witam
Testy przeprowadzałem na drukarce Epson PX700W, monitor Epson S2243W (kalibrowany), oprogramowanie - Lightroom.
Uwaga dotycząca wszystkich papierów. W porównaniu do papierów dostępnych na naszym największym portalu aukcyjnym to papiery Ilforda to inna liga.
Biel, waga, gęstość, struktura powierzchni - to wszystko sprawia, że człowiek czuje, że w końcu ma w ręku papier a nie "papier".
Ilford Smooth Gloss
Jak wcześniej napisał czornyj papier jest podobny do papieru z labu. Biel jest biała, kolory nasycone.
Tak jak kolega arturs nie przepadam za papierem błyszczącym, chociaż muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych papierów błyszczących na jakich drukowałem (sztywność, grubość, kolory, biel).
Ilford Smooth Pearl
Na ten papier długo czekałem. Dużo wcześniej drukowałem na półmacie Epsona, którego godnego zamiennika cały czas szukałem.
I w końcu znalazłemKolory są nasycone, dobrze sobie radzi zarówno w całym zakresie tonalnym.
Ciężko mi to dokładnie opisać ale zdjęcie wydrukowane na tym papierze ma to "coś". Zdjęcie wydrukowane na papierze błyszczącym jest dobre, ale oko na dłużej zostaje na (tym samym) zdjęciu wydrukowanym na Galerie Smooth Pearl.
Wadą papieru jest to, że szybko się kończyMi niestety już nic nie zostało. Po świetach szykuję się na paczkę A4/100 tego papieru.
Ilford Smooth Lustre Duo
Nie korzystałem wcześniej z papierów dwustronnych, potraktowałem ten papier jako ciekawostkę. I muszę powiedzieć, że mnie zaciekawił..
Szybko schnie, nie ma problemu z wydrukowaniem 1 strony, przełożeniem kartki spowrotem do podajnika i wydrukowaniem drugiej strony. Zdecydowany plus.
Jak popatrzymy na papier pod światło to troszkę drugi wydruk widać (co jest dla mnie normalne), natomiast przy normalnym oglądaniu nic nie prześwituje, ogląda się rewelacyjnie.
Domowe albumy, fotoksiążki - to jest żywioł dla tego papieru. Myślę, że będę z niego korzystał dość często.
Jeżeli chodzi o kolory to sprawuje się bardzo dobrze. Czerń jest czernią. Kontrast, nasycenie, przejścia tonalne odwzorowane są bardzo dobrze.
Ilford Galerie Gold Fibre Silk
Najbardziej byłem ciekaw tego papieru. Pierwszy dotyk - papier jest prawie jak karton. Twardość, sztywność, ciężar. Jak dla mnie - rewelacja. Biel wchodzi troszeczkę w krem.
Niestety w moim przypadku na ciekawości musi chwilowo zostać. Moja drukarka nie jest w stanie wciągnąć tego papieru
Muszę znaleźć drukarkę o innym przebiegu papieru.