Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Jak kupić ostry obiektyw, czyli testy w sklepie.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jak będziesz kupował, dla dla własnego spokoju poszukaj sklepu gdzie będziesz mógł wybrać - to zapewni Ci uniknięcie sytuacji trafienia szmelcu, bo to tez może sie zdarzyć- wszędzie pracują tylko ludzie, raz komuś coś spadnie, raz co innego, a przeciez nikt nie spisze tego od razu na straty sklepu. Jak weźmie Klienta to co innego - wyłąpiuje wade i sprzęt trafia do naprawy albo wymiany... A fora maja to do siebie, ze najczęściej odzywaja sie ci z problemami. Trzeba sie pocieszać, że są jeszcze tysiące takich bez problemów. Powodzenia

Bywalec

Domyślnie

Wybierałem z kilku egz. 18-135 IS jeden i kupiłem ten, który chciałem. Nie trzeba wielkich procedur - wystarczy body, notebook i materiał porównawczy. Nie oczekiwałem cudów (wiadomo - nie ta kasa, nie L-ka itd.). Chciałem mieć nie gorzej, niż posiadany przeze mnie kit 18-55IS. Najpierw w sklepie trzasnąłem Z TEGO SAMEGO MIEJSCA z lampą błyskową serię kitem TEN SAM KAWAŁEK półek z drobnymi towarami i cenówkami w parametrach: 18/3,5, 18/8, 24/min. przysłona i 24/8, 35/min. przysłona i 35/8 oraz 55/min. przysłona i 55/8., a następnie dokładnie tak samo 18-135IS. I porównałem odpowiadające sobie zdjęcia w FastStone analizując ostrość szczególnie na brzegach. Bardzo łatwo jest stwierdzić, które zdjęcia są ostrzejsze i który obiektyw je wykonał. I tak drogą eliminacji wybrać to, co chcemy kupić. Ważne jest, aby fotografować DOKŁADNIE TO SAMO (ja przyjąłem dwie krawędzie półek lewą i dolną jako odniesienia) i przełączając szybko i z powiększeniem w FastStone wyraźnie widać, co jest ostrzejsze. Dla pewności porównać się na różnych ogniskowych, ale w zasadzie regułą jest, że lepszy obiektyw jest lepszy w każdym wypadku.

Domyślnie

ale nawet w czasach kryzysu nikt nie robi łaski ze pozwoli sprawdzić sprzet przed zakupem
    również nie reklamuje zadnego ze sklepów ale ..

Fotoceny -Chorzów . można sprawdzacć do woli ,udostępniają tabelke do testów, statyw . pozwalają nawet wyjść na ulice z obiektywem . i sprawdzic fotkę na komputerze

Fotoplus -Krakow . również można sprawdzac do woli (ale nie body , tylko obiektywy ) udostępniają skrzyneczke Pro. do testow .

Fotojoker -M1 Kraków mozna testowac

Cyfrowe pl -Będzin obiektyw sprowadzony na specjalne zamowienie .
    po długim oczekiwaniu i sprawdzeniu w sklepie Duży FF wiec nie został kupiony .

FotoIt - mozna sprawdzic .

Fotopanorama - Krakow . mozna sprawdzac , bez problemu udostępniają potrzebne akcesoria .

Saturn -galeria Krakowska . mozna sprawdzac

tylko nie dajcie sie wrabiac w zaliczki jak to preferuja w Fotojoker -Mysłowice
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 28-11-2011 o 23:30

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jak jesteś z Warszawy, to jak koledzy pisali polecam FOTOIT, zazwyczaj maja w szafie pancernej kilka sztuk i testować mozesz nawet pół dnia, nawet za bardzo nie patrzą co robisz . Lepiej wcześniej zadzwonić i upewnić się, że mają więcej niż 1 szt. Kupiłem u nich sporo sprzętu i zawsze byłem zadowolony.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ja wybieram jakiś megamarket wysyłkowy z pralkami i lodówkami, bez sklepu stacjonarnego, upewniam się że poszukiwanego obiektywu nie ma na stanie a tylko w ofercie, kupuję , czekam aż sobie go sprowadzą. Po przysłaniu przez ustawowe 10 dni testuję obiektyw. W ten sposób żyję w przekonaniu, że mam "statystyczny egzemplarz" a nie wypalcowanego kartofla, którego od miesięcy odrzucają "testerzy" z czym spotykałem się w tzw. sklepie specjalistycznym. Wcześniej robiłem zakupy inaczej i było tak sobie.
    No chyba, że to Tamron to testuje go Cichy ;-).
    Są jednak obiektywy, którym tak zafajdano papiery (Sigma 50/1,4; C24-70/2,8L) że w ogóle bałbym się do nich podchodzić .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Są jednak obiektywy, którym tak zafajdano papiery (Sigma 50/1,4; C24-70/2,8L) że w ogóle bałbym się do nich podchodzić .
    Kiedyś na podstawie czytanych opinii nie podchodziłem do C 17-40 L.
    Z ciekawości pożyczyłem na chwile od kolegi i natychmiast kupiłem.Sprzedałem skupiając sie na stałkach i myślę że jeszcze kiedyś kupię z powrotem.
    To nie jest w ogóle istotne jak komuś szkło się podoba i sprawdza.Ważne jak my je ocenimy i wykorzystamy.

