Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Sprzęt dla ambitnego-ubogiego :)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Kolega pisze, że ceni sobie wysoką jakość a Ty mu proponujesz plastikową wydmuszkę jako body i obiektyw któremu daleko do jakości
    Fakt, powinienem był polecić "jedynkę" plus "elkę" do tego. Nie twierdzę, że jest to idealna opcja, ale jak na początek IMO zupełnie wystarczy (owszem można by zamienić xxxD na xxD, jeśli by patrzeć na jakość wykonania), plusem jest uniwersalność czego do końca nie można powiedzieć o stałce.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Istnieje jeszcze jedna ciekawa opcja. Ja na Twoim miejscu poszukałbym używanego 30D w dobrym stanie (albo nawet 40D), do tego kitowy obiektyw do fotek okazjonalnych i obiektywy na M42 - kupisz spokojnie świetne szkła w cenach do 200-300 zł (stałki). Taki zestaw wg mnie da najwięcej radości. Jeśli nie uprawiasz reporterki, to przy odrobinie cierpliwości nauczysz się manualnego ostrzenia i będziesz mógł się cieszyć jakością fotek porównywalną z L-kami. Nie będzie co prawda aż tak jasno i bez AF, ale moim zdaniem warto.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Podzielam zdanie Goomisia.
    Proponowanie koledze 450D, jeśli w pierwszym poście napisał, że woli "hi-end", to jak klientowi na Ferrari, proponowanie Opla. (porównanie może nie do końca trafne).

20D/30D jest świetnie wykonane, obrazek na niskich ISO generuje niewiele gorszy od 5dII (patrz wątek kolegi Siudym). Jest bardzo tanie i jestem przekonany, że trafi w gust założyciela tematu. Oczywiście przyjdzie moment, że będzie kolega szukał jeszcze lepszej jakości, ale do tego czasu może minąc na tyle długo, ze kwestie ograniczeń budżetowych nie będą tak istotne.
    Obiektywy kup używane, tak jak poleca Goomis.
    Na giełdzie CB pojawiają się one niekiedy w idealnym stanie, dość często, czasami w atrakcyjnych cenach. Trochę cierpliwości, poprzebierać, sukces bedzie.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 29-11-2011 o 14:03
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

ja mialem 350d pozniej 40d i mysle ze moje zycie byloby duzo lepsze gdybym wtedy kupil np 20d ale nie chcialem uzywki tylko nowke sztuke kwestia pozneijszej awarii itp, jesli to tylko dla celow hobbistycznych to bierz uzywke 20d/30d bedziesz zadowlony na alledrogo ostanio widzialem 40d z przebiegiem 8 tys fotek (potwierdzone przez servis) jak widac mozna kupic prawdziwa perelke za grosze
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Jeszcze dodam: moją nalepszą decyzją fotograficzną było kupienie od razu 40d, bez "zaczynania" od xxxd.

Do końca życia będę wdzięczna osobie, która mnie do tego przekonała
    dokładnie jakbym wiedział jak będzie to bym odrazu od starej piątki zaczynał

Swoją drogą kup 20d/30d i chociaż jedno szkiełko .

Domyślnie

Dziękuję za tak szybkie podjęcie tematu, jestem mile zaskoczony i chętnie jeszcze pogadam jeśli macie na to chęć .

20D i 30D nie powiem, spodobały mi się. Przywodzą mi na myśl moje marzenie sprzed kilku lat - a mianowicie KM Dynax 7D. Tamta pucha też była bardzo solidna, no po prostu wyglądała jak narzędzie pracy, a nie plastikowe coś na kształt najtańszych alf od Sony'ego (wybaczcie, ale jak je widzę to mnie na wymioty bierze).
    Jeśli chodzi o stałkę - w żadnym wypadku się jej nie boję! Nawet w tym dziadowskim kompakcie nie korzystałem z opcji "zoomu" - szybko się odzwyczaiłem po obejrzeniu efektów optycznych takiej operacji. Myślę, że dwie stałki o dobrym świetle by mnie zadowoliły. Do szczęścia nic więcej mi nie potrzebne.
    Odnośnie propozycji typu 400D, 450D itd. - jak już Goomis zauważył, z tego rodzaju sprzętu po prostu nie byłbym zadowolony . Trzymałem je w ręku, w wielu sklepach, i po prostu jest to dla mnie za lekkie, zbyt zabawkowe, zbyt "dla Kowalskiego". To nie dla mnie.
    Odnośnie budżetu - raczej go nie nagnę, wliczyłem w te 2000 wszystkie sprzyjające okoliczności - m.in. gwiazdka i osiemnastka, na którą przyjedzie dziana ciocia.
    Więc załóżmy, że 20D/30D. Do czasu zdobycia pieniążków (oby jak najszybciej), cena na pewno się nie zmieni. Jakie do tego obiektywy? Interesują mnie jak najjaśniejsze, krew mnie zalewa gdy sobie przypominam przygody z kompaktem przy f sięgającym 5.6 . Na autofokus nie zwracajcie uwagi, wolę chwilkę postać, wyostrzyć manualnie i przy okazji zastanowić się nad zdjęciem zanim zmarnuję jeden "strzał" migawki . Także w żadnym wypadku nie jest on konieczny. Fakt, w niektórych sytuacjach się przyda - dynamicznych, jak będę focił dla treningu na weselu czy gdzieś... Podkreślam - dla treningu - zawodowo fotografią może w dorosłym życiu się zajmę, ale taki już jestem, że jak się czymś interesuję to chcę być w tym bardzo dobry - inaczej nawet się nie chwalę swoimi umiejętnościami . Drugą pasją - retrokomputerami - zajmuję się bardzo poważnie, biję wraz z bratem i szwagrem rekordy podkręcania procesora z 1995 roku (zdjęcie jak najbardziej serio, procek był chłodzony ogniwem peltiera, które postanowiliśmy schłodzić radiatorem i ujemną temperaturą otoczenia) .

Jeszcze raz dziękuję za tak gromki odzew, i liczę na dalszą, przyjemną dyskusję .
    Ostatnio edytowane przez haker305 ; 29-11-2011 o 14:08

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jeśli nie boisz się manualnego ostrzenia to tym bardziej polecam szkiełka na M42. Canon ponoć lepiej sobie z nimi radzi niż Nikon. Do Pentaxa też jest sporo obiektywów..no ale jesteśmy na forum Canona
    O M42 tutaj znajdziesz sporo informacji - http://forum.stock-photo.pl/
    Problemem jest tylko bieda jeśli chodzi o UWA. Znacznie więcej jest 50tek i dłuższych, ale jest wystarczająco dużo, żeby złożyć fajny zestaw. Tanio też wyjdzie fotografia makro. Nie siedzę aż tak bardzo w temacie, żeby powiedzieć więcej coś sensownego, ale temat na pewno wart zainteresowania.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Weź przejrzyj swoje zdjęcia, przynajmniej taki jakie najbardziej lubisz robić, i zobacz na jakich ogniskowych (ekwiwalencie dla 35mm) były robione. To Ci da odpowiedź czego szukać w pierwszej kolejności. Pamiętaj tylko, że ekwiwalent dla cropa (czyli wszystkich xxd i xxxd) to nominalna ogniskowa obiektywu x 1.6 (współczynnik cropa).
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Pamiętaj tylko, że ekwiwalent dla cropa (czyli wszystkich xxd i xxxd) to nominalna ogniskowa obiektywu x 1.6 (współczynnik cropa).
    Dla cropa APS-C, uściślijmy. Bo crop, cropowi nierówny. (to pisałem w założeniu, że kolega w wyniku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności, kupi inny system niż Canon lub Nikon)
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dla ubogiego - 350 i kit
    co to znaczy "ubogi"?
    to taki, co kupuje jedzenie w Biedronce, czy taki, co nie stac go na elki?
    warto najpierw uścićlić ten drobiazg, a potem pitolić o magnezowych body
    prawdziwy ubogi nawet by nie miał odwagi pomarzyć o kompakcie, jaki masz
    jak z kompakta nie zrobisz dobrej foty (kompzycja itd), to z lustra też nie
    A najśmieszniej będzie (co się zdarza), gdy po zakupie lustra stwierdzisz, że z kompakta fotki były lepsze

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów