Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
Natomiast co do crt, które przytoczyłeś to oczywiście nie miałem ich na myśli z racji prostego faktu, że nie są już od dawna produkowane i nie sądzę, żeby ktoś parający się fotografią jeszcze takowe zabytki miał na biurku.
Aaaa, widzisz, ja jeszcze dosc niedawno mialem belinee 24" crt ktora kolorami, kontrastem, jasnoscia, czernia i wszystkimi parametrami (w tym bezproblemowe odswiezanie 120Hz przy 1600x1200 albo nawet wyzszej) bila wiekszosc tanich lcd Gdy padl i musialem podlaczyc na szybko stara 15" ktora wyciagala max chyba 65Hz przy 1024x768 zeby kupic nowy monitor, to niestety oj oczka bolec zaczely ;-) Mam tez kilka osob znajomych ktore ciagle uzywaja monitorow CRT i takze nie narzekaja (85Hz minimum) i nie maja zamiaru zmieniac monitora do czasu az padnie Takze, nie byl bym taki pewien czy odeszly juz na stale do lamusa, ale przyznaje, jest ich juz mniejszosc

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
Jak ma się częstotliwość odświeżania do męczenia się wzroku? Mój monitor na rozdzielczości natywnej ma zabójczo dużo możliwości ustawień - 59 i 60 Hz wiec pytam raczej z ciekawości...
Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
Nie ma to znaczenia w LCD
Dokladnie, tutaj piksele sie wyswietlaja jako siatka ktora swieci i liczy sie czas zapalenia i gaszenia piksela w ms. Jesli monitor ma slabe parametry czasu reakcji to wystepowac bedzie smuzenie (tak jak w starych lcd), przez co takze beda oczy bolec

W duzym skrocie mozna wiec przyjac ze odswiezanie przy lcd oraz led nie ma znaczenia Duzo wieksze znaczenie ma jasnosc i tak jak wspomnial nowart patrzenie na jedna plaszczyzne. Ja przy swoim monitorze moge siedziec nawet 8-12 godzin dziennie przez tydzien i nie odczuwam zadnego bolu, zaczerwienienia itp. Ale moze rzeczywiscie ja sie krece, wierce, patrze na rozne rzeczy dookola (maly pokoj, wszystkiego duzo) i to jest sukces tego wszystkiego Zreszta, przy obrobce, zamiast czasami cos zoomowac na ekranie, wole przyblizyc sie i oddalic od monitora zeby wylapac roznice Wydaje mi sie ze mozna juz z tego tematu wyciagnac pewne trafne wnioski i uporzadkowac je w liste zeby kazdy mogl przeczytac konkretne info