Się w wątku wypowiadałem, to się wypowiem ponownie.
Po pierwsze, primo, główną obiekcję moim zdaniem pod adresem autora należy kierować w kwestii selekcji zdjęć. Tyle, że znów to wszystko zależy od tego, jak na galerię tą spojrzymy. Jeśli miałaby być tylko po to, by pokazywać zdjęcia najlepsze, to selekcja kuleje. Jeśli jednak kolega koraf w założeniu miał po prostu chęć podzielenia się dużą ilością zdjęć z wyjazdu, bez pompowania balona oczekiwań, to w takim wypadku selekcja jest ok - wszystkiego jest dużo.
Andrzej Max - nie bardzo rozumiem czepialstwo. Nawet, jeśli przyjąłeś, że koraf chciał pochwalić się najlepszymi zdjęciami i uważał każde za arcydzieło (gdybyś bowiem przyjął, że podchodził do tego na luzie, to brak byłby podstaw do krytyki), to powiedz mi, czemu służyły następujące zdania:
puszka sobie poradziła (...) kolega sobie już nie radził
bo wstyd z taką puszką i optyką chodzić i nie umieć fot robić
No sorry, każdy fotograf mający takie urządzenie jak 5D mkII w łapkach to powinien przy odrobinie wiedzy zrobić
Kompleks?
Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii - egzotyka powoduje, że zdjęcia ogląda się lepiej i dla 'tłumu' są ciekawsze. Tylko co z tego? Poza tym, nie widzę powodu do jechania po całej galerii z góry na dół, przyznając jedynie, że jedno zdjęcie jest dobre. Tu jest sporo dobrych zdjęć, a kilka naprawdę rewelacyjnych (26 [str. 2 wątku], 62 [str. 4], 66 [str. 4], 70 [str. 5], 113 [str. 11]).
Czy korafowi brakuje doświadczenia? Pewnie tak. Tak jak i mi i potężnej większości osób na CB. Tyle tylko, że ponownie - co z tego? Poza tym, czy koraf pozycjonował się na wstępie jako doświadczony fotograf, który w trudach i znoju, jadąc na ośle przez mongolskie i chińskie stepy dotarł do Nepalu, a tam, przy pomocy otworkowego aparatu zrobił te wszystkie zdjęcia? Czy powiedział chociaż, że jechał tam dla zdjęć? No właśnie nie...
Konstruktywna krytyka konstruktywną krytyką. Ale Twoja moim zdaniem nie miała nosiła nawet znamion konstruktywności. To nie wymaga wysiłku, by pojechać po kimś, tym bardziej, że 'ma taką puszkę'. A niech sobie ma. Też bym chciał. Ale nie mam. Mam za to aparat za 200 PLN. I lepszego (a tym bardziej 5d) mi nie potrzeba (pomijając próżność, gadżeciarstwo i bezmyślną chęć posiadania). Koraf fotografował sprzętem, który kupił i nie widzę związku między umiejętnościami a posiadanym sprzętem. Tym bardziej nie widzę związku między oczekiwaniami a sprzętem. Czy każdego, kto jeździ drogim samochodem mamy uważać za mistrza kierownicy?
Podsumowując, mam wrażenie, że przyczepiłeś się dla samego czepiania. Z jednej strony, koraf powiedział sam, że będzie wrzucać dużo zdjęć, bo chce pokazać wszystkie, a nie najlepsze. Już sam ten fakt powinien zamknąć usta na krytykę w stylu 'do NG się nie nadaje'. A gdybyś już mimo wszystko ten punkt widzenia chciał przyjąć, to wypadałoby przejrzeć wątek na spokojnie i znaleźć te zdjęcia, które - moim zdaniem - nadają się śmiało.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Allxages - po części się zgadzam. Pomijając ton wypowiedzi (moim zdaniem nieco zbyt ostry), można było zauważyć trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji, o którym wspomniałeś. Tyle że co z tego? To jest galeria od samego początku przez autora oznaczona jako bez spinania się.
Po co wyskakiwać z tym wysyłaniem do NG? Czemu to miało służyć?
Nie zgodzę się również, że wszystkie zdjęcia są na jedno kopyto aż do obrzygania. Bo tak nie jest. Nie prościej (i grzeczniej) docenić te kilka naprawdę dobrych kadrów i pod ich adresem kierować ewentualne uwagi, zaś resztę po prostu obejrzeć jako zdjęcia z wakacji?