Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 250

Wątek: Tamron 28-75/2,8 VS Canon 24-105/4 L IS VS Canon 24-70/2,8 L

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ciekawe... z moich szkiel (nie liczac stalek) to to wydaje sie jedno z najdelikatniejszych . Troszke solidniejsze od Tamrona ale mniej masywne i wydaje sie lzejsze niz 17-40... o tele nie wspomne.
    Tez jej to powiedziałem.. że to malutki i leciutki obiektyw ;-)

Btw czy u was - posiadaczy 24-105, IS tez lekko piska przy starcie i stopie? W obu egzemplarzach (polski i euro) tak jest.. zupelnie inaczej (ciszej, deikatniej, taki leciutki stuk tylko) brzmi to w 70-200 i 100-400. Nie przeszkadza mi to bo grunt ze IS dziala, tylko zastanawia .
    Jak bedę wiedział kiedy włącza się IS to napiszę bo na razie to przełacznik właczony na ON ale jakoś nie słyszę żadnych pisków i stuków

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Btw czy u was - posiadaczy 24-105, IS tez lekko piska przy starcie i stopie? W obu egzemplarzach (polski i euro) tak jest.. zupelnie inaczej (ciszej, deikatniej, taki leciutki stuk tylko) brzmi to w 70-200 i 100-400. Nie przeszkadza mi to bo grunt ze IS dziala, tylko zastanawia .
    Vitez - to co napisał w wątku powyżej Arturs - u mnie też IS działa wręcz genialnie. Cicho bez jakichkolwiek dodatkowych dźwięków.Tak na marginesie- widzę że dałeś się namówić nie tylko na 24-105 ale też na 100-400 Gratulacje
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    IS u mnie żadnych dzwięków nie wydaje.
    A dasz pomacac?
    Ja sie niby nie przejmuje skoro oba egzemplarze ktore mialem wydawaly ten leciutki pisk (dlugosc trwania to ulamek sekundy na start i stop IS) ... ale jesli pomacam kolejne (kolege Czankra tez poprosze - za tydzien na wystawie 8) ) i beda cichutkie to spacer do fotoit mnie czeka .

Cytat Zamieszczone przez Costus
    .Tak na marginesie- widzę że dałeś się namówić nie tylko na 24-105 ale też na 100-400 Gratulacje
    Tak jak pisalem - 24-105 od razu mialem na oku (bo przy Tamronie mi sie lapki trzesly) i czekalem tylko na jak najwiecej zdjec przy F4.
    Do 100-400 bylem dawno przekonany, jeszcze zanim 24-105 wyszedl... tylko forsy nie mialem .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    IS u mnie żadnych dzwięków nie wydaje.
    A mój wydaje - nie jest to pisk jak u Viteza, lecz delikatny szmerek (w cichym pomieszczeniu i z okiem przy wizjerze, trzeba się dobrze wsłuchać). W niczym mi to nie przeszkadza, IS jest przecież układem mechanicznym i jeżeli już - niepokoiłbym się raczej brakiem jakiegokolwiek dźwięku.
    Swoją drogą, kiedy tylko obiektyw trafił w moje ręce natychmiast zaczęły się testy; niskie czasy, pełna dziura (rozumiecie ) a rezultat - powiedzmy delikatnie taki sobie. Dziwnie mi się zrobiło, myślę sobie, przy moim szczęściu znów trafiłem (dopiero co po przejściach z Tokiną 28-80/2.8 ). Całe szczęście, że zanim poddałem się temu co we mnie narastało, zauważyłem ... no tak, STABILIZER-OFF.
    Ostatnio edytowane przez sandr ; 04-02-2006 o 10:19

Dopiero zaczyna Awatar Czankra
    Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Czankra - no mialem nadzieje ze w koncu zajrzysz tutaj 8)
    Jak to powiedział wielki przegrany polityki zeszłego roku (D.T.) - "Oto jestem" 8)

A co do odgłosów - to u mnie jest cichutki szmerek przy uruchamianiu i wyłączaniu IS, ale mi to nic a nic nie przeszkadza. :-)

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    No ale nie przesadzaaaaajmy.
    A w czym ma ustepowac jesli chodzi o ostrosc
    Przeciez to sa tej samej klasy obiektywy. I jeden i drugi to eLka. I jeden i drugi kierowany jest do profi. A po to roznia sie zakresem i swiatlem aby kazdy wybral co mu bardziej potrzebne. Przeciez nie wymyslili 24-105 aby lepiej ostrzyl czy odwzorowywal kolory To juz jest raczej kwestia egzemplarza.
    I o to chodzi, o to chodzi .....
    "Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
    EOS20D | EF 17-40mm f/4L USM | EF 24-105mm f/4L IS USM| 580EX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O szmerku to ja wiem - to nie moje pierwsze szklo z IS... ale ten leciutki pisk (no wlasciwie zgrzycik) mnie zastanawia. Pewnie przesadzam wiec juz EOT - pomacam kilka wiecej takich sztuk i sprawdze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

KAŻDY IS wydaje dźwięk. CHyba, że jest wyłączony / uszkodzony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    KAŻDY IS wydaje dźwięk. CHyba, że jest wyłączony / uszkodzony.
    Qrka toz mowie ze wiem ze IS wydaje dzwiek - 70-200 IS mam prawie rok i po Tamronie to moje ulubione szkielko. Chodzi mi o to ze 24-105 przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robi lekkie "iiik" (oba egzemplarze ktore mialem, pomacam jeszcze p13ki i moze jeszcze jakis sie trafi z wawy) a 70-200 i 100-400 tego nie robia, tylko przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robia leciutkie 'puk' a nie 'iiik' . Szmer maja podobny wszystkie 3 szkla.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chodzi mi o to ze 24-105 przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robi lekkie "iiik" (oba egzemplarze ktore mialem, pomacam jeszcze p13ki i moze jeszcze jakis sie trafi z wawy) a 70-200 i 100-400 tego nie robia, tylko przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robia leciutkie 'puk' a nie 'iiik' . Szmer maja podobny wszystkie 3 szkla.
    Nie mam 24-105 tylko 24-70 więc z macania nici. IS w 70-200 i 100-400 faktycznie daje leciutki stuk gdy się włącza.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..

Sprawdziłem.. u mnie słychać dopiero po przyłożeniu ucha do obiektywu ;-)
    Przy start/stop słychać faktycznie leciutkie piśnięcie/zgrzytnięcie i normalny szum pracy, ale usłyzałem to dopiero jak przyłożyłem ucho do szkła..

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 14 z 25 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów