Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Pierwsza lustrzanka w życiu - co kupić ??

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Aparatu "nie interesuje" na jakiej przysłonie zrobisz zdjęcie. Jeżeli podepniesz obiektyw 2.8 lub jaśniejszy to ustawia ostrość na czujniku 2.8 (jeśli taki ma), a jeśli obiektyw ciemniejszy do 5.6 to ustawia na mniej dokładnych czujnikach. Dla obiektywów powyżej 5.6 muszą być dodatkowe czujniki chyba f8 - nie wiem które aparaty takie mają.
    Dokładnie tak - i nie mieszajmy do tego GO...

A wracając do tematu:
    Cytat Zamieszczone przez Marchos87
    Cześć wszystkim, po miesięcznym cykaniu zdjęć chcę dokupić obiektyw trochę lepszej jakości od tych co wybrałem przy zakupie tej lustrzanki. Mam dylemat co wybrać: ...
    Napisałeś, że planujesz zakup jasnej stałki - rozumiem, że głównie do portretów. Czy rozważasz również zakup lepszego zooma ? I czy raczej coś szerszego (tu poleciłbym np. C15-85/3.5-5.6 - trochę czasem ciemny, ale za to ostry w całym zakresie i nie taki znowu drogi - ew. coś jaśniejszego np. ze światłem 2.8, ale wtedy znacznie droższego) czy "ciągnie" Cię bardziej w stronę tele (np. 70-200)? Czy też wolisz poczekać, aż będziesz pewien, jakich szkieł Ci potrzeba ?

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez Marchos87
    Czyli kupując 50mm f/1.8 może okazać się z tym body obiektyw się nie zgra i ostre zdjęcie będę uzyskiwał losowo ?
    Jeśli przetestujesz szkło przed zakupem (czy nie ma z Twym korpusem FF/BF i czy nie jest zbytnio mydlany w którymś z rogów), to nie. Musisz potem jedynie "poznać" to szkło, poćwiczyć, w jakich warunkach AF trafia a w jakich ma problemy - to nie jest tak, że z 1100D i 50/1.8 nie da się zrobić ostrego zdjęcia za każdym (prawie) razem i jest to czysta loteria - to nie tak... To, że na lepszym body jest łatwiej, to nie znaczy, że na 1100D się nie da
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 08-02-2012 o 22:09

Uprawnienia umieszczania postów