Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Tamron 28-75, pytanko do userów

Mieszany widok

ant_z
    Guest

Domyślnie Tamron 28-75, pytanko do userów

Witam

Na wstepie poinformuję, że sporo już poczytałem na CB o tamronie (m.in. oficjalne testy 28-75 z linków Kubamana). Mam jednak prośbę do userów. W jaki sposób testowaliście swoje tamrony poszukując ideału. jeśli to mozliwe prosiłbym o zawieszenie gdzieś fotek z tych nie wpełni sprawnych szkieł.

pzdr

ant-z

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ant_z
    Witam

Na wstepie poinformuję, że sporo już poczytałem na CB o tamronie (m.in. oficjalne testy 28-75 z linków Kubamana). Mam jednak prośbę do userów. W jaki sposób testowaliście swoje tamrony poszukując ideału. jeśli to mozliwe prosiłbym o zawieszenie gdzieś fotek z tych nie wpełni sprawnych szkieł.

pzdr

ant-z
    Ze statywu, przy dobrym świetle i odpuść sobie kartki testowe itp. Zrób sobie jakąś scenkę. Ja podprowadziłem córce figurki z szopki :-).
    Robiłem fotki na 2.8 na 28,50,75mm z dość bliskiej odległości tak z 1.5 m, później powtarzałem z przymkniętym o 1 działkę. Robiłem po 3 na każdej kombinacji przesłony i ogniskowej za każdym razem defocusowałem przykładając łapę przed obiektyw. Powiem tak jeśli nie będziesz miał problemów z FF/BF i trafisz na dobry egzemplarz to już przy 2.8 powinno być dobrze a po przymknięciu miodzio...Dobrze jest jeszcze machnąć jakiś murek coby sprawdzić czy Ci przypadkiem nie mydli za bardzo w rogach.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Zapomniałem dodać daj podnoszenie lustra i rób z samowyzwalacza (ISO 100 i najlepiej RAW - żeby ocenić co faktycznie ze szkła dostajesz)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

ant_z
    Guest

Domyślnie

ok, dzięki, jak tylko go dostanę to się pobawię i mam nadzieję, że trafię na dobry

pzdr

ant-z

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Jedyną rzeczą jaką "testowałem" mam tutaj na myśli robienie fot kartce papieru był mój pierwszy obiektyw (poza Kitowym) czyli Canon EF 50/1,8 II - wyszedł około 2mm FF i od tego czasu nie robię żadnych testów i Tobie też radzę.

Zabierz kobietę na spacer niech się ładnie uśmiecha a Ty cykaj ile wlezie
    Po powrocie luknij czy Ci się podobają a jeśli nie to powinniście pójść znów na spacer ... i tak do skutku

Jeśli chcesz ocenić czy mój egzemplaż jest " w pełni sprawny bąź niesprawny" możesz zajrzeć TU . Choć z umiejętnościami u mnie kiepskawo, dlatego nie wiem czy to będzie dla Ciebie miarodajne .

Napewno trafisz na doskonałą sztukę !!! Tego Ci życzę !!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris

Jeśli chcesz ocenić czy mój egzemplaż jest " w pełni sprawny bąź niesprawny" możesz zajrzeć TU . Choć z umiejętnościami u mnie kiepskawo, dlatego nie wiem czy to będzie dla Ciebie miarodajne .

Napewno trafisz na doskonałą sztukę !!! Tego Ci życzę !!

Jedynym (?) powodem dla którego chcę zmienić obiektyw jest w zasadzie brak bokehu w kicie.
    Patrząc na to zdjęcie jestem przerażony że w Tamronie mogę mieć podobnie:
    http://www.fotomoris.com/gallery/index.php?id=141 i
    http://www.fotomoris.com/gallery/index.php?id=147

Przy jakiej było robione przysłonie i ogniskowej?

Pozdrowienia
    MX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak chcesz ostry to wal jak w dym.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

ant_z
    Guest

Domyślnie

aaa, o tobie Cichy to ja stale myślę Co prawda, najpierw muszę rozliczyć kredyt na dom, ale za kika tygodni pewnie powymieniamy meile

pzdr

ant-z

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ja nie testowałem. Zaufałem po prostu tipowi którego przy okazji pozdrawiam. Tablice testowe na Twoim miejscu bym sobie darował. Idź na spacer i rób zdjęcia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja testowałem (kartka + statyw) i co z tego, że dobrze ostrzy i subiektywnie zdjęcia lepiej wyglądały od tych z kita. Jak później miałem okazję porównać swoje zdjęcia ze zdjęciami kumpla z takiego samego zestawu to stwierdzam, że mój mydli.
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

Uprawnienia umieszczania postów