A możecie dać przykład tych deformacji? Przyznaję że nie robiłem 50 portretów z bardzo bliskiej odległości, ale jakoś mi trudno uwierzyć w te defromacje...są aż tak wyraźne?Zamieszczone przez gietrzy
A możecie dać przykład tych deformacji? Przyznaję że nie robiłem 50 portretów z bardzo bliskiej odległości, ale jakoś mi trudno uwierzyć w te defromacje...są aż tak wyraźne?Zamieszczone przez gietrzy
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Bierz kita i zobacz jakie ogniskowe Ci odpowiadaja. Za ta cene grzech go nie wziasc - najwyzej bedziesz go odwracal do makro![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Zauważ, że to jednak nadal jest 50mm. Kąt widzenia obiektywu się nie zmienia, tylko wycinasz środek kadru.Zamieszczone przez mirhon
Jarek
Miałem to szkło i używałem go z 20D, czyli możemy przyjąć, że to to samo.
Ostrość obłędna, od f/2 jest rewelacja. Bokeh bezdyskusyjnie śliczny.
Przerysowania przy ciasnym portrecie są i tego nie zmienisz. Ale pamiętaj, że nie musisz zawsze stosować się do ogólnie przyjętych zasad.
Kupując to szkło prócz oczywistych zalet zyskasz jeszcze pewniejsze działanie AF i lepszy obraz na matówce.
Moim zdaniem na początek to doskonałe szkło do nauki portretów. Jak Ci się znudzi, albo przestanie wystarszać, to w podobnej cenie kupisz 85/1.8.
Jeśli nie potrzebujesz zooma, to kita sobie zdecydowanie odpuść.
Jarek
Według mnie o deformacjach perspektywy decyduje odległość od obiektu a nie ogniskowa czy coś.Zamieszczone przez oskarkowy
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Tak czy siak jeśli chcesz 50mm na cropie zrobić portet głowa/szyja to musisz być blisko.Zamieszczone przez piast9
To chyba jest tak, że zniekształcenia obiektywu są oczywiście jak dla 50mm,
ale już zniekształcenia perspektywy są zależne wyłącznie od odległości od obiektu - w portecie (ten sam kadr) na APS będzie jak przy 80mm w FF.
EOSy
Ja początkującemu radzę spróbować i 50 i 85. Ja też myślałem (powtarzając slogan: 50 na cropie to portret), że portety tylko 50. Później dostałem to co chciałem tj. 85 i reszta to już historia
Poza tematem to czasami fajnie jest użyć tych zniekształceń by nadać odpowiedni kształt, np. nosowi ;-) Ale tu mistrzem jest Sigma 20/1.8.
zgadzam się w całości z opinią AKUSTYKA , na początek najlepszy będzie kit lub zamiennik sigma lub tamron
EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu
Wykonałem szybkie obliczenia. Wysokość obrazu B przedmiotu o wysokości A foconego obiektywem o ogniskowej f z odległością obrazową y wynosi
B=(f*A)/(y-f).
Zniekształcenia perspektywy wynikają z tego, że im dalej tym obraz mniejszy. Proporcja B1/B2, czyli stosunek wielkości obrazów bliższego (y1) i dalszego (y2) detalu obiektu to:
B1/B2 = (y2-f)/(y1-f)
Jeśli ustalimy odległości, to przy np. 2 metach te 30mm różnicy ogniskowej praktycznie nic nie zmieni. Lepiej się odsunąć o 30mm dalej z aparatem.
Ostatnio edytowane przez piast9 ; 13-01-2006 o 20:40
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0