Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 350D + 50 1.4 czy to ma sens na poczatek?

Mieszany widok

poczatkujacy
    Guest

Domyślnie 350D + 50 1.4 czy to ma sens na poczatek?

Witam, pytanie jak w tytule postu, mam zamiar w najblizszym czasie kupic 350D i zastanawiam sie czy kupic te body z kitem czy raczej z tym 50 1.4 i troche pocwiczyc w jednym obiektywem na poczatek i zastanowic sie nad wyborem innych. Czytajac opinie na tym forum jestem raczej zdecydowany tak czy inaczej na tego 50 1.4, - w przeliczeniu na cropa to bedzie ogniskowa 85 mm - czy to dobry wybor jako ogniskowa do portretow??? Bede wdzieczny za porady i ewentualnie inne propozycje co do obiektywu portretowego do body z cropem.
    pozdrawiam:smile:

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jeżeli masz na myśli portret całej postaci to dobry obiektyw. Jeżeli chcesz kadrować ciasno samą buzie to raczej nie - za bardzo zdeformuje. Generalnie na początek to najlepiej kit i sam zobaczysz którą ogniskową najczęściej wykorzystujesz albo cos co jest odpowiednikiem 50mm, czyli dla crop w okolicy 30mm. Ewentualnie może lepiej zainwestować na początek w 50 ale f1,8, jeżeli dojdziesz do wniosku że ci ogniskowa nie leży to lepiej żeby w torbie leżał rzadko wyciągany obiektyw za 450 zł niż za 1450

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Jeżeli masz na myśli portret całej postaci to dobry obiektyw. Jeżeli chcesz kadrować ciasno samą buzie to raczej nie - za bardzo zdeformuje. Generalnie na początek to najlepiej kit i sam zobaczysz którą ogniskową najczęściej wykorzystujesz albo cos co jest odpowiednikiem 50mm, czyli dla crop w okolicy 30mm. Ewentualnie może lepiej zainwestować na początek w 50 ale f1,8, jeżeli dojdziesz do wniosku że ci ogniskowa nie leży to lepiej żeby w torbie leżał rzadko wyciągany obiektyw za 450 zł niż za 1450
    Eee, z tą deformacją to kolega przesadził 80mm po cropie to całkiem przyjemna ogniskowa do portretu i ja tam żadnych deformacji nie widzę...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Dodam jeszcze że generalnie wolę do portretu Tamrona przy 75mm, bo moja 50/1.8 ma fatalny bokeh...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Eee, z tą deformacją to kolega przesadził 80mm po cropie to całkiem przyjemna ogniskowa do portretu i ja tam żadnych deformacji nie widzę...
    Zauważ, że to jednak nadal jest 50mm. Kąt widzenia obiektywu się nie zmienia, tylko wycinasz środek kadru.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Zauważ, że to jednak nadal jest 50mm. Kąt widzenia obiektywu się nie zmienia, tylko wycinasz środek kadru.
    Według mnie o deformacjach perspektywy decyduje odległość od obiektu a nie ogniskowa czy coś.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Według mnie o deformacjach perspektywy decyduje odległość od obiektu a nie ogniskowa czy coś.
    Tak czy siak jeśli chcesz 50mm na cropie zrobić portet głowa/szyja to musisz być blisko.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To chyba jest tak, że zniekształcenia obiektywu są oczywiście jak dla 50mm,
    ale już zniekształcenia perspektywy są zależne wyłącznie od odległości od obiektu - w portecie (ten sam kadr) na APS będzie jak przy 80mm w FF.
    EOSy

poczatkujacy
    Guest

Domyślnie

czytam wasze odpowiedzi... i sam niewiem... no ale dlatego zadalem pytanie, a interesuje mnie konkretnie 50 1.4 ze wzgledu na bokeh rowniez

poczatkujacy
    Guest

Domyślnie

Jeżeli masz na myśli portret całej postaci to dobry obiektyw. Jeżeli chcesz kadrować ciasno samą buzie to raczej nie - za bardzo zdeformuje.
    mialem nadzieje ze 50 mm a wlasciwie 85 mm przy cropie nie bedzie deformowalo...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów