Strona 7 z 66 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 659

Wątek: [koraf] Nepal/ Mont Blanc .

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    z ciekawości odwiedziłem stronę allxages i powiem szczerze ten typ fotografii mi nie odpowiada . Mamy diametralnie różne zdania na temat pewnych wartości, i tak proponuję to zostawić, każdy się różni i to chyba dobrze :grin:.
    No ale co ma typ fotografii do tego? Krytyk filmowy musi krecić sam filmy, aby móc ocenić film? Nie sądze...

Cytat Zamieszczone przez najeli
    allxages, wydaje mi się, że tu jest wystarczająco dużo interakcji biorąc pod uwagę, że lokalesi w KTM to nie małpki w zoo. Bardzo często tam słyszałam "noł foto". Tylko dzieci w górach raczej mówiły "łan foto plis"
    No, a w Polsce to co niby jest? Raczej "chcesz w mordę" a nie "noł foto". Niestety. A jednak fotografia powstaje

Cytat Zamieszczone przez najeli
    A nie ma najczęściej czasu, żeby zagadać każdego czy dać się zaprosić na herbatę do fotogenicznej pani i zrobić im 8 ujęć na różnych przesłonach z blendą i bez.
    No właśnie to jest to o czym mówię od początku. Przeglądnąłem te zdjęcia i tak jak napisałem wcześniej ładne, techniczne i...tyle. Trzeba się zastanowić, jedziemy pozwiedzać czy fotografować np. daną społeczność? Bo tutaj własnie wygląda to na zdjęcia pamiątkowe, tyle że wykonane bardzo dobrze.

Cytat Zamieszczone przez WhiteWolf
    a co się kolegi tyczy Skoro już krytykujemy to daj linka do swojej galeri na CB proszę. Mam nadzieję, że to co masz na stronie to nie Twoje najlepsze zdjęcia bo nawet jak dla mnie laika są onie "niezbyt powalające" - pstrykanie lampą w twarz, faceta z wiertarką czy inne tego typu KOMPLETNIE nic nie przedstawiające zdjęcia.
    No cóż. Skoro jesteś laikiem to ja się nie dziwię, że pewnych rzeczy nie rozumiesz. Przecież to nie moja wina, no nie?
    Linka sam sobie znajdziesz jak masz potrzebę wyżycia się. To temat o zdjęciach koraf, więc trzymajmy się tematu.

Piszesz o braku kontaktu i interakcji - a gdzie u Ciebie to znajdziemy ? Na zdjęciach z warsztatów jazz'owych gdzie większość robiona z tyłu lub boku ? Można więcej przykładów przytoczyć.
    Śmiało. Tylko może nie zaśmiecaj tego wątku co?

Piszesz ogólnie ale gdy poproszono o wskazanie 1 zdjęcia i opisanie jego wad - wymigujesz się.
    Ale o jakich wadach mam pisać? Że kontrast za ostry? Że robione w tragicznym słońcu? A kogo to interesuje poza onanistami? Jak idziesz na wystawę fotograficzną to zachwycasz się bokehem czy fotografią?
    Tak jak już pisałem, o atrakcyjności tych fotografii świadczy samo miejsce, a nie kadr. Jakby w te same zdjęcia włożyć Europejczyków to fotografie byłyby zwyczajnie nudne.

Napisałem, że brak mi kontaktu i bliskości z ludźmi. Większość portretów wygląda jak robiona z ukrycia, a przez to niestety nudno. Koraf sam przyznał, że "Nie twierdzę, że nie można tylko, że to jest dość trudne" więc chyba zrozumiał moją opinię. Po co mu adwokaci?

Żeby konkretnie krytykować trzeba być naprawde dobrym
    No popatrz, sam napisałeś żeś laik, a warczysz jak mocarz

A szkolne, bardzo fajne!
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 30-11-2011 o 01:43

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Trzeba się zastanowić, jedziemy pozwiedzać czy fotografować np. daną społeczność? Bo tutaj własnie wygląda to na zdjęcia pamiątkowe, tyle że wykonane bardzo dobrze.
    Ale przepraszam Cię bardzo... wydaje mi się, że koraf właśnie pojechał tam pozwiedzać, przy okazji chcąc zrobić bardzo dobrze wykonane zdjęcia z wycieczki :P

NIE DA się połączyć jednego i drugiego. Jak zwiedzasz jesteś uwiązany jakimś planem, ludźmi, którzy z Tobą jadą, i dla których stary szczerbaty dziadek, idealnie wkomponowujący się w zdjęcie, nie musi stanowić atrakcji na tyle, żeby spędzić z nim 2h czekając na odpowiednie światło.

Nie wiem dlaczego od dilera Opla wymagasz, żeby Ci merca sprzedał :P (sorry, koraf ;-))

Szczególnie że najczęściej na drugi koniec świata jedziesz na 2-3 tygodnie, chcesz zobaczyć jak najwięcej i z czegoś TRZEBA ZREZYGNOWAĆ. Twoje szczęście jak jedziesz sam albo ze "świrem" podobnym do siebie, wtedy rzeczywiście można popolować na foty, ale "normalnie" się po prostu nie da. Chyba że masz lata wprawy albo "to coś" co pozwala wejść ludziom z 20mm w twarz tak, żeby jeszcze Ci za to podziękowali.

Przeczytałam to osławione "W kadrze". Bardzo mądrze pan pisze. Tylko
    a) nie pojadę z kimś, kto będzie zajarany, że mi blendę potrzyma, ba, nawet z blendą nie pojadę, bo trzeba będzie potem ją wtargać na te 5tys mnpm
    b) nie będę przez 3 dni z rzędu chodzić pod tę samą świątynię czekając aż nastanie to idealne światło i ktoś właśnie będzie odprawiał modły -- pójdę tam w samo południe na pół godziny bo tak właśnie się ułożyło
    c) a już tym bardziej nie będę chodzić z przenośną drukarką, żeby ludziom foty dawać w podziekowaniu! ;-)

No i dlatego foty mam jakie mam, lubię je, bo wiele wysiłku mnie kosztowały.
    I mam w pędzlu, że nie stanowią świetnego reportażu z życia miejscowej ludności :P

Uf, się rozpisałam.
    Dobranoc

PS. Jakby mi NG fundnął miesiąc w Nepalu, to bym siedziała tam bardzo chętnie wcinając palcami dal bath, integrując się ze społecznością na tyle, że pewnie przyzwoity reportaż by powstał. Ale jak mam tam 2-3 tyg na które zbierałam długo kasę, to jednak wolę najpierw coś zobaczyć/przeżyć, a jak coś się uda cyknąć przy okazji to tylko dobrze :P
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Ale przepraszam Cię bardzo... wydaje mi się, że koraf właśnie pojechał tam pozwiedzać, przy okazji chcąc zrobić bardzo dobrze wykonane zdjęcia z wycieczki :P

NIE DA się połączyć jednego i drugiego. Jak zwiedzasz jesteś uwiązany jakimś planem, ludźmi, którzy z Tobą jadą, i dla których stary szczerbaty dziadek, idealnie wkomponowujący się w zdjęcie, nie musi stanowić atrakcji na tyle, żeby spędzić z nim 2h czekając na odpowiednie światło.
    No i OK. Myślałem, że skoro pokazuje zdjęcia to pojechał w celu zrobienia zdjęć. Skoro fotki-pamiątki to przyznaję, że są świetne i lepiej wręcz nie trzeba. Gratulacje i sorrki za zamieszanie w takim razie

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Mi się zdjęcia też nie podobają. Zbyt płytka i zupełnie nie uzasadniona jest mała głębia ostrości stąd wrażenie, że zdjęcia wykonane są jakimś 800mm.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Domyślnie

fotomisja optyczne?
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Jeśli się czepiać, to jak zauważył Sergiusz, (za)płytkiej Go na każdym zdjęciu.
    Z drugiej strony, zachłyśnięcie "pełną dziurą" schodzi na dalszy plan, włąsnie dlatego, że to nie są Europejczycy tylko kompletnie inna rzeczywistość. Kolory, architektura no i sami ludzie, ja poczułem ten klimat. A interakcja z 44 i 50 wystarcza na cały set :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jeśli się czepiać, to jak zauważył Sergiusz, (za)płytkiej Go na każdym zdjęciu.
    Czemu czegoś się czepiać?
    Oglądam z przyjemnością,myślę jak ja bym się starał to ująć ,
    Myślę przy niektórych że "na to bym nie wpadł",zastanawiam się nad temp.powietrza i światłem w tym momencie.próbuję poczuć ładne i brzydkie wonie bijące ze zdjęcia....
    Wiem że patrzę na Nepal oczyma korafa ,i wiem że [tak jak pisze Najeli]
    miał takie możliwości jakie mu chwila dana dawała i cieszę się że zechciał swoje zdjęcia tu pokazać.
    Czytając niektóre wpisy odnoszę wrażenie że podstawą krytyki nie jest ani znajomość fotografii podróżniczej ,ani uczciwość ocen.
    Mam nadzieje że pokaże jeszcze :-)

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No i OK. Myślałem, że skoro pokazuje zdjęcia to pojechał w celu zrobienia zdjęć.
    Jeżeli masz możliwość jeździć wszędzie przede wszystkim w celu zrobienia zdjęć to uczciwie i przy wszystkich chciałabym powiedzieć, że cholernie Ci zazdroszczę.

PS. I żeby nie było, też uważam, że czasem światło jest kiepskie (ale tam fotograficznie kiepskie światło jest przez 80% dnia!), GO może nie najszczęśliwsza, ale kurczę, chyba nie do końca o to tu chodzi...

PSPS. Koraf, te szkolne świetne są
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

dajcie już spokój, czy wszystkie zdjęcia muszą być poddawane krytyce
    ja oglądam te zdjęcia z przyjemnością, bo wiem, że nigdy tam nie pojadę
    z żoną i dzieckiem - bez komentarza, a sam to ja z bólem się wyrywam na 3 dni do np. do Poronina
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Szuler, wyrwij się na sobotę do wawy!

Strona 7 z 66 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów