Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Higiena oczu

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

nowart, tak, dla mnie to jest priorytet, bo używam tego tak rzadko, że najczęściej musiałam wyrzucać prawie całe opakowanie.
    Kiedyś używałam jeszcze coś takiego jak "Biolan", w pojedynczych ampułkach, ale potem był spory problem z dostępnością.
    A co do wady wzroku, to mi się nie zmienia od wielu lat, choć naprawdę spędzam przed kompem kilkanaście godzin dziennie :/
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Zdecydowanie lepszą opcją jest skalibrowanie ekranu do luminancji na poziomie 90-120 kandeli i odpowiednie dopasowanie oświetlenia w pomieszczeniu, żeby było na mniej więcej zbliżonym poziomie.
    No właśnie ale jak to zrobić? Mam skalibrowany monitor na 80 kandeli. Jak dopasować do tego oświetlenie w pokoju? Zasada z białą kartką jasną tak jak monitor?

Dzięki za opinie o kroplach. Rozejrzę się za jakimiś...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ostatnio pożyczyłam kalibrator i on miał możliwość pomierzenia światła (eye-one)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    No właśnie ale jak to zrobić? Mam skalibrowany monitor na 80 kandeli. Jak dopasować do tego oświetlenie w pokoju? Zasada z białą kartką jasną tak jak monitor?

Dzięki za opinie o kroplach. Rozejrzę się za jakimiś...
    Jeśli masz możliwość ustawienia sobie światła w pomieszczeniu w dowolny sposób to taka metoda jest najlepsza bez dodatkowych przyrządów - czyli żeby biała kartka odpowiadała bieli na monitorze. Ale w praktyce jest tak, że światło jest stałe i do niego dopasowuje się luminancję monitora. Na oko to też można zrobić metodą białej kartki. Bardziej precyzyjna metoda to kalibrator (z ewentualną nakładką rozpraszającą do pomiaru światła otoczenia).

Uzależniony

Domyślnie

[quote=najeli;1021599]nowart, tak, dla mnie to jest priorytet, bo używam tego tak rzadko, że najczęściej musiałam wyrzucać prawie całe opakowanie.[QUOTE]

Fakt , iż spożywam coś raz na tydzień nie oznacza (przynajmniej dla mnie), że mogę kupić zamiast czegoś naturalnego - a co za tym idzie częściej i drożej - coś napakowane konserwantami i chemią. Ale jak wspomniałaś - kwestia osobistych priorytetów, ja tylko przestrzegam pisząc o faktach a nie preferencjach.

A co do wady wzroku, to mi się nie zmienia od wielu lat, choć naprawdę spędzam przed kompem kilkanaście godzin dziennie :/
    Gratuluję, niech tak pozostanie. Mój kolega wypala 2 paczki dziennie od 30 lat. Też czuje się świetnie.
    ... póki co

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Gratuluję, niech tak pozostanie. Mój kolega wypala 2 paczki dziennie od 30 lat. Też czuje się świetnie.
    ... póki co
    Bledne porownanie. Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych. Pluca bombardowane chemia rzeczywiscie moga kiedys kleknac i sie zapasc ze smutku.

Tez siedze duzo przy komputerze. Naprawde duzo. Duzo tez pracowalem przy komputerach. Poczawszy od CRT, teraz na LCD. O ile kineskopowe rzeczywiscie mialy piekne promieniowanie ze wzgledu na lampe wyladowcza, o tyle LCD jest podswietlane swietlowkami, ktore promieniowania prawie nie posiadaja Przy monitorach LED sytuacja spada do jeszcze nizszej rangi, poniewaz calkowicie znika problem wysokiego napiecia (CRT ok. 15-22KV, LCD ok. 600-700V, LED nie mialem okazji sprawdzac ale pewnie w granicy 5-12/18V).

O wiele bardziej szkodliwe jest czytanie ksiazki ktora posiada czarne litery na bialych kartkach w PELNYM sloncu. Biala kartka odbija bardzo duzo i moze uszkodzic wzrok bardziej od ekranu LCD/LED.

O kroplach... Visine testowalem, pogorszyly stan oczu, bolec nie bolaly, mokre byly, ale czerwien, krolik, zajac, biala myszka, czerwone do granic. Przeszlo po paru godzinach. Betadrin, raczej dla odpoczynku oka slabo, bardziej jesli chce sie miec oczy biale po nieprzespanej nocy nad zdjeciami a rano trzeba pokazac sie z jak najlepszej strony (obecnie na recepte). Pozostaja Starazolin do nawilzania, KeratoStill takze do nawilzania lub cokolwiek takiego przy stosowaniu soczewek. Warto przejsc sie do optyka i popytac, na pewno cos doradza
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 30-11-2011 o 19:39

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Bledne porownanie. Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych. Pluca bombardowane chemia rzeczywiscie moga kiedys kleknac i sie zapasc ze smutku.
    Zanim wytkniesz mi błędy i zaczniemy głębszą polemikę o zdrowiu to spytam zapobiegawczo - masz / miałeś coś wspólnego z medycyną czy tak tylko sobie piszesz z doświadczenia własnego i kilku znajomych dookoła?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych./.../Tez siedze duzo przy komputerze. Naprawde duzo. Duzo tez pracowalem przy komputerach. Poczawszy od CRT, teraz na LCD.
    Jesli jak piszesz dużo siedzisz przy komputerze, to poczytaj zamiast tworzyć własne teorie i wprowadzać w błąd tych którzy je czytają. Mozesz zacząć od tego: http://nvision.pl/Wszystko-co-trzeba...details-2.html
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mam, mialem, przez ponad 4 lata i naprawde duzo z tego wynioslem Nie, nie studiowalem, ale studiowala moja "była" ktorej pomagalem prawie codziennie przy nauce przepytujac ja o wszystko na studiach chemicznych, a pozniej polozniczych A ze potrafie sie szybko uczyc i przyswajac wiedze, to tylko skorzystalem Zrodel Ci nie podam, ale jeszcze wiele skanow na temat czlowieka poczawszy od stanu komorkowego, konczac na poznej starosci posiadam na dysku

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jesli jak piszesz dużo siedzisz przy komputerze, to poczytaj zamiast tworzyć własne teorie i wprowadzać w błąd tych którzy je czytają. Mozesz zacząć od tego: http://nvision.pl/Wszystko-co-trzeba...details-2.html
    :wink:
    Gdzie ja tworze teorie ? Pisalem o promieniowaniu jako najgorszym czynniku wplywajacym na wzrok, poniewaz ekrany CRT emitowaly nie tylko promienie ktore lubimy, ale takze te ktorych nie lubimy. Co innego napisali w artykule ? Ze LCD szkodliwe bo jasno swieca ? Ze czlowiek patrzy na ekran z jednej pozycji ? O swietle pisalem ze nawet biala kartka moze szkodzic, a zmiana pozycji jest taka sama jak w przypadku czytania ksiazki, albo ktos sie rusza cale zycie, albo siedzi jak kamien i rusza tylko reka podczas procesu czytania. To ze czytajac mamy wzrok w dol na LCD ? A ksiazke czytamy trzymajac u gory ? tez lezy na kolanach albo w inny sposob. Wtedy mozg nie odbiera tego jako mrugniecie wg teori z wyzej wymienionej strony ?
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 30-11-2011 o 21:19

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gdzie ja tworze teorie ?
    Np. tu:
    Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 30-11-2011 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów