Strona 14 z 66 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 659

Wątek: [koraf] Nepal/ Mont Blanc .

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

128 wymiata
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    128 wymiata
    Najeli

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Gratuluję i zazdroszczę wycieczki. Zaś co do zdjęć, to zgodzę się z Allxages. Sam chciałem to napisać po pierwszych kilku zdjęciach, jak galeria nie miała jeszcze 14 stron, ale w tymże momencie musiałem oddać komputer do naprawy.

Większość (mocno zdecydowana większość) zdjęć sprawia wrażenie mega podglądactwa. Brak interakcji. Przy pewnym rodzaju kadrów to nie przeszkadza (np. obrazowanie ulicy, które z reguły opiera się na braku interakcji), lecz tutaj większość mamy portretów, przy których interakcja jest niezbędna. Poza tym, rozumiem chęć podzielenia się wrażeniami (których powtórzę - zazdroszczę), ale 130 zdjęć wrzuconych z jednego wypadu to przynajmniej w mojej ocenie trochę dużo.

Z tych 130 podoba mi się 5:
    36 (badminton - choć aż się prosi o kadr zrobiony pod kątem 90 stopni a nie z ukosa, i to jest przykład zdjęcia, gdzie o żadnej interakcji nie ma i nie może być mowy)
    62 (love is... - najlepsze ze wszystkich, zdecydowanie - doskonałe ujęcie i do tego ten napis, jedna z lepszych fotografii wrzuconych na CB przez kogokolwiek w ogóle)
    66 (dziewczynka na cegłach - tutaj mała głębia ostrości zagrała akurat bardzo korzystnie)
    70 (mnisi - fajne powtórzenie)
    113 (ręka i słonie - dzięki ręce, nie słoniom=) )

Pozostałe zdjęcia oczywiście mają rewelacyjnie kolorowe kolory, są w większości (słabiej z końcówką galerii) ostre itd., sprawiają wrażenie robionych okrutnie drogim aparatem (ten 'duChemin look'). Ale powtórzę - sprawiają też wrażenie podglądanych pstryków, co potwierdza powszechną tezę, że to nie sprzęt (a ten zakładam jest doskonały) a fotograf robią zdjęcie.

Moim zdaniem te zdjęcia, które wymieniłem, a przede wszystkim nr 62 spokojnie mógłbyś wysłać na jakiś poważny konkurs. Samo 62 jest lepsze niż tegoroczne Grand Prix NG. Natomiast reszta w dużej większości to za Allxages fotki z wycieczki, przedstawione w dużej ilości.

Niemniej wyjazdu wciąż zazdroszczę=)

Wezwany do tablicy mogę podzielić się uwagami w stylu 'na 2 wszystko zaniebieszczone i sprawia wrażenie scropowanego', '3 - sprawia wrażenie zrobionego z mega dystansu', 'na 4 przeszkadza płot na pierwszym planie', 'na 5 dziewczynka wygląda na przestraszoną wtargnięciem do kuchni', 'na 6 model wygląda jak ci, którzy stoją w Polsce na różnych starówkach i w bezruchu czekają na bilon' zaś 'na 7 model ma dziwnie rozciągniętą twarz', ale myślę, że nie o to tu chodzi i przypuszczam, że nie o takie wytykanie błędów chodziło też Allxages'owi. Miałem na myśli ogólne odczucia, a te przede wszystkim są takie, że zdjęć jest dużo za dużo i przy ostrożniejszej selekcji (jakby ze 130 zrobiło się 30) całość sprawiałaby dużo lepsze wrażenie. Panowie tacy jak np. du Chemin również pokazują ledwie ułamek swoich prac. Czasem chyba ważniejsze jest to, co nie zostało pokazane od tego, co pokazane zostało, co by to tak filozoficznie ująć. No chyba, że masz wcześniej niepublikowane 'odpady' jak McCurry (vide - stevemccurry.wordpress.com). Przy tak nieludzkiej wręcz powtarzalności doskonałych ujęć można iść w ilość=)

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 08-12-2011 o 10:58

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Natomiast reszta w dużej większości to za Allxages fotki z wycieczki, przedstawione w dużej ilości.
    Ale to jest krajobraz/podróże, a nie reportaż/street
    To są i miały być tzw. foty z wycieczki
    (koraf, popraw mnie, jeżeli się mylę ;-))
    Trochę nie rozumiem dorabiania do tego jakiejś ideologi, ale dobra ;-)

Imho i tak jest tu dużo portretów z "interakcją" (vide to 128), mi się nie udało/nie miałam odwagi, żeby aż tyle tego zrobić.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Najeli, Franek_ bardzo dzięki z wnikliwą i konstruktywną opinię - powtórzę, byłem na zorganizowanej wycieczce do Nepalu, z której przywiozłem fotki zrobione tak jak ja to widziałem, w danej chwili, bez głębszego poszukiwania tematu, czekania na odpowiedni moment, itp. Cieszy mnie, że choć kilka zdjęć zasługuje na Waszą uwagę :-D.
    Zdjęć jest dużo (chyba faktycznie za dużo), gdyż chciałem pokazać niejako każdą spędzoną w Nepalu chwilę.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 08-12-2011 o 11:52

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Cieszy mnie, ze choc kilka zdjec zasluguje na Wasza uwage :-D.
    Wiecej niz na uwage - te kilka to naprawde doskonale ujecia. Tak jak powiedzialem, szkoda, ze tak pozno - ja z tym 62 bezdyskusyjnie probowalbym sie na tegorocznym konkursie NG. Fajne nagrody byly, a moim zdaniem to zdjecie jest lepsze niz te ptaszyska, ktore wygraly.

Natomiast zastanowilbym sie nad selekcja. Wiadomo, cyfrowka, to zdjec z kazdego wypadu przywozi sie na kilogramy. Pytanie tylko, czy warto pokazywac wszystko? Tak jak powiedzialem, gdybys ograniczyl ta galerie o 3/4, calosc sprawialaby w odbiorze duuuzo przyjemniejsze wrazenie!

Ja osobiscie planuje jakis wyjazd na poczatku roku, z tymze nie wiem jeszcze, co to bedzie (zalezy od tego, gdzie najtaniej beda bilety) - Indie, Sri Lanka, Kenia lub Jordania. Także zobaczymy jaki ja bede madry po powrocie, jak wszystko wywolam i sprobuje cos zeskanowac, co by się zdjeciami na forum podzielic=)

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 08-12-2011 o 12:11

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Wiecej niz na uwage - te kilka to naprawde doskonale ujecia. Tak jak powiedzialem, szkoda, ze tak pozno - ja z tym 62 bezdyskusyjnie probowalbym sie na tegorocznym konkursie NG. Fajne nagrody byly, a moim zdaniem to zdjecie jest lepsze niz te ptaszyska, ktore wygraly.

Natomiast zastanowilbym sie nad selekcja. Wiadomo, cyfrowka, to zdjec z kazdego wypadu przywozi sie na kilogramy. Pytanie tylko, czy warto pokazywac wszystko? Tak jak powiedzialem, gdybys ograniczyl ta galerie o 3/4, calosc sprawialaby w odbiorze duuuzo przyjemniejsze wrazenie!

Ja osobiscie planuje jakis wyjazd na poczatku roku, z tymze nie wiem jeszcze, co to bedzie (zalezy od tego, gdzie najtaniej beda bilety) - Indie, Sri Lanka, Kenia lub Jordania. Także zobaczymy jaki ja bede madry po powrocie, jak wszystko wywolam i sprobuje cos zeskanowac, co by się zdjeciami na forum podzielic=)

pozdrawiam!
    Serdeczne dzięki za bardzo rzeczowe i fachowe opinie , to jest moja pierwsza galeria na CB, a w następnej jak będzie :wink: postaram się nie popełnić tyle błędów.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Zdjęć jest dużo (chyba faktycznie za dużo), gdyż chciałem pokazać niejako każdą spędzoną w Nepalu chwilę.
    I ja się z tego cieszę. Nie byłem w Nepalu, chciałbym tam pojechać. Dzięki tym zdjęciom, chcę jeszcze bardziej.
    A gdybyś prosił o wybranie tych najlepszych, takich osom i wogóle to pewnie zostało by 5. Ale te 5 to rzeczywiście mogłoby z powodzeniem startowac w najbardziej trudnych konkursach.
    Nie pamiętam kto, ktos ważny, powiedział, że jeśli dorobek fotografa to 12 dobrych zdjęc rocznie, to to jest bardzo dobry wynik. Ty juz masz co najmniej 5
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    (...) te 5 to rzeczywiście mogłoby z powodzeniem startowac w najbardziej trudnych konkursach.
    Pełna zgoda. Krótki fotoreportaż (właśnie 5 - 7 zdjęć) można by z tego ułożyć co najmniej na miarę wyróżnienia w tegorocznym NG (choć przyznać trzeba, że fotoreportaże to akurat w tym roku były najlepsze).

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie pamiętam kto, ktos ważny, powiedział, że jeśli dorobek fotografa to 12 dobrych zdjęc rocznie, to to jest bardzo dobry wynik. Ty juz masz co najmniej 5
    Nie znałem tego, ale przyklasnąć trzeba, w pełni zgadzam się z powyższym.

Strona 14 z 66 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów