Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Jak kupić ostry obiektyw, czyli testy w sklepie.

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie Jak kupić ostry obiektyw, czyli testy w sklepie.

witam,
    Dużo czytałem na temat interesujących mnie obiektywów, i wszędzie jest podkreślanę żeby wybrac z wielu najlepszą i najostrzeszą sztukę. nigdzie nie mogę znalezc jak wyglądają takie testy w warunkach sklepowych, czy są to tylko focenia gablooty czy może bierzecie jakies materiały pomocnicze typu statyw i jakies tabele?
    Jak wyłapujecie FF czy BF AF
    no i w jaki sposób można wypatrzec ten najostrzejszy? na wizjerze aparatu?.
    chętnie wysłucham wszytkie podpowiedzi w tym temacie ponieważ jestem przed małymi zakupami .
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Jak...? na zdrowy rozsądek..., stawiać wymagania odpowiednio do ceny...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 27-11-2011 o 21:44

Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

najczęściej w sklepie mają jedną sztukę

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    najczęściej w sklepie mają jedną sztukę
    I to jest ta której chcą się pozbyć.
    Szukaj sklepu w którym będzie duży wybór a nie pojedyncze sztuki.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jeśli chodzi o FF/BF to teoretycznie najlepiej by było mieć statyw i testować na nieruchomym obiekcie na kilku odległościach. W praktyce najlepsza metoda to kilkanaście fot ostrzonych na oku modela. Najszybciej i najbardziej ten testo odpowiada realnym zastosowaniom obiektywu. Jeśli chodzi o ostrość to też najlepiej na oku - im osoba starsza i ma bardziej pomarszczoną cerę tym lepszy z niej model Ważne jest żeby przetestować przy niskim ISO i nie poruszyć foty (bywa ciężkie w warunkach sklepowych)
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kupowałem tylko w Krakowie,ale w każdym sklepie obsługa była tak arogancka, że z wielką łaską i obrazą podawali tylko jeden: kupuj albo spadaj.
    W Polsce takie zakupy to stres i horror (zwł. jeśli jest się "grzecznym" klientem i nie traktuje się sprzedawców "z buta": płacę - wmagam). Powinni tanczyć, a olewają.
    Żaden nie potwierdzi Tw. wątpliwości na temat bf/ff. Kupujac Sigmę, od razu proponują kalibrację - chore, bo jak coś jest nowe, powinno działać.
    Zresztą jest kryzys, sklepy sprowadzają po 1 sztuce na zamówienie (pachnie PRLem).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

A gdzie to tak jest, że można sobie pudełka otwierać i wybierać?

Ja w życiu widziałem tylko jeden taki biznes - był to Pewex w PRL. Pamiętam klienta panisko, co sobie zażyczył wybrać deck kasetowy Technics z pięciu. Pudła tekturowe, styropian i folie tylko latały w powietrzu i wkrótce na ladzie stało rzędem pieć srebrnych skrzynek. W końcu jak się wywala 200 czy 300 US$ na sprzęcicho wysokiej klasy to można wymagać...:-D

W zasadzie nigdzie w USA nie otworzą nawet jednego pudełka przed zapłaceniem. Ogladać to można sztukę na dyspleju. Ale - poparte to jest zasadą, że jak coś nie tak to proszę przynieść i zwrot kasy albo wymienimy na inny (jeżeli mamy).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no właśne, sam byłem ciekaw, gdzie tak jest, bo na CB było tu wiele postów typu: "szkło ostre, wybrane z kilku egzemplarzy"...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A gdzie to tak jest, że można sobie pudełka otwierać i wybierać?

(...)
    W zasadzie nigdzie w USA nie otworzą nawet jednego pudełka przed zapłaceniem. Ogladać to można sztukę na dyspleju. Ale - poparte to jest zasadą, że jak coś nie tak to proszę przynieść i zwrot kasy albo wymienimy na inny (jeżeli mamy).
    rowniez mam takie wrazenia w przypadku NL. przy czym problem jest o tyle rozwiazany, ze wiekszosc sklepow ma na stanie po kilka sztuk podstawowych obiektywow a reszta jest na zamowienie. bo nikogo nie stac na przechowywanie drogiego sprzetu i w zasadzie wszystko sprowadza sie na zamowienie.

w duzych, specjalistycznych sklepach foto (kamera-express.nl), gdzie przemial jest duzy mozna sobie pojechac i chwile powybierac, nawet w sobote, kiedy przezywaja inwazje klientow, ale to nie jest tak, ze sobie czlowiek statyw rozstawi i bedzie godzine testowal. kilka zdjec przy ladzie i na tym sie konczy... no, moze jak ktos chce zamowic rurke xxx/2.8 a sklep akurat ma kilka sztuk na stanie (nie zawsze) to po uprzednim telefonie sprzedawca umowi sie w tygodniu rano na "zabawe z klientem". ale na pewno nie dla sloiczkow za (przepraszam za okreslenie) "raptem" 1000 EUR...

z drugiej strony, tu nie ma nigdy problemu ze zwrotem badz wymiana, wiec pewnie dlatego ludzie nie bawia sie w jakies testowanie w sklepie...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów