Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Higiena oczu

Domyślnie Higiena oczu

I nie chodzi mi tutaj jak je myć... Czy używacie jakiś kropli nawilżających do oczu przy pracy nad zdjęciami? Czasami po "entej" godzinie przed monitorem oczy robią mi się czerwone ale pęka mi naczynko w gałce ocznej i przez kilka dni mam taką pajęczynkę... Wiem, że pomogłyby przerwy co 1-2 godziny, ale czy macie jakieś inne sposoby? Na wypadek "zasiedzenia się"...

Czy ogólne zmęczenie wzroku może być spowodowane oświetleniem w pokoju? Mam energooszczędną żarówkę nad głową która nie powala kandelami...

W telegraficznym skrócie - co zrobić żeby gały nie bolały...?
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

kol. Janusz kiedys pisal o tym ile swiatla ma byc na stanowisku przed monitorem. Ale nie pamietam wartosci - zmierzylem i okazalo sie ze jestem idealnie po srodku zakresu wiec sie zapomnialo Po za tym kropelek to mozna uzywac na sesji dla modelek jak ktoras bedzie miala czarwone oczy, w przypadku siebie wole stosowac profilaktyke: co jakis czas spacer do lodowki itp rozrywki, brak swiatla swiecacego wprost w ekran, oraz odpowiednio skalibrowany monitor.
    Ostatnio edytowane przez Maggot ; 29-11-2011 o 19:40

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Systane. Mają jedną znaczącą zaletę, że można trzymać je pół roku otwarte a nie jak inne 3-4 tyg. Popytaj w aptece, podobno są jeszcze nowsze/lepsze wynalazki.
    Spędzam przed komputerem większość doby przeważnie niestety, ale szczerze to nie muszę ich używać regularnie. Fakt, że noszę okulary z antyrefleksem. Bez okularów (a wadę samą w sobie mam minimalną) po godzinie siedzenia przed komputerem wymiękam. (Swoją drogą zauważyłam, że o wiele lepiej mi się prowadzi samochód w okularach nocą niż bez)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Odpowiednie oświetlenie (jak najniższy kontrast między monitorem a otoczeniem), przerwy, dużo marchewki i jagód, częstsze mruganie (nawilża oczy), wentylacja (w suchym powietrzu oczy szybciej tracą wilgotność), filtry ochronne na monitor (z warstwą antyodblaskową i polaryzującą), odpowiednia odległość od monitora i chemia.
    W przypadku tego ostatniego wszelkie krople, które obkurczają naczynka (Visine, Starazolin) nie powinny być brane pod uwagę (mają tylko doraźne działanie, długotrwałe pogorszy stan oka).
    Są np. krople Starazolin (nawilżające, nie obkurczające) w plastikowych ampułkach - chyba po 14 szt. Niewiele to pomoże (jak powiedziała mi okulistka), ale coś tam pomoże.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za najeli: Systane (nawilżają i mają jakiś składnik łagodzący podrażnienia), Hyal-Drop (nawilżające). Mój okulista zdecydowanie odradził mi Visine (jest tego kilka wersji, chodzi o te które "wybielają" zaczerwienione oczy) po tym jak przyszedłem z podrażnieniem wywołanym tymi kroplami. Szczególnie ważne jest nawilżanie oczu w sezonie jesienno-zimowym ze względu na bardzo wysuszone powietrze w pomieszczeniach, co jest spowodowane ogrzewaniem.

Co do oświetlenia - luminancja monitora powinna być dobrana do warunków panujących w pomieszczeniu. Teoretycznie można pracować w zupełnych ciemnościach, jedna kto wymaga zejścia z podświetleniem ekranu do bardzo niskich wartości, praktycznie niemożliwych do uzyskania w monitorach klasy domowo-półprofesjonalnej (a jeśli nawet, to prawdopodobnie przy tak słabym kontraście, że edytowanie obrazu w takich warunkach mija się z celem). Zdecydowanie lepszą opcją jest skalibrowanie ekranu do luminancji na poziomie 90-120 kandeli i odpowiednie dopasowanie oświetlenia w pomieszczeniu, żeby było na mniej więcej zbliżonym poziomie. Światło powinno być raczej rozproszone, a źródło (żarówki, świetlówki) dobrze aby znajdowały się poza polem widzenia na stanowisku pracy.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 30-11-2011 o 01:56

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wyleciała mi z głowy nazwa ale jest taki proszek co to po nim źrenice się rozszerzają. Skutkiem ubocznym jest kolumbijski katar. Ale ja nie jestem zwolennikiem wspomagaczy i dawno rozwiązałem problem ograniczając obróbkę zdjęć do absolutnego minimum. Jest tyle piękniejszych do oglądania rzeczy niż zdjęcia. Naprawdę warto chronić oczy.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony

Domyślnie

Ja poszedłem z tym do okulisty. Wytłumaczył mi, że siedząc przed komputerem dużo mniej mrugamy i oczy wysychają.
    Zalecił mi zwykłe krople nawilżające. Nie wiem czy w Polsce jest ta sama firma dostępna ale ja używam Optive refresh bez konserwantów w jednorazowych plastikowych ampułkach. W składzie jest Carboxymethylcellulose sodium 0.5% i Glycerin 0.9%
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 30-11-2011 o 03:33 Powód: Ortografia;)

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Hyal-Drop - 12 tygodni po otwarciu.

Uzależniony

Domyślnie

Potem dziwić się dlaczego producenci idą z nurtem zapotrzebowania i ładują konserwanty gdzie się da, skoro w połowie wypowiedzi tutaj priorytet to termin przydatności do użycia.
    Dramat.
    Pelson - jak sam zauważyłeś pomaga jedynie przerwa w pracy przed monitorem. Wszelkie inne środki to tylko leczenie syfa za pomocą pudru. Dzięki coraz częstszemu stosowaniu wspomagaczy nawilżających gałkę oczną odzwyczajasz ją od własnej produkcji filmu łzowego i możesz się szybko nabawić "suchego oka". Wtedy to już będziesz zmuszony do ich stosowania.
    Róbmy przerwy w pracy przed monitorem bo patrząc w niego znacznie ograniczamy mruganie co naturalnie nawilża gałkę oczną. Do tego "rozleniwia" mięśnie oka (tak w dużym skrócie) i pogłębiają się wady wzroku co pewnie niejeden zauważył.

W telegraficznym skrócie - przerwa na parę minut co godzinę i trening akomodacji oka - patrzenie na blisko i daleko naprzemiennie, wodzenie oczami boki/góra/dół i wiele innych - można znaleźć w necie mnóstwo poradników. Jedynie to naprawdę pomaga.

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Oprócz wszystkich rzeczy wspomnianych przez kolegów, okulista polecił Hylocomod jako dodatkowe nawilżanie.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów