Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Jak kupić ostry obiektyw, czyli testy w sklepie.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Są jednak obiektywy, którym tak zafajdano papiery (Sigma 50/1,4; C24-70/2,8L) że w ogóle bałbym się do nich podchodzić .
    Kiedyś na podstawie czytanych opinii nie podchodziłem do C 17-40 L.
    Z ciekawości pożyczyłem na chwile od kolegi i natychmiast kupiłem.Sprzedałem skupiając sie na stałkach i myślę że jeszcze kiedyś kupię z powrotem.
    To nie jest w ogóle istotne jak komuś szkło się podoba i sprawdza.Ważne jak my je ocenimy i wykorzystamy.

W sklepie można sprawdzić czy szkło jest sprawne.Próby wymagają czasu i warunków.Warto mieć możliwość zwrotu w razie niepowodzenia.Dobrze przedtem byłoby pobawić się np.pożyczonym.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-11-2011 o 11:59

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    To nie jest w ogóle istotne jak komuś szkło się podoba i sprawdza.Ważne jak my je ocenimy i wykorzystamy.
    mysle, ze to jest klucz do sukcesu. na swoim przykladzie: calkiem dobrze mi sie uzywa 18-135, ktory wedlug opinii w necie jest kompletnym badziewiem.

jakos na niego nie narzekam. pewnie, ze do ostrosci czy kontrastu 24-105 to mu bardzo daleko, ale w trabanciku 450D wystarczy odkrecic ISO do 400, zeby obiektyw przestal ograniczac rozdzielczosc a tak czy siak wystarcza to do przyzwoitych wgladowek ekranowych (1800x1200). a ze po podpieciu takiego 70-300 L przy ISO 100 ten sam trabant daje foty jak zyletka na powiekszeniu 100%... no... daje... i co z tego?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Kiedyś na podstawie czytanych opinii nie podchodziłem do C 17-40 L.
    Też to miałem. Mimo marnych opinii kupiłem ten obiektyw na zasadzie "może ja będę tym pierwszym, któremu przypasuje". Zrobiłem testy mając na uwadze przede wszystkim słynne rogi na FF i przysłonie poniżej 8. Aranżowałem specjalnie zdjęcia wielkich budynków w ujęciu prostopadłym i wyszło co miało wyjść - tragedia. Środek ostry, kolory piękne, kontrast i praca pod światło - super ale te rogi...:sad:
    Zdecydowałem, że trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni i kupię C16-35/2.8L a ten szajs odsyłam. Nie odesłałem bo zabrakło czasu i dzisiaj widzę tylko zalety mojego C17-40L. Na jakieś 2,5 tys. zdjęć, które nim zrobiłem może kilkadziesiąt ma widoczne te cholerne rozpaćkane rogi. Jak bym wtedy testował ten obiektyw w sklepie to bym go nie wziął.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów