Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: fotografowanie rur :)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Talking fotografowanie rur :)

Witam mam prośbę - doradźcie.
    muszę zrobić zdjęcia rur kolanek owiewek i tego typu sprzętu kominowego, który wykonany jest z blachy kaineru (w każdym razie silnie odbija światło).
    mam do dyspozyjci małe studio 2 lampy z softboxami. zastanawiam się jak rozwiązać to od strony technicznej. Wiadomo chciałbym jak najleprzą jakość zdjęć bez refleksów oraz hm ciekawe ujęcia modelek do katalogu.
    Tak więc jakie stosować ujęcia ( np z góry lekko z boku) jakie parametry w aparacie (takie jak zwykły portret) no i oświetlenie czy bezpośrednie czy kombinować z odbiciem od ścian (są białe) czy też jakiś rodzaj kurtyny namiotu rozpraszającego i jakie nastawy lamp równe czy też któraś mocniejsza.
    Pozdrawiam fotoamator kolanek
    Firma ma znaczenie

Domyślnie

Namiot bezcienowy plus dodatkowe plaszczyzny rozpraszajace miedzy softboxem a namiotem. Musisz zmiekszuc swiatlo na maksa. A samo kadrowanie to juz kwestia autorska i zalezna od dalszej prezentacji tego i pomyslu grafika.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Namiot bezcienowy plus dodatkowe plaszczyzny rozpraszajace miedzy softboxem a namiotem.
    Ale kolega cos o modelkach wspominal... as az takie duze namioty? No i w takim ewentualnie wielgasnym namiocie i tak sama modelka bedzie rzucac cien ? .

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale kolega cos o modelkach wspominal... as az takie duze namioty? No i w takim ewentualnie wielgasnym namiocie i tak sama modelka bedzie rzucac cien ? .
    nie no Vitez, czytaj miedzy wierszami sesja jest 'zlomiarska' wiec 'modelki' maja kolanka i inne takie... zywych modelek nie bedzie :-)

przynjamniej ja tak zrozumialem ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    przynjamniej ja tak zrozumialem ;-)

No za drugim razem i ja tak zrozumialem bo tam byl smiley (choc bardziej by pasowal ten: ).
    Wycofuje swoje zarzuty wobec wielkosci namiotu 8)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Hm czytam, czytam dzięki za linki, ale jak ja zrobie taki namiot (kupować na jedną sesję ?) a po drógie jakie płaszczyzny rozpraszające. Tak sobie koncypuje mozę na zwykłych statywach zawieśić prześcieradło. A własnie na jakim tle białe, ciemne jakieś? Czy jest to obojętne. wielkość tych rur i kolanek to powiedzmy wielkości ręki dorsołego czlowieka takie element ( i taka miara ). mam stół bezcieniowy swojej produkcji z pleksy białej ( pożna zmienić na mleczną lub przeźroczystą) ale obawiam się, że będzie za mały, wielkości metr na metr stół i metr na metr około płaszczyna za nim. Może postawić na tle rozwijanym studyjnym bespośrednio. No i co z tym oświetleniem.
    Pozdrawiam
    Firma ma znaczenie

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wiesz, totrochę zależy co chcesz osiągnąć.
    Namiot bezcieniowy/stół bezcieniowy --> będziesz miał bezcieniowo oświetlone te kolanka. Ale czy konkretnie o to chodzi?
    Tak samo tło - nie wiem czy potrzebujesz je na białym, czy czarnym tle. Może potrzebujesz na żółtym?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

No i świetni i o to chodzi pogadliśmy sobie pośmialiśmy się trochę, czas miło leci.
    Pozdrowenia
    Firma ma znaczenie

Uprawnienia umieszczania postów