Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: Sprzęt dla ambitnego-ubogiego :)

Domyślnie

Kolego, oznacza to mniej więcej tyle, że na sprzęt będę zbierał w wielkich bólach, i oczekuję od niego konkretnych rzeczy. Fundusze będzie ciężko zdobyć, ale chciałbym w rezultacie kupić coś, co będzie mi odpowiadać. Lustra dla ludu jak 350D, 400D itd. nie odpowiadają mi, z racji samej jak leżą w łapie, a co tu mówić o przyjemności z użytkowania. Na pewno nie będę bardziej zadowolony z kompaktu, ponieważ - jak pisałem - miałem do czynienia z D40 której wykonanie mi się kompletnie nie spodobało - jakość zdjęć za to nawet przypadła mi do gustu! (to było 3 lata temu).
    Nie jestem jakimś napalonym adeptem, chcę zwiększyć swoje możliwości a wybacz, ten kompakt mi już na to nie pozwoli. Dlaczego - już pisałem. Dojrzałem do robienia przemyślanych zdjęć, i nie wracam z kartą zapełnioną JPG'ami po brzegi z każdego spaceru. Jest to co najwyżej 10 - 15 RAW'ów, nad którymi potem przesiaduję i kontempluję . Nie zostawiam tego, z czego nie jestem zadowolony.
    Tyle w temacie tej próby podważenia moich zamiarów odnośnie lustra...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja będę obstawał przy swoim. 20D + 28/1.8 + KIT18-55 (nawet bez IS żeby był obiektyw uniwersalny do wszystkiego) biorąc pod uwagę używki całość powinna się do 2k zmieścić.
    Jak nie będziesz chciał KITa to kup jakąś 50-tkę M42 i już.
    M42 jest fajne, ale problemy zaczynają się przy szerokim kącie. Porządne szerokie wcale nie będą sporo tańsze od używanego 28/1.8 Canona, a nie porządne nadal tanie nie są
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haker305 Zobacz posta
    Kolego, oznacza to mniej więcej tyle, że na sprzęt będę zbierał w wielkich bólach, i oczekuję od niego konkretnych rzeczy. Fundusze będzie ciężko zdobyć, ale chciałbym w rezultacie kupić coś, co będzie mi odpowiadać. Lustra dla ludu jak 350D, 400D itd. nie odpowiadają mi, z racji samej jak leżą w łapie, a co tu mówić o przyjemności z użytkowania. Na pewno nie będę bardziej zadowolony z kompaktu, ponieważ - jak pisałem - miałem do czynienia z D40 której wykonanie mi się kompletnie nie spodobało - jakość zdjęć za to nawet przypadła mi do gustu! (to było 3 lata temu).
    Nie jestem jakimś napalonym adeptem, chcę zwiększyć swoje możliwości a wybacz, ten kompakt mi już na to nie pozwoli. Dlaczego - już pisałem. Dojrzałem do robienia przemyślanych zdjęć, i nie wracam z kartą zapełnioną JPG'ami po brzegi z każdego spaceru. Jest to co najwyżej 10 - 15 RAW'ów, nad którymi potem przesiaduję i kontempluję . Nie zostawiam tego, z czego nie jestem zadowolony.
    Tyle w temacie tej próby podważenia moich zamiarów odnośnie lustra...
    przeczytałem, kup 350D z dobrym obiektywem od lepszego trzymania lepszych zdjęć nie będzie szczególnie jeśli robisz przemyślane i niewiele im więcej wpuścisz w korpus tym mniej zostanie na optykę a to ona robi zdjęcia, jak już musisz mieć magnezowy to szukaj niezajechanego 20D/30D ale korpus w przypadku lustrzanki to początek wydatków czasem niewielki komplecik filtrów może kosztować więcej niż korpus, przemyśl jakiego zakresu ogniskowych potrzebujesz zdecyduj się na obiektyw za to zostanie , a zostanie niewiele kup korpus.
    może panasonca GF lub olympusa pena przy tym budżecie
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 29-11-2011 o 16:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Można kupić 20-30D i parę manualnych szkieł, zeiss 28/2,8, 35/2,4, 50/1,8. Ja bym się jednak zastanowił nad nowym 1100D przykładowo, moim zdaniem magnezowe puchy są przereklamowane
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

po prostu wyglądała jak narzędzie pracy, a nie plastikowe coś na kształt najtańszych alf od Sony'ego (wybaczcie, ale jak je widzę to mnie na wymioty bierze).
    Opanuj się nieco. Nie wielkość sprzętu decyduje o możliwościach. Na forum jest wielu użytkowników. Jeśli zajrzysz do kilku galerii, to zobaczysz, że ludzie nawet z jeszcze bardziej plastikowej zabawki wyciągają świetne efekty.

zbyt zabawkowe, zbyt "dla Kowalskiego". To nie dla mnie.
    Sądzisz, że mając do czynienia z inną serią nie będziesz tym "Kowalskim", to nie jest aparat dla wybrańców. Różnice w cenie pomiędzy serią xxxD, a xxD nie są aż tak wygórowane na jakie je obstawiasz. Jeśli już tak bardzo chcesz należeć do tej "lepszej" grupy, to szukaj serii 1d nawet i mark 1. Wtedy na pewno podniesiesz sobie ego nie zostając "kowalskim". :razz:

Lustra dla ludu jak 350D, 400D itd. nie odpowiadają mi, z racji samej jak leżą w łapie, a co tu mówić o przyjemności z użytkowania.
    Prawda jest taka, że te kilka lat temu 20D było lustrem nieosiągalnym. Teraz czasy się zmieniły i ten biedny "kowalski" jest w stanie zakupić nawet FF. Musisz zrozumieć, że te aparaty nie są złe, ba nawet często lepiej się sprawdzają w terenie niżeli te wszystkie magnezowe korpusy.

Czy korpus jest magnezowy czy nie - i tak jestem zmuszony obłożyć go plastikowym woreczkiem kiedy to deszczyk pada.

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    A najśmieszniej będzie (co się zdarza), gdy po zakupie lustra stwierdzisz, że z kompakta fotki były lepsze
    Ten przypadek jest dosyć często u ludzi, którzy szukają tego "czegoś" wymieniając, co i rusz sprzęt.

Moja propozycja brzmi tak: 20D* + 18-55../IS + 85/1.8.

Już tłumaczę. Cena 20D minimalnie różni się od 350D. Jeśli kolega chce poczuć "Amerykę", niech ją odczuje minimalnym kosztem.
    18-55 ze stabilizacją czy bez, nie ważne. Niech będzie miał do szerokich kadrów. Natomiast 85/1.8, to świetne szkło, które trzeba mieć. Absolutny "must have" w C.

Co dalej? Jeśli będzie potrzebował czegoś pomiędzy, tej rzekomej 50mm, to Helios 58/2 + przejściówka, to wydatek rzędu 100zł.

Najbardziej jednak martwi mnie, to że skupiamy się w tym temacie tylko i wyłącznie na sprzęcie. Omawiany sprzęt, autor ogląda z zaciekawieniem wyraża swoje -OH i AH, ale co z tego skoro nawet nie postanowił przejrzeć galerii. Zajrzeć, co można wyciągnąć z tego sprzętu. Najlepiej było by gdyby autor wątku zajrzał do wątków problematycznych odnośnie tego sprzętu, przejrzał galerie i dopiero potem powoli się do tego zabierał.

Aha i taka dygresja odnośnie xxxD. Jak dozbieram w końcu do tej mojej jedyneczki, to jako zapas będę brał xxxD (bo lekko i wygodnie).
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu

Domyślnie

Dziękuję za tak szybkie podjęcie tematu, jestem mile zaskoczony i chętnie jeszcze pogadam jeśli macie na to chęć .

Odnośnie propozycji typu 400D, 450D itd. - jak już Goomis zauważył, z tego rodzaju sprzętu po prostu nie byłbym zadowolony . Trzymałem je w ręku, w wielu sklepach, i po prostu jest to dla mnie za lekkie, zbyt zabawkowe, zbyt "dla Kowalskiego". To nie dla mnie.
    Odnośnie budżetu - raczej go nie nagnę, wliczyłem w te 2000 wszystkie sprzyjające okoliczności - m.in. gwiazdka i osiemnastka, na którą przyjedzie dziana ciocia.
    Jeszcze raz dziękuję za tak gromki odzew, i liczę na dalszą, przyjemną dyskusję .

ok. aparat to twój wybór. zobaczy tylko co ten kolo robił np. 350d i np. 20-ką... różnicy w jakości zdjęć nie widać

to tak ku pokrzepieniu, choć ergonomia ma bardzo duże znaczenie.

http://www.juzaphoto.com/gallery.php?l=en&id=44
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

Domyślnie

Roznicy miedzy fotkami z xxxd, a xxd nie bedzie, ale czuc roznice w rece. Z analoga przeskoczylem na olka 410 - maly leciutki i CYFRA!!!. Szybko mi radosc minela, niedawno wrocilem do analoga, olka sprzedalem i kupilem synowi (do wspolnego uzytku ze mna) 40d z przejsciowka na M42 i Canonem 20-35mm za niecale 2000zl w idealnym! stanie. Jak wzialem 40 do reki wrocila chec do cyfry. Na razie foce analogiem, czasem cyfra, a syn szczesliwy z Canona. Osobiscie tez polecam cos z xxd, nawet 20.

Przepraszam za brak "ogonkow", ale w lapku padl mi prawy ALT.
    Ostatnio edytowane przez kristek ; 29-11-2011 o 17:32
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

a może Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS ? miałem przez chwilę z 10D przed zmianą na 5d2 z 24-105L i nawet to działało

do tego takie coś :
    http://allegro.pl/jak-nowy-canon-30d...956500140.html
    (nie znam sprzedawcy , nie moja aukcja) - mały przebieg , grip (dla mnie akurat konieczny)

i wychodzi mi na to że zostaje jeszcze na 50 1.8

zalety - każdy z tych przedmiotów jest dość łatwo sprzedawalny i skoro jak sam pisałeś potrafisz sprzedawać na Allegro to jak coś Ci się znudzi czy nie będzie pasowało - sprzedasz to i już

osobiście na pewno nie kupowałbym body z trzema cyferkami - tylko XXD

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Fakt xxD leży znacznie lepiej.. ale z drugiej zstrony, możesz miec w tej cenie jak kolega wspomnial 1100D nówke nieśmigana... Do tego dokup grip i bedzie leżał w dłoni idealnie.... A jeżeli już koniecznie xxD to raczej 50D. To jednak nowsza konstrukcja i większa szansa na zakup dobrego egzemplaża.
    Co tu mówić 20D czy nawet 40D to już bardzo leciwe puchy... Może zaskoczyć Cię padnięty mirror box albo inne mechaniczne pierdoły.. Oczywiście w nowym również, ale im sprzęt starszy, tym większa szansa...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

z zakupem jakiegokolwiek egzemplaża moze byc problem. swoja droga budzet mial byc do 2000 wiec 50D odpada.
    moim zdaniem troche przesada z tym lezeniem w dloni, jak to az tak wazne mozna grip dokupic. lepiej uderzac w obiektywy niz upierac sie na xxD.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów