Pomyliles mnie z ArkanemZamieszczone przez mirhon
. Moj jest gorszy od Arkanowego ale nadal plasuje go w klasie "srednia-wyzsza" . Na szczescie nie pozbywam sie go permanentnie i w razie potrzeby od siostry pozycze/odkupie
Co ciekawe, panowie w fotoit to samo twierdza... a kolega razem ze mna wymienial 24-70 2.8 L (uzywany rok) na 24-105 4L IS i jeszcze doplacal.Od sprzedającego który ma całą furę szkieł canona dowiedziałem się że nie mam się co dziwić bo to bardzo przeciętny zoom.
Co do f4... ja postawilem temu szkielku jeden warunek - ma byc dobrej jakosci juz przy f4 (niekoniecznie lepszy niz Tamron przymkniety do f4) . Pierwsze jak i prawie wszystkie kolejne zdjecia jakie z niego widzialem spelnily to wymaganie i dlatego zdecydowalem sie na kupno.
Bo w Tamronie ponizej f4 cholernie rzadko schodze - GO za krotka a do portretow mam stalki 8) , za to IS, przekazywanie info o odleglosci do E-TTL II (rzadko uzywana ale np na imprezach, slubach itp moze byc przydatna rzecz by upewnic sie poprawnosci blysku), uszczelnienia - to dobre zalety.
Aha... po pierwszych zdjeciach w beznadziejnych warunach (dom, noc, zbyt slabe oswietlenie, iso1600, f4, 1/30) to szklo calkiem dobrze sie prawuje... tak wiec w dobrych warunkach powinno byc jeszcze lepiej 8)