Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Wątek: Skaner - Epson V700 czy coś lepszego?

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

A Czy BW nie lepiej skanować jako pozytyw i odwracać odpowiednimi krzywymi w PSie?

Daje to najlepsze efekty będąc przy tym super szybka metodą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie tylko lepiej, ale wogole jak mozna robic inaczej
    Odwracanie w sofcie skanera jest jakies slabawe zazwyczaj. Taki epson scan BW strasznie krzywdzi moim znadniem pod tym wzgledem.

Co do przepalen VueScan - niestety zabawa krzywymi nic nie dala, dopiero RAW TIFF i odwracanie zewnetrzne dalo mega efekty. Wogole kazdego RAW'a z Vue otwiera mi pieknie NEGFIX8 darmowy, bo TIF pozytwy z Epson Scan to jak 2/10 łykał to bylo super (cos wybredny jest na te ramki chyba)

Pisalem wczesniej - czy sa jakies darmowe, w miare ok "odwracarki" kolorowych negatywow zeskanowanych jako pozytywy? ColorNeg super, ale płatny. Negfix8 darmowy, ale wybredza potwornie w tifach i jest tylko skryptem CMD (a bez podgladu na zywo i korekty BW to kiepsko).
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-12-2011 o 20:39

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Przed zakupem porównywałem Epsona V500 i V700 z Canonem 9000F, no cóż - produkt Epsona generuje moim zdaniem znacznie lepsze reprodukcje, Canon ma lepszy soft : SilverFast SE.
    Canon 9000f z SF jest porownywalny z V700. V500/600 Canonowi do piet nie dorasta. Nawet bez SF.

Wiem, bo mialem/ mam.

Hasselblad nie ma"chorych" cen skanerow ... Kosztuja tyle ile przystawki cyfrowe.
    Kazdemu wg potrzeb. Ktos robi na "flikera" , ktos do ksiazek, publikacji...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przewaga V700/750 polega na skanowaniu powyzej 6/xx. Rozkladaja na lopatki ( ze smiechu ) holdery Epsona .

W zadnym wypadku V750 nie moze sie rownac z bebnem. Zaden plaski nie moze.

Ale beben trzeba umiec obsluzyc. I dlatego ( IMHO) beben lepiej zostawic fachowcom ( koszty skanera, koszty softu i koszty czasu na nauke obslugi obydwu ) . Juz gdzies kiedys liczylem jak "tania" jest profesjonalna fotografia analogowa w kontekscie skanowania do publikacji . I wyszlo, ze Hasselblad H4d31 lib Mamiya 635 AFD III DM 33 wcale taka droga nie jest . I to bodajze po 500 skanach juz wyszlo...
    Ostatnio edytowane przez stormur ; 31-12-2011 o 19:20 Powód: Automerged Doublepost
    Canon Elinchrom

Uzależniony

Domyślnie

Bebny Hasselblada nie sa typowymi bebnami. Trzbeba tutaj rozdzielic typ sensora. Skanery Hasselblada to ccd a skanery bebnowe sa kojarzone z PMT. Roznica ogromna.

Skanowanie na bebnie nie wymaga kosmicznych umiejetnosci, nie rozni sie duzo od skanowania na zwyklym skanerze.
    Mam beben w domu, zaplacilem za niego mniej niz za nowy v700. Jakosc skanow perfekcyjna, soft nie wymaga duzej wiedzy, ale jak ktos ja posiada jest gdzie pokrecic galkami.

Po 10 min przeszkoleniu ktore sklada sie z zakladania materialo na beben skanowanie jest tak proste jak na kazdym innym. Preview, zakres i skanujemy.

Skanuje sie wolniej niz zwyklym skanerem, ale naklejenie jednego paska na beben nie zajmuje wiecej niz minute. Nie jest wiec tak trgicznie jak niektorzy przedstawiaja. Czasami ulozenie sprezynujacego paska w ramce zwyklego skanera potrafi zabrac wiecej czasu.

Jesli ktos ma miejsce to szukalbym bebna. Gdzies zagubilem przyklad, ale mialem slajd 6x7 niedoswietlony tak mocno ze nie mozna bylo golym okiem stwierdzic co na nim jest. Skanery ccd przy wyciaganiu potrafily pokazac zarys obrazu. Beben wyciagnal zdjecie, nadzwyczaj dobrze.

Naklad pracy na bebnie nie jest wada, jesli komus sie spieszy to analog i tak nie jest dla niego.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 01-01-2012 o 22:57

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jaki dokladnie masz model?

Uzależniony

Domyślnie

Scanmate 5000

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Masz moze mozliwosc pokazania jakiegos zdjecia np. z malego obrazka fuji reala? Ale zeskanowany dajmy na to min (nie wiem jak ma sie tam przelicznik dpi na pixele) ale w boku min te 3000pix. Taki wypluty na gotowo z bebna. Lub inny dobry film na malym obrazku.

Bo ciekawy jestem jak to wyglada, a w necie to same podgladowki w 900pix.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

O, to ja chętnie też zobaczę -- właśnie takie 2400-3200dpi.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony

Domyślnie

Niestety mam bardzo malo materialow na tym komputerze.
    To jest przyklad 2100 dpi wyciety z klatki 6x7. Nie mam zgody na prezentacje twarzy

Skan nie byl wyostrzany.

To jest przyklad velvi 50 na domyslnych ustawieniach, jeden z pierwszych skanow ktore zrobilem.
    Pozniej nauczylem sie lepiej ustawiac ostrosc i suwaki

Przy 5000dpi mozna zobaczyc ziarno slajdu 50.
    Negatywy wymagaja odwracania poza softem, w sofcie do tego skanera opcja negatywow jest chyba tylko po to zeby byla.

Mozna wiec tylko lepiej niz ten slajd.

Skanowane na sucho, na mokro jest jeszcze lepiej.

http://img850.imageshack.us/img850/7356/scanmate.jpg
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 06-01-2012 o 00:00

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rewelacja. Jak znajdziesz crop/samplelek z malego obrazka to wstaw Pewnie takze swietna jakosc..

A mozna widziec jakim softem odwracasz zewnetrznie? Bo ja robie tak samo i chyba kazdy soft skanera ma ten problem ze swoim odwracaniem:/

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów