Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zakup lampy - YONGNUO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Zakup lampy - YONGNUO

Witam, od już dłuższego czasu chce kupić lampę. Ostatnio znalazły się fundusze na ten cel. Jest to kwota ok 600 zł. Rozważam kupno lampy firmy YONGNUO. I teraz pytanie który model wybrać ? Do czego będzie używana ? Do wszystkiego właściwie. Zaczynając od jakiś fotek "u cioci na urodzinach", kończąc na statywie. Czyli fotki w domu, motoryzacja (samochody, motocykle - na statywie) itd. Z czasem dojdą radiówki jakieś i pewnie druga lampa. I teraz pytanie, czy YN 460 nadaje się "do wszystkiego" ? Czy tylko jako slave ? Czy lepiej nabyć YN-565EX jako podstawową lampe (i jako mastera). Jest też kilka modeli pośrednich, warto się nimi zainteresować ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wiesz, ja jako pierwszą lampe wybrał bym coś z ttl. JEdnak ta funkcja przydaje się u cioci na imieninach Ewentualne nastepne lampy kupuj tylko z trybem M

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclov

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem YN460II i jestem pełen podziwu, co prawda miała tylko doświetlać i chciałem zobaczyć co takie maleństwa potrafią (mam C580EXII), ale polecam na 100% 460II, a za 600zł to kup od razu 2 albo dołóż do 3szt i to dopiero jest zabawa. Do zaproponowanego użytku radio raczej zbędne, świetnie wyzwalają się na 1 lub 2 błysk.
    2 x body, 3 x szkło, 3 x lampa, itd, itp..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak pierwsza lamp to raczej proponowalbym cos z ttl'em, YN460 ma tylko tryb reczny, wiec sile blysku trzeba nastawiac recznie. Jezeli YN to pozostaje YN565, mocna i z ttl'em (brak jej tyklko HSSa). Nie wiem co masz na mysli "jako mastera". W standardzie Canon'a ta lampa dziala tylko jako slave (master to 580EX, ST-E2 lub 60D), jako wyzwalacz fotoceli to szkoda swiatla, na tanich wyzwalaczach radiowych i taknie ma ttl'a wiec bedzie pracowala w manualu. Jezeli YN to zdecydowanie polecam YN565, ma najwieksze mozliwosci (i rokowania na przyslosc) i nie jest droga

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agkf Zobacz posta
    Ja ostatnio kupiłem YN460II i jestem pełen podziwu
    W szczególności ta klapka baterii, której musiałem się nieźle narazić skoro pękła

Do nie dawna polowałem na 430ex, ale wstępny budżet się skurczył (nawet gaz podrożał :sic!). Przeszukując, co nieco forum natknąłem się na bardzo pochlebne opinie odnośnie 420ex. Ba, nawet odwiedziłem jednego ze sprzedawców z allegro. Po dokładnym obejrzeniu i sprawdzeniu każdej części z osobna (żartuję), doszedłem do wniosku, że to będzie kolejna lampa, którą kupię.

Przyznam się szczerze, sprzęt nie fruwa u mnie po ścianach, ale jest po prostu używany na co dzień. Nie jestem jakimś pedantem. Kupując YN-460II kierowałem się bardzo pochlebnymi opiniami kolegów. Niestety, chociaż lampka błyska, to jest to moja ostatnia lampka tego producenta. Upadek z 20cm prawie ją zabił nadłamując jej klapkę od baterii. Gwarancja realizowana jest przez jakieś kilka miesięcy więc większego sensu w tym nie widzę.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclov

Domyślnie

Faktem jest, że wykonanie 460II jest tragiczne, przyciski jakoś tak średnio reagują, nowa wygląda jak kilku letnia – ale cena czyni cuda. A jeżeli lampa upadnie nawet z 20cm to pewnie i Canon może walnąć tak niefortunnie, że coś pęknie.. jak nie z zewnątrz to wewnątrz.

Moje zdanie jest takie, że za takie pieniądze YN 460II jest sprzętem godny polecenia.
    2 x body, 3 x szkło, 3 x lampa, itd, itp..

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Celuj raczej w YN565, oszczedzi Ci to kilku przykrych sytuacji jesli nie miales wczesniej stycznosci z blyskaniem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Lamp używałem już kilkukrotnie, co spotęgowało chęć nabycia przynajmniej jednej. Używałem kilkukrotnie Canonowej 430ex I jak i II oraz 580ex, nawet głównie w manualu, bo uważam że nie zawsze automat ustawi coś jak my chcemy Zwłaszcza jak chce się osiągnąć jakiś inny efekt. Z tym że właśnie YN 460 za dużo przycisków itd nie ma (w porównaniu do ww Canonów, ktore mają jeszcze wyświetlacz)

I jak to jest z kupnem w np. UK (ebay) ? Bo tam cena za YN565 to ok 150$ (czyli nie całe 500zł), a u nas trzeba liczyć prawie 700zł. Czyli jak to jest z vatem, cłem, przesyłką ??

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Na terenie UE nie placisz.
    Ale jednak radzilbym zakup w Polsce, bo to jednak chinskie ustrojstwo jest, wiec szansa na usterke wieksza, a co za tym idzie mozliwosc reklamowania na miejscu bedzie wygodna.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Muszę pośledzić ebay'a trochę. Bo póki co to koło 650 zł u nas wychodzi za YN565. Czy zamiast YN460 I/II nie lepiej wziąć YN560 lub YN467 czy 465 ? Nie potrafię znaleźć jakiegoś zestawienia, tabeli czy czegoś żeby porównać.

Bo przy pomocy 550D nie da się wyzwolić lamp z fotoceli ? Czy jest od tego tryb S2 - wtedy pomija przedbłyski ?
    Ostatnio edytowane przez Plati ; 29-11-2011 o 21:21

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów