Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: C 135 f/2.0 vs C 85 f/1.2

Domyślnie C 135 f/2.0 vs C 85 f/1.2

Witam,
    Mam prosbe do uzytkownikow tych dwoch zacnych szkiel, a mianowicie jak wypadnie 85-tka po przymknieciu do f/2.0 w porownaniu do 135 - tki. Przy zalozeniu ze robimy taki sam kadr, zmniejszy mi dystans do obiektu fotografowanego i da wieksza glebie ostrosci - a jak z jakoscia obrazka?
    Bede wdzieczny jezeli ktos robil takie doswiadczenia i moze sie podzielic swoimi wrazeniami w tej materii.
    Peace,

Jerzy

Początki nałogu
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Domyślnie

Dzieki madc0w za link, faktycznie przymknieta 85- tka wyglada ostrzej - ale to co bardziej rzuca sie w oczy to fioletowy zafarb ...no chyba ze moj monitor wymaga kalibracji:-(

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

nie zauważysz tej różnicy na ostrości na zdjęciu. 85mm na 2 nie da ci takiej fajnej głębi jaką daję 135 na 2. 85 za to jest przepiękny na 1,2
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    nie zauważysz tej różnicy na ostrości na zdjęciu. 85mm na 2 nie da ci takiej fajnej głębi jaką daję 135 na 2. 85 za to jest przepiękny na 1,2
    Dokładnie. Ostrość to nie wszystko Jeżeli masz kasę na 85 to kup.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Zady i walety 135 znam bo uzywam, tylko ze skonczyl mi sie zoom:grin: i szukam czegos szerszego aby objac caly obiekt, no i wlasnie wieksza glebia to drugi powod....a pro po, co rozumiesz przez "fajnej glebi"?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

o ile kojarzę Twoje foty sprzed paru lat (pod nickiem "trucker" chyba) i z Twojej strony www to chyba z 85ki będziesz mieć większą frajdę.. na 2.0 jest już ostra, owszem ma aberację olbrzymią ale tylko pod słońce.. reszta całkiem fajna.. AF w porównaniu ze 135ką to jak żółw z królikiem, ale niesamowicie pewny - nadaje się nawet do tak szybkiego sportu jak piłka ręczna..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    o ile kojarzę Twoje foty sprzed paru lat (pod nickiem "trucker" chyba) i z Twojej strony www to chyba z 85ki będziesz mieć większą frajdę.. na 2.0 jest już ostra, owszem ma aberację olbrzymią ale tylko pod słońce.. reszta całkiem fajna.. AF w porównaniu ze 135ką to jak żółw z królikiem, ale niesamowicie pewny - nadaje się nawet do tak szybkiego sportu jak piłka ręczna..
    Hej arturs, chyba wywolalem Cie myslami, bo piszac tego posta tylko Ciebie kojarzylem ze masz oba szkla:-D, .....tym razem to nie jest sport, ale tak jak w sporcie, potrzebuje krotkich czsow...no i duzej glebi - a jest o wiele ciemniej, wiec wymagania co do szkla i sprzetu sa spore.Co do AF to ma to drugorzedne znaczenie ( a w zasadzie wcale nie ma ) bo nie bede z niego korzystal.Co do 135 to jest to naprawde cudne szkol, tylko w tym projekcie odrobine za waskie i wieksza odrobine za mala GO, dlatego pytam o 85-ke.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

za mała GO czyli za duża? w sensie że ma być bardziej rozmyte? to chyba od 85ki lepszego nie znajdziesz.. akurat teraz jest u nas już ciemno po południu a z rana niestety robota bo bym coś pstryknął żebyś porównał.. jak możesz to napisz co zamierzasz fotografować to może coś wpadnie nam do głowy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    za mała GO czyli za duża?
    Wiem, jest juz pozno , ale ja mam na mysli dokladnie to co napisalem, potrzebuje nieco wiekszej DOF niz to co daje 135-tka...btw, tak czy siak raczej nie ma alternatywy i zaryzykuje zrobic ten projekt 85-tka.....ale mam jeszcze sporo czasu, wiec jak bys dal rade kiedys w weekend zrobic sampla( ten sam kadr, gdzies tak z odl 50m) to bede wdzieczny.
    Ps.
    No chyba sie zagalopowalem, nie da sie zrobic tego samego kadru roznymi ogniskowymi z tej samej odleglosci, powiedzmy 135 z 50 m, a 85 oczywiscie trzeba podejsc :-)))
    Ostatnio edytowane przez Jerzy M ; 29-11-2011 o 00:59

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów