Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Jak kupić ostry obiektyw, czyli testy w sklepie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Tak.
    Ja kupuję ze sklepu Fotojocker to co już mają, póki co się nie naciąłem :-)
    Ja również. W sklepie nie pozwalają testować, za co tak naprawdę ich chwalę. Powód jest prosty. Nie mam ochoty, płacąc za towar NOWY, dostać jakiejś stestowanej przez 20 osób i zmacanej puszki/szkła.
    I podobnie jak michael, nie naciąłem się jeszcze na jakiś wadliwy produkt.
    Canon 50D, C50/2.5 Compact Macro, C24-105/4, C80/1.8, Metz 48AF

Dopiero zaczyna Awatar qbanez
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ja tam od niedawna w związku z obiektywami jestem bardzo niewygodnym klientem. Kupowałem w ostatnich tygodniach 50 1.4 i muszę wszystkich ostrzec, że żadne chyba szkło na świecie nie ma tak wielkiego odsetka niecelnych szkieł. Najpierw kupiłem ten obiektyw w komputroniku - testowałem oczywiście w sklepie i było super, ale - ale po zakupie okazało się, że na dalsze obiekty - powyżej 2-3 metrów nie ostrzy - tak samo na nieskończoność. Udało mi się zrobić zwrot i odzyskać kasę i zacząłem jeździć po fotojokerach w poszukiwaniu sprawnej sztuki. Każdy obiektyw testowałem około 20-30 minut - sprzedawca dostawał niezłego nerwa, ale nie kupię przecież niecelnego szkła... Z 8 testowanych obiektywów tylko dwa były ok, jeden miał coprawda lekkie odchyły, a drugi celował w punkt i go kupiłem. Ale z moich wyliczeń wynika, że około 20% tych szkieł jest sprawnych. Testowałem na kartce z tabelą FF/BF i na ludziach stojących blisko, dalej i bardzo daleko. To jest jakiś absurd, że canon pozwala sobie na tak nierówny produkt - czemu nie zrobią kolejnej poprawionej wersji tego szkła? Kupując ten obiektyw, naprawdę trzeba się uzbroić w cierpliwość... Mi się udało, ale strach pomyśleć ile osób kupi to szkło i będzie przymykało do 2.8, bo od 2.8 zrobi się ostre - a tak naprawdę go stanie się na tyle duże, że BF nie będzie już tak widoczny... Paranoja.

Bywalec

Domyślnie

Używałem trzech 50/1.4. Żadna nie wybierana, a wszystkie ostre.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja rowniez mialem jazdy z tym obiektywem. Na szczescie mam teraz Zeissa i potwierdzenie ostrosci dziala duzo skuteczniej.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Są jednak obiektywy, którym tak zafajdano papiery (Sigma 50/1,4; C24-70/2,8L) że w ogóle bałbym się do nich podchodzić .
    i kupiłem taką Sigme w Fotojoker - z zafajdanymi papierami ,na dodatek wymacany ze aż się kleił od innych paluchów , uprzednio szukając sztuki bez FF ( bo w okolicznych sklepach chyba wszystkie Sigmy mają tą przypadłosc ). zniechęcony wysyłką do kalibracji w końcu nie było wyjscia trzeba bylo wysłac do kalibracji i pożegnać sie z body na dwa tygodnie . od tego momentu jest to prawie ze podstawowe szkielko .
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 11-12-2011 o 23:11

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów