Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Grip BG-E2N nie odkreca sie

Domyślnie Grip BG-E2N nie odkreca sie

Mam do swojej 50tki podpietego gripa BG-e2n. Ostatnio w ogóle go nie ruszalem tzn nie odkrecalem itd aż dzisiaj postanowiłem ze to zrobię bo trochę syfu mi nalecialo pomiędzy ale mniejsza z tym...chodzi o to ze odkrecam a tu opór, myśle 'może w druga strone' poszło kawałek luźno i tez opór. Efekt jest taki ze sie posilowalem trochę a grip w ogóle nie rusza..czyzbym w jakiś magiczny sposób przekrecil gwint czy cokolwiek tam jest? Nawet mi to nie przeszkadza jakoś ale kto wie czy nie będę chciał go kiedyś pilnie odkręcić..

Wysłane z iPada.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

poszukaj na forum, gdzies byl nawet opis ze zdjeciami jak odkrecic gripa i potem go naprawic

Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Miałem podobny problem co prawda EOS 5d mk2 ale grip ma chyba ten sam mechanizm
    Czytaj tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Siłując sie z pokrętłem uszkodziłes zębatkę, która jest z tworzywa. Czeka Cię obcięcie śruby łączącej gripa z puszką albo serwis - koszt naprawy ok. 200zł
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedz ale jako ze wszystko dziala bez problemu,luzow uciążliwych tez nie ma decyduje ze zostawie tak jak jest może jak będę sprzedawał to zrobię to.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Mi się w podobnym bo BG-E6 udało to samo tylko bez rozwiercania plastikowego kółka.
    Ale u mnie był leciusieńki luz między gripem a korpusem.
    Użyłem młoteczka i małego śrubokręcika jako "pobijaka" do wyskrobania ułamanych trybików i popchnięcia zębatek koła pośredniego tak, że potem jeszcze wykorzystałem oryginalne kółko zębate wtapiając w nie metalowy rdzeń z dokupionej zębatki.
    Śrubokręcik musiał być na tyle mały aby wszedł w szczelinę, i na tyle duży aby wytrzymał uderzenia. Najważniejszy jest odpowiedni kierunek uderzania i strona zębatki
    bo należy pamiętać iż uderzamy w zębatkę pośrednią a tą należy kręcić w drugą stronę.

Z tego co pamiętam to chyba wsuwałem śrubokręcik od przodu (strony bagnetu obiektywu) nad kółkiem - tam wydawało mi się był najlepszy dostęp.

Uprawnienia umieszczania postów