Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: C 135 f/2.0 vs C 85 f/1.2

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale jeżeli dobrze pamiętam (choć nic sobie ucinać nie dam) to jest pewien błąd w Twoim rozumowaniu.
    Ponieważ zachowując taki sam kadr dla ogniskowych 85 i 135, pozostając przy tej samej przysłonie GO będzie TAKA SAMA dla obu przypadków.
    Szerszy kąt patrzenia daje Ci owszem większą GO ale jeżeli Ty się nie ruszasz z miejsca. Natomiast zbliżając się chcąc uzyskać taki sam kadr znowu zmniejszasz GO. Wypadkowo GO jest taka sama, zmienia Ci się perspektywa i mając ten sam czas a krótszą ogniskową zmniejszasz co najwyżej ryzyko poruszenia.
    Jedynym wyjściem byłoby robić z tej samej odległości z której robiłbyś 135 wtedy dostaniesz większą GO.
    Jednakże jeżeli mówisz, że brakuje Ci 2m GO to z 85 nadal będzie za mało. Z 35 + późniejszy crop miałbyś jakieś szanse
    Zajrzyj tutaj i przekonaj się sam:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    P.S. chociaż nie wiem o jakich odległościach od fotografowanych osób mowa.
    Jeżeli więcej niż ~10m to może i 85 wystarczy... Zależy ile rzędów ludzi chcesz objąć W GO. Wejdź w powyższy link i sobie przelicz wszystko skoro znasz dokładnie warunki w jakich będziesz fotografował
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S.2
    Jako, że mam jutro egzamin na który strasznie nie chce mi się uczyć to postanowiłem to sprawdzić, że przy takim samym kadrze i tej samej przysłonie GO będzie ta sama.
    Zakładając, że chcemy mieć pokryty obszar który w przekątnej da nam 4m to zakładając dla 135mm kąt widzenia 18" a dla 85mm 28" odległość ostrzenia dla 135mm wynosi 12,6m a dla 85mm 8m. Wg. DOF calculator GO z tych odległości dla f=2.0 i przy podpiętym 5Dmk2 daje nam 1,06m i 1,04m więc z grubsza zgadza się
    Ale już 85mm w odległości 12,6m daje 2,65m GO.
    Jest więc tak jak mówiłem. Jeżeli chcesz zachować ten sam kadr to zmiana ogniskowej da Ci tylko zmianę perspektywy. Nie zmieniając odległości będziesz miał większą GO ale będziesz musiał cropować w post procesie.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 29-11-2011 o 23:56 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów