Witam
Mam prosbe czy ktos moglby sprawdzic czy da sie za posrednictwem Kinga wyzwolic poprawnie(Chodzi mi o to czy da sie pracowac z aparatem i lampa 580 na ettlu i wyzwalac lampe studyjna?) nastepujacy zestaw:
1. aparat Canon 5D (wersja I)+ nadajnik Kinga+lampa 580ex I lub II
2. odbiornik king podpiety do lampy studyjnej
lub czy działa w takiej konfiguracji:
1. aparat canon 5d-kablem pc-pc podpiety nadajnik kinga +lampa canon 580 ex i lub II na stopce aparatu
2.nadajnik king do lampy studyjnej.
Jesli bedzie ktos mogl to sprawdzic to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez electron ; 02-01-2012 o 20:12
Ostatnio edytowane przez electron ; 03-01-2012 o 12:00
Pierwsza opcja na pewno nie zadziała bo Stopka nadajnika Kinga nie służy do montowania lampy.
Druga opcja wydaje się być rozsądna natomiast nie mam jak sprawdzić bo nie mam takich sprzętów.
W którymś z wątków (chyba ogólnym o wyzwalaniu bezprzewodowym) ktoś już pytał o taką konfigurację, polecam przejrzeć.
Odnośnie możliwości zmiany proporcji błysków w grupach potwierdzam Wasze doświadczenia - nie ma takiej. Co prawda mój zestaw różni się trochę (430EX, 50AF1) i początkowo wydawało mi się że winna temu jest niesterowalna z poziomu puszki 430EX, ale pewnie to jednak brak funkcji w Pixel King.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Witam,
będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie do czego w takim razie służy gorąca stopka na nadajniku. Niedawno przesiadłem się z Nikona na system Canona i jestem niedoinformowany.
Planuję podpiąć nadajnik pomiędzy 5DmkII, a 580ExII, a na odbiornik umieścić którąś z tańszych lamp Canona. Czy takie połączenie jest możliwe?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
EDIT: Udało mi się samodzielnie znaleźć odpowiedź. Gorąca stopka na nadajnik służy do podpięcia kontrolera N-ETTL (trudno, że nie wiem co to jest). Podpięcie lampy do nadajnika na aparacie jest możliwe przy Pixel Rook, ale ten z kolei nie obsługuje przekazywania ttl bezprzewodowo.
Jak w takim razie przy systemie Pixel Rook mógłbym kontrolować siłę zdalnych lamp (320 EX, 230 Ex), jeżeli te mają tylko tryb automatyczny?
Pomóżcie proszę, ponieważ do czwartku muszę skompletować system.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-01-2012 o 21:08