W sklepie można sprawdzić czy szkło jest sprawne.Próby wymagają czasu i warunków.Warto mieć możliwość zwrotu w razie niepowodzenia.Dobrze przedtem byłoby pobawić się np.pożyczonym.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-11-2011 o 11:59

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    To nie jest w ogóle istotne jak komuś szkło się podoba i sprawdza.Ważne jak my je ocenimy i wykorzystamy.
    mysle, ze to jest klucz do sukcesu. na swoim przykladzie: calkiem dobrze mi sie uzywa 18-135, ktory wedlug opinii w necie jest kompletnym badziewiem.

jakos na niego nie narzekam. pewnie, ze do ostrosci czy kontrastu 24-105 to mu bardzo daleko, ale w trabanciku 450D wystarczy odkrecic ISO do 400, zeby obiektyw przestal ograniczac rozdzielczosc a tak czy siak wystarcza to do przyzwoitych wgladowek ekranowych (1800x1200). a ze po podpieciu takiego 70-300 L przy ISO 100 ten sam trabant daje foty jak zyletka na powiekszeniu 100%... no... daje... i co z tego?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Kiedyś na podstawie czytanych opinii nie podchodziłem do C 17-40 L.
    Też to miałem. Mimo marnych opinii kupiłem ten obiektyw na zasadzie "może ja będę tym pierwszym, któremu przypasuje". Zrobiłem testy mając na uwadze przede wszystkim słynne rogi na FF i przysłonie poniżej 8. Aranżowałem specjalnie zdjęcia wielkich budynków w ujęciu prostopadłym i wyszło co miało wyjść - tragedia. Środek ostry, kolory piękne, kontrast i praca pod światło - super ale te rogi...:sad:
    Zdecydowałem, że trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni i kupię C16-35/2.8L a ten szajs odsyłam. Nie odesłałem bo zabrakło czasu i dzisiaj widzę tylko zalety mojego C17-40L. Na jakieś 2,5 tys. zdjęć, które nim zrobiłem może kilkadziesiąt ma widoczne te cholerne rozpaćkane rogi. Jak bym wtedy testował ten obiektyw w sklepie to bym go nie wziął.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Ja kupując sprzęt sprawdzam czy nie nosi oznak używania, paluchów, widocznych uszkodzeń itp. W przypadku obiektywu sprawdzam dodatkowo AF.
    Kupowałem głównie w FotoIt, nie miałem problemu.

Aha, poprzedni system w całości pochodził z hurtowni Action. Tam nie oglądałem nic, brałem co podali...
    Biegam, bo lubię

Domyślnie

Nic nigdy nie sprawdzałem.
    Zawartość mojej torby była zwożona z końca swiata. Body + 70-200 z HongKongu, 16-35II kupiony jako używka pochodzi ze stanów, lampę zamawiałem na Amazonie... Nawet 50/1.8 trafił mi się jakiś dziwny. Jakbym nie czytał opinii "mądrych" na optyczne.pl to bym nawet nie przypuszczał, ze trzeba go przymykać żeby było ostro.

a na serio:
    Stwierdzam - nigdy nie miałem kłopotów z moim sprzetem, na który przeciez nie mam żadnej gwarancji. Może to kwestia kontroli jakości i na polski rynek trafia drugi gatunek , ale zwróćcie uwagę: Ile było wątków: "kupiłem obiektyw w stanach przyszedł i ma BF" Chyba nie było

Cała ta selekcja przy kupnie to nasza własna paranoja. Paranoja o tyle groźna bo zaraźliwa. Ja zachorowałem na 85/1.8 i ... mimo tego, ze kosztuje stosunkowo niewielkie pieniądze, sam się teraz boję kupić inaczej niż ze sklepu, gdzie będę go oddać jakby był walniety.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów