Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Sprzęt dla ambitnego-ubogiego :)

Mieszany widok

Domyślnie Sprzęt dla ambitnego-ubogiego :)

Witam!

Przedstawię się na początek - jestem Michał, lat całe siedemnaście. Fotografią interesuje się od wielu lat, drugą moją pasją są retrokomputery no ale nie o tym miało być .
    Zaczęło się od D40 pożyczanego od kolegi. Czułem się z tym sprzętem świetnie, ale w końcu kolega sprzedał go na rzecz motocykla. Szwagier ma wprawdzie Minoltę Dynax 5D, ale jak go dobrze znam to w życiu nie pożyczy :-).
    Długi okres fotograficznej pustki, aż namówiłem rodziców na kupno kompaktu średniej klasy (SX130IS) - na lustro w życiu nie daliby się namówić - zresztą, wole mieć swoje. Skomentuję to tak - ale g***o! Wkurza mnie to, że nie patrzę przez obiektyw, ale przez dziadowski LCD na którym nic nie widać, szczególnie przy próbach z MF. Obiektyw ciemny ohydnie, straszliwa aberracja i zniekształcenia beczkowate. Zaimstalowałem CHDK, pobawiłem się RAWami, ale niestety przestał mi ten sprzęt wystarczać.
    Z kasą jest ciężko, nawet bardzo. Kasę na "przyjemności" mam tylko z kupywania na giełdzie elektronicznej okazyjnie różnych rzeczy i potem sprzedaży na Allegro. Jak się domyślacie, przypływy z tej racji są bardzo nieregularne. Ostatnia solidna przebitka była w sierpniu...
    Nie lubię sprzętów plastikowych, lipnych, stworzonych pod kątem ogółu. Dlatego wolę używane, nawet stare, ale wyższej klasy (jak to mówię w przypadku retrokomputerów - lubię gdy hi-endem wali na kilometr).
    Budżet ciężko określić. Musi być tanio... matryca 6mpix jak w D40 mnie zadowoli. Szkła - jakieś rześkie, niekoniecznie AF też chciałbym móc używać. Myślę, że z 2 klocki na puszkę + szkło mogę wydać.
    Piszę na forum Kanonierów, bo czytam tu już od dłuższego czasu i wydajecie się całkiem sympatyczni - wybór nie ogranicza się jednak tylko do Canona. Budżet myślę że do 2 kafli da radę uzbierać - pucha + obiektyw. Po głowie chodził mi Pentax k20d.

Co radzicie?

Domyślnie

A nie zastanawiałeś się nad analogiem? Za 2k starczyło by na niezły sprzęt.

Domyślnie

Biorę ten wariant pod uwagę, jako, że wiem już czego chcę - jedno wyjście na spacer kończy się u mnie 10-15 RAWami na wspomnianym kompakcie. Szwagier jednak za ten pomysł psy na mnie wiesza, i zastanawiam się, czy nie ma racji - przy moim budżecie koszta dobrych filmów i wywoływania mogą mnie przytłoczyć.
    Co byś proponował z analogów?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jako, że to forum Canona o sprzęcie innych mark nie będę się wypowiadał, nie znam się na nim za bardzo. Moim zdaniem za ~2k dobrą opcją byłoby wybranie tańszego body (350D / 400D / może 450D) + jako szkło do tego Tamron 28-75/2,8. Oczywiście z drugiej ręki, by zmieścić się w budżecie. Szkiełko jak za tą cenę świetnej jakości, w miarę uniwersalne, choć trzeba popatrzeć za ostrym egzemplarzem (brakuje trochę szerokiego kąta, ale tutaj z pomocą przyjdzie obiektyw kitowy).

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdaMMus Zobacz posta
    Jako, że to forum Canona o sprzęcie innych mark nie będę się wypowiadał, nie znam się na nim za bardzo. Moim zdaniem za ~2k dobrą opcją byłoby wybranie tańszego body (350D / 400D / może 450D) + jako szkło do tego Tamron 28-75/2,8. Oczywiście z drugiej ręki, by zmieścić się w budżecie. Szkiełko jak za tą cenę świetnej jakości, w miarę uniwersalne, choć trzeba popatrzeć za ostrym egzemplarzem (brakuje trochę szerokiego kąta, ale tutaj z pomocą przyjdzie obiektyw kitowy).
    Kolega pisze, że ceni sobie wysoką jakość a Ty mu proponujesz plastikową wydmuszkę jako body i obiektyw któremu daleko do jakości

Padło już body 20D/30D - to będzie świetny wybór. Magnezowy korpus, dobrze wyprofilowany + tylne kółko które jest genialnym rozwiązaniem pod względem ergonomii. Niestety ze szkłami przy tym budżecie nie będzie za ciekawie...
    Zależy do czego jesteś przyzwyczajony lub co chcesz osiągnąć. Jeżeli rozważasz analoga to musisz rozważać stałoogniskowe obiektywy.
    Do 20/30D bardzo przyjemny będzie Canon 28/1.8 Jasny obiektyw o bardzo dobrej jakości obrazu na cropie, jakości wykonania też mu nie brak.
    Na cropie ekwiwalent ogniskowej ~45mm dla FF czyli standard.
    Jeżeli nie jesteś przekonany do stałki to KIT 18-55IS na początek się nada choć tutaj to z jakością nie do końca dobrze
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Kolega pisze, że ceni sobie wysoką jakość a Ty mu proponujesz plastikową wydmuszkę jako body i obiektyw któremu daleko do jakości
    Fakt, powinienem był polecić "jedynkę" plus "elkę" do tego. Nie twierdzę, że jest to idealna opcja, ale jak na początek IMO zupełnie wystarczy (owszem można by zamienić xxxD na xxD, jeśli by patrzeć na jakość wykonania), plusem jest uniwersalność czego do końca nie można powiedzieć o stałce.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Canon 20d w dobry stanie to ok 800 PLN, do tego obiektyw Canon 50/1.8 + Canon 18-55 IS i jeszcze na lampkę zostanie. Ewentualnie dołożyć 200-300PLN do puszki i kupić Canona 30d + obiektywy jak powyżej.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też polecę xxd. Mam wrażenie, że mimo wszystko spodoba Ci się "plastikowe" 50/1.8, ale najlepiej jakbyś przejrzał dotychczasowe foty i określił zakres ogniskowych na których fotografujesz najczęściej. Z takich "tańszych i genialnych" to mogę 85/1.8 polecić, ale to ciasno na cropie i wszystkiego nie zrobisz.

A co do analoga... Ostatnio uzupełniłam sprzęt o eosa 5 (mocowanie EF, więc obiektywy "są"), koszt filmu z wywołaniem cz-b to ok 25-35zł, kolor to ok 20-30zł. Jeszcze kwestia skanera, trzeba tak między 500 a 1000 liczyć za nowy albo ok 20zł/rolka w labie. Niby drogo, ale jakbyś chciał kupić cyfrową pełną klatkę to masz za to zapas filmów na lata ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Canon 20D (800-900zł) + Tamron 17-50/2,8 (ostatnio był na forumowej giełdzie za 600zł) + Canon 70-210/3,5-4,5 (ok.700zł) = ok. 2100zł

20D - bardzo solidny korpus, przyjemnie się go użytkuje, dobre body w sensownej cenie
    T17-50 - wydmuszka, ale z całkiem dobrą jakością optyczną, fajny spacerzoom do cropa, za te cenę nie ma co narzekać na wykonanie
    C70-210 - jakość optyczna bdb, nie zawiedziesz się - nic lepszego nie ma za tę kasę w tym zakresie

Pomyśl ewentualnie o plastiku w postaci C50/1,8 lub stałkach m42 - plastyka i bokeh niektórych to bajka, tylko AF brak. Jeśli będziesz chciał użytkować równocześnie APS-C i analoga to 17-50 odpada. Wtedy jakaś szersza stałka..
    Ostatnio edytowane przez moher ; 29-11-2011 o 13:36
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO szkoda rozważań na temat analoga, dobrze napisałeś w poście #3, że koszty mogą Cię przytłoczyć, może nie na początku, ale później tak, bo jak rozumiem jesteś gorącym zapaleńcem i będzie dużo focił.
    Koledzy powyżej dobrze radzą.
    Ja bym polecił Ci na początek 450d z 18-55 i jeszcze 50/1.8. Odczujesz mega skok w porówaniu do kompakta i będzie zadowolony, a z czasem rozwiniesz / wyminisz sobie zestaw na coś innego. Dziś na alle... widziałem 450d + 18-55 + jakaś torba za coś ok. 1300 PLN i zostaje Ci jeszcze 700 PLN na 50/18 (ok.300-350 PLN) i dodatki.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów