Ostatnio edytowane przez koraf ; 01-12-2011 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost
Bardzo miło mi się przejrzało temat.
Wydaje mi się, że wiele zdjęc byłoby lepszych, gdyby przymknąć obiektyw. 97 jest tego doskonałym przykładem (jednym z wielu). Gdyby stopy były ostre, portret miałby znacznie więcej do powiedzenia.
Czekam na więcej, jeśli masz więcej.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Dzięki dinderi, że znalazłeś czas i chęć do napisania. Faktycznie masz rację, też to widzę, ale już po fakcie, nie miałem niestety ze sobą lapka (dodatkowy balast) aby dokładnie obejrzeć foty. Mam coś jeszcze ... poszukam i wrzucę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
101.
102.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 02-12-2011 o 21:18 Powód: Automerged Doublepost
Dinderi - słuszne spostrzeżenie. Mnie przeszkadza to bardzo w fotce 84, gdzie puszka po farbie, jako element maszyny tkackiej, jest ważnym rekwizytem (sorry, koraf, że nie będę kontynuował wątku uzębienia)
I tu się kłania mankament brania na takie wycieczki jasnej stałki, którą przymykamy, przymykamy...., a ona nadal daje papierową GO....
O ile tego typu zdjęcia podróżnicze można (moim skromnym zdaniem) "opędzlować" stałkami od 35mm w dół, o tyle od 50mmm w górę, sytuacja może nas zaskoczyć.
Dlatego ja używam dwóch zoomów (16-35 i 70-200) plus 35L
ARN miałem ze sobą :15/2.8 fisheye, 24/1.4, 50/2.0 (zdjęcie 84 robione tą stałką) oraz 70-200/2.8 więc mój zakres ogniskowych praktycznie pokrywa się z Twoim. Zdjęcie nr 84 byłoby bardziej czytelne gdybym zastosował przysłonę min. f=8.0, przy ok. 2,0 m odległości od obiektu.
103.
104.
105.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 03-12-2011 o 11:41 Powód: Automerged Doublepost
Słoń, człowiek i fontanna (101): pięknie uchwycony moment.
Wiesz, "praktycznie" w takim ujęciu brzmi jak "prawie". A prawie ....
spróbuj kiedyś wybrać się na taki wyjazd tak jak ja - z 16-35 i 70-200 (plus jakaś jasna stałka, np 24mm, którą masz)
Naprawdę wydaje mi się, że docenisz wygodę, a różnicę w obrazku to tylko przy 50-100% cropach (albo wcale)...
Co do fotek - osobiście popracowałbym nad zdjęciem 104. Wg mnie ma potencjał...
swallow77 - dzięki
ARN dzięki za uwagi, wiem chyba co masz na myśli w sprawie 104, co do zestawu: na pewno zoom 16-35 ma przewagę (miałem 16-35II) w uniwersalności i stosowałem go z powodzeniem przy innych wypadach, jednak osobiście wolę stałki w tym zakresie (mam 17/4, i cz35/1.4 ale odpadły przy wyborze ze względu na ciężar).
W przyszłości mam zamiar popracować na raz z 2 body, na jednym stałka 35/24 mm na drugim zoom 70-200.