zmieniłem zdanie ...
    Kupiłem 550D i pierwszy raz miałem go w rękach jak już kurier mi przywiózł ... Więc zaryzykowałem ... a dlaczego? Ponieważ wiadomo że na początku zawsze coś będzie nie tak ... po pewnym czasie sie przyzwyczajmy ... wiem z doświadczenia po poprzednim aparacie
    Mam dość duże łapy a E-510 po 3 latach obsługiwałem na pamięć i nic mi nie przeszkadzało ... Na moje "graby" idealny byłby 7D ale 550D z gripem robi robotę

Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

ja tam używam 30d i dla mnie super pod względem ergonomii jak i funkcjonalności, nawet nie biorę pod uwagę żadnego xxxD bo to są dla mnie za małe korpusy i w ogóle jeżeli bym miał myśleć nad zmianą to tylko na pełną klatkę

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Cześć.
    Posiadam sprzęt jak w 2 linku + 50 1.8 no i lampa (koniecznie z ruchomą głowicą). Jestem z niego zadowolony. Brak mi tylko możliwości ustawiania przysłony podczas kręcenia filmików - w 550D się da ustawiać.
    Weź taki na początek i w miarę możliwości inwestuj w "szkła". Puszkę zawsze możesz zmienić a szkiełka pozostaną (bez dobrych szkieł to choćbyś 1Dx kupił to i tak nie poszalejesz).
    Musisz się przyzwyczaić do rozmiarów i do wagi - w kieszeni tego nie ponosisz.
    Jak chcesz mieć aparat zawsze przy sobie to kup kompakt, choć osobiście mam s5is i a1100 i odkąd kupiłem lustrzankę to tamte leżą.
    Jest możliwe sterowanie przysłoną w 500D (Magic Lantern)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Jest możliwe sterowanie przysłoną w 500D (Magic Lantern)
    Jak?
    Nie filmuję za wiele, ale z tego co wiem to jedynym sposobem jest ustawienie żądanej przysłony, wciśnięcie podglądu ostrości i lekkie odkręcenie obiektywu.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

A ja bym proponował cosik takiego:

550D albo 600D jak starczy + Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS jako KIT

Barzdo dobre szkło na poczatek i pokrywa wszystko co trzeba...
    Za jakiś czas dokupić lampe i C50 1.8
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów