To ja dopiszę się jako kolejny..

informacje ogólne na temat testowania.. z racji tego że mniej więcej wiem co można się spodziewać po różnych papierach wybrałem sobie różne zdjęcia dla różnych typów papierów (nie ukrywam też żeby nie powielać wydruków bo paczuszka zacna