Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Wątek: Skaner - Epson V700 czy coś lepszego?

Uzależniony

Domyślnie

Zabieram sie do porownan, jak je zrobie to zaprezentuje.

Odwracac zewnetrznie nie probowalem nawet. Negatywy robie w malym obrazku i skanuje nikonem 8000, on swietnie odwraca. Raz odwracalem skany z bebna, byl to ektar 100 robiony na 6x7 i po godzinie udalo sie ustawic znosne krzywe w sofcie od skanera.

Coś już napisał

Domyślnie

Witam, jestem tu nowy i mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Miałem kiedyś płaszczaka epsona i pożyczonego do filmów. Tych filmów zrobiłem aż jeden, bo cholera mnie brała jak musiałem czekać kilka minut na każdą klatkę /i w przerwach papierosek/. Zrobiłem coś takiego i mam spokój /wiem, że są gotowe kopiarki do filmów , ale małoobrazkowych/
    https://picasaweb.google.com/1184370...anieNegatywow#

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dlatego zostawiłem sobie płaszczaka Epson v350 który ma wciągarkę do filmów i nie nie muszę klapy co chwila otwierać.
    celuloid warrior

Domyślnie

też chętnie przeczytam opinie o epson 500/600/700 czy 750 o bebnie miło poczytać, ale poza moim zasięgiem. Będę niemniej wdzięczny za porownanie - z góry dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Odkopuję, czas w końcu coś kupić

HARDWARE
    Do średniego biorę V700, bo jakoś nie znalazłem informacji że warto dokładać do V750?
    Pytanie jeszcze kontrolne - jakiej wielkości wydruki jestem w stanie zrobić z filmu 6x7 ? Do albumu A3 to myślę, że bez problemu, a co z większymi wydrukami na np. ścianę?

Czy warto do tego brać coś do małego obrazka? Z tego co poczytałem to chwalony jest np. Minolta 5400II? Warto? Dostanę więcej niż ten sam film przejechany przez V700?

SOFTWARE

Opcji jest kilka, do sprawdzenia empirycznie

- Epson Scan (dołączony)
    - Silverfast SE6 (dołączony)
    - VueScan
    - Skan linearny + ColorNeg
    - Komercyjny Silverfast?

Coś pominąłem? Jakieś komentarze?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha,

6x7 - głównie negatyw kolorowy
    mały obrazek - negatyw kolorowy i bw
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 11-03-2012 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kroi się nowy, ciekawy skanerek - Plustek OpticFilm 120. Wstrzymaj się trochę, bo jeśli cena będzie ludzka to mz. może być wart uwagi.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Wiesz cokolwiek w stylu kiedy?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Odkopuję, czas w końcu coś kupić

HARDWARE
    Do średniego biorę V700, bo jakoś nie znalazłem informacji że warto dokładać do V750?
    Pytanie jeszcze kontrolne - jakiej wielkości wydruki jestem w stanie zrobić z filmu 6x7 ? Do albumu A3 to myślę, że bez problemu, a co z większymi wydrukami na np. ścianę?
    Nie wiem czy cos to da, ale skoro z V500 i 6x9 mozna wycisnac tyle:
    http://2under.net/images/100201-Mami...v500-12x18.jpg
    To prawie 20mpix i w 1:1 widac, ze zbyt drobny detal aby byl to jakis kres mozliwosci skanera (pewnie sam skan znacznie wyzszy i potem resize nizej).

Z 6x7 i V700 raczej sporo wyciagniesz (z dobrym szklem i filmem).

A ten OpticFilm 120 no to mile zaskoczenie. Oby nie bylo strzalu cenowego.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Używał ktoś któregoś skaneru Plustka do małego obrazka ? Na aledrogo można kupić za 900-1500 zależnie od modelu. Jak to się ma do np. v500/v600 ?

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czy warto do tego brać coś do małego obrazka? Z tego co poczytałem to chwalony jest np. Minolta 5400II? Warto? Dostanę więcej niż ten sam film przejechany przez V700?
    W ostatnim zdaniu nacisk kładziesz na rozmiar czy detal ?
    Jeżeli to pierwsze to wspomniana minolta może ci wypluć 42.2-megapixel scans from a high-performance, 5400-dpi, 3-line color CCD.
    Jeżeli drugie, to te (oldschoolowe już teraz) skanery z układami AF jak minolty, coolscany są stety niestety nie do zdarcia i obrazek jak dla mnie oferują lepszy.

Powiem tak, do niedawna nie wierzyłem że warto bawić się w dedykowane skanery ale...
    Miałem okazję porównać efekty pracy siedemsety i minolty 5400 (nie dwójki jak ty wskazałeś) i dla mnie różnica jest na tyle duża, że nie chciałbym kupować płaskiego skanera dla 35mm. 5400 II na oczy nie widziałem, wiem że ma ledy w odróżnieniu do I. W nowszej wersji, o której piszesz, jak domniemam będzie tylko lepiej...

Sam miałem podobny problem, tylko niekoniecznie potrzebuje takiej ogromnej liczby megapikseli, jest mi to wręcz zbędne. Szukam skanera z układem AF, dobrym przetwornikiem i funkcją ICE dla 35mm.
    Wstrzymałem się obecnie z kupnem czegokolwiek i czekam aż taki sprzęt spadnie mi z nieba/allegro.

Co do softu, to chyba tylko w wersji rozszerzonej silverfasta jest opcja multiscaningu jednej klatki. Trwa to trochę długo, kiedy jedzie tam i spowrotem ale efekty często są tego warte. Musiałbyś sam spróbować.

Gdybyś znalazł coś pod moje wymagania przypadkiem to daj znać :rolleyes:

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów