Fuji S3pro da Ci rewelacyjny obrazek, do tego Nikkor 18-70DX i jest rewelka za śmieszne pieniądze.
Fuji S3pro da Ci rewelacyjny obrazek, do tego Nikkor 18-70DX i jest rewelka za śmieszne pieniądze.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
Jeśli ma być hi-end nawet leciwe to czemu nie 1D? Proponowane przez wiele osób 20D przy jedynce to zabawka nie aparat. Można znaleźć tu http://allegro.pl/aparat-canon-eos-1...964713345.html Mieści się w budżecie doskonale. Brakuje jedynie obiektywu. Po rozsądnej cenie można dostać 50mm 1,8 ale niestety to już razem więcej niż zakładane 2000zł. Do tego adapter M42 http://allegro.pl/adapter-canon-eos-...923179924.html i jakiś niedrogi obiektyw np http://allegro.pl/kultowy-standard-h...966553074.html
Z drugiej strony pomysł zakupu 1d mark II, nie należy do złych. Szkoda, że autor wątku nie posiada tych 800zł w zapasie. Mógłby dokupić 17-50/2.8 tamrona lub wydać kasę na 28-75/2.8 i miałby świetny zestaw![]()
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Każdy z proponowanych obiektywów może dokupić w późniejszym terminie. Kupując 1D ma rewelacyjną bazę do dalszej rozbudowy systemu. A niedrogi stałoogniskowy obiektyw na początek pozwoli uzyskać rewelacyjną jakość zdjęć.
I tu się zgodzę sam zacząłem od 50D i dzięki temu uniknąłem ciągłej wymiany moim zdaniem dwu cyfrówka to minimum jeśli ktoś myśli poważnie o fotografii może nawet nie 50 czy 40 ale 30D to już solidna podstawa do tego stołka albo Canon 50 1.4 USM albo ambitniej i z większymi możliwościami aby poznać fotografowanie od kuchni Samyang 35 1.4 co prawda manual ale daje chwile zastanowienia się nad kadrem.
Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
http://maciejko.net/cbsearch/
ja bym polecił 30d + 50mm 1.4
Nie będzie kompromisów jakościowych, jedynie ogniskowa. Ale za jakiś czas można coś szerszego i dłuższego dokupić.
C1D3-S35mm1.4
moze sie autor watka pochawali co wkoncu kupil![]()
Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |
Ja tam mam 30D i polecam złapać dobrą okazję na allegro około jednego kafla - 30D/40D. Za resztę proponuję zakup Tamrona 17-50 2.8. Obowiązkowo osłona przeciwsłoneczna i filtr polaryzujący światło. Zakup używanego, bo wtedy najtańszy. Kosztem gwarancji. Jak będziesz ładnie traktował szkło, to mniejsze ryzyko że pójdzie do kosztownej naprawy bądź do kosza. Powinno się w sumie oscylować około 2 tysi. Myślę, że jest nieporównywalnie lepszy od KITa. Pełna dziura ostra, za to f/3,5 żyleta. Nie zapomnij pytać o przebieg migawki bo koszt jej wymiany graniczy się od 400 zł. Podobno. Widziałem potwierdzenie z Żytniej w W-wie na taką kwotę. Aha i druga sprawa - prawdopodobnie kiedyś będziesz musiał sobie dokupić akcesoria do czyszczenia matrycy. Nie zasugeruję, że nowsze aparaty mają skuteczny system czyszczenia - prędzej czy później trzeba będzie sięgnąć po gruszkę czy szpatułki albo kto wie co..
Same szpatułki którymi czyściłem matrycę kosztowały mnie ok. 40 zł. No ale to wielkiej skuteczności nie gwarantuje. Mój kolega też ma 30D - używa go ciągle od czterech lat. Sam używam od maja br.
I polecam 30D - amatorki z mniejszym body wydają mi się być zabawne, nieporęczne *uważaj, kwestia gustu* i nie mają panela LCD który przyda się w niektórych sytuacjach. Cenię sobie wygodę korzystania z pokręteł. Bez nich nie wyobrażam sobie życia. Kiedy porównywałem jakie obrazki dają 30D i 40D różnice mnie bardzo zainteresowały. Ale zdaje mi się że ta stara puszka się przyda. No w końcu trzeba chociażby kiełbasą umieć robić zdjęciaNiektórzy walą na xxxD i fajnie im to wychodzi. Tylko nie wiem, jak długo są zadowoleni z korpusu i rozmieszczonych przycisków
![]()
Alternatywnie może być 450D. Trochę mniejszy ekwiwalent ISO dla identycznego szumu od 30D. Body małe, nie wyregulujesz też sobie dowolnej temperatury balansu bieli - to trzeba poprawiać w RAWach a to z kolei mówi, że ciężej jest przewidzieć, co się da zmodyfikować - jak masz na wyświetlaczu mocno niebieski balans, to owszem go poprawisz, ale czasami nie da się zobaczyć konkretnej zmiany balansu temperaturowego oświetlenia.
I powiem szczerze że sam waliłem starą puchą i KITem i podoba się i mi i znajomym..jak na razie odkładam na lepszą puchę, co jednak nie sugeruje że nie mogę się rozwijać dalej na 30D
Z czasem sobie zainwestowałem ok.500 zł na lampę błyskową Yongnuo YN 560, filtry kolorowe do błysku i kabel pc plus parasolkę - wszystko jak najtaniej na alledrogo. Raduję się wielce.
Pozdrawiam![]()
Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 23-12-2011 o 14:59
Przepraszam za lekki odkop. Jeszcze nic nie kupiłem, liczę na mały zastrzyk pieniędzy na urodzinki, które się zbliżają nieuchronnie... Nie wiem, czy nie skończy się na analogu. Wszystko zależy od tego, jak dużo uda mi się wyzbierać... No cóż. Będę informował!
Moze Nikon d200, n18-70 lub n50/1.8? To pancerna maszyna, genialna w lapie. Na Nikoniarzach bys to za dwa tysiace mogl wyrwac w dobrym stanie i przebiegu... Pozdrawiam, powodzenia!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, ze na Nikoniarzach jest teraz d90 za 1600 pln i d200 z gripem z przebiegiem 15000 za 1500. N50/1.8 to ze trzy stowki, n18-70 ze 400-450.
Ostatnio edytowane przez Łopal ; 24-01-2012 o 21:45 Powód: Automerged Doublepost