W moim przypadku papiery testowane były na drukarce Epson P50 oraz tuszach Trigon Premium w układzie stałego zasilania. Dwa arkusze każdego z papierów przeznaczone były na wykonanie profilu za pomocą spektrofotometru ColorMunki Photo i oryginalnego oprogramowania. Wybrałem 2 testowe zdjęcia zawierające elementy, które powinny pokazać zarówno słabe, jak i mocne strony zestawu drukującego. Były to zarówno kontrastowe czarno-białe fragmenty, jak i delikatne, gładkie przejścia tonalne na skórze czy niebie. Wydruki wykonywane były bezpośrednio z Photoshopa z pominięciem zarządzania kolorem w drukarce.
Papiery już bezpośrednio po odpakowaniu sprawiają wrażenie dobrych jakościowo. Wysoka gramatura powoduje że nie wyginają się na wszystkie możliwe strony. Regularność i delikatność powierzchni perłowej rewelacyjna. Powierzchnia błyszcząca nie wywołuje efektu "cellulitu" co zdarzało mi się oglądać wśród innych produktów.
Wydruki na podłożach Smooth Gloss oraz Smooth Pearl są bardzo zbliżone do siebie. Osiągnięty gamut, oddanie barw czy głębia czerni sa bardzo dobre, mimo taniej, niskobudżetowej drukarki i tuszów barwnikowych. Wydruki są suche bezpośrednio po zakończeniu drukowania. Poniżej porównanie odbitki na papierze Fuji Lustre DPII (bryła) do Smooth Pearl (siatka):
Najlepsze z przesłanych podłoży, Gold Fiber Silk, niestety potwierdza przyznaną jedną gwiazdkę kompatybilności z tuszami barwnikowymi. Spore braki w cieniach, wydruk wygląda jak z wyciętym z dołu histogramem. Dzięki opcji soft-proofingu można było zauważyć, że cięcie znajduje się na poziomie ok. 40-50. Nie zmienia to faktu, że jest to doskonałe podłoże i dla specyficznych, małokontrastowych zdjęć nadaje się również do druku barwnikiem. Schnięcie dość długie. Ciepła biel wygląda bardzo przyjemnie. Sztywność kartonika i jakość powierzchni powoduje że jeszcze co jakiś czas biorę wydruk do ręki i "macam" go.
Co wprawiło mnie w zdziwienie, podobny, choć na mniejszą skalę efekt uzyskałem na podłożu dwustronnym. Stąd podjęta decyzja o sprawdzeniu wszystkich papierów ponownie na identycznej drukarce z zainstalowanymi oryginalnymi tuszami Epson Claria. Dzięki temu poza jakością podłoży będę w stanie obiektywnie ocenić również jakość sprzedawanych koreańskich tuszy. Wg zaleceń znalezionych w PDF na stronie Ilforda powstały efekt może powodować zbyt duża ilość tuszu czarnego, jednak w sterowniku drukarki nie widzę opcji umożliwiającej jakąkolwiek zmianę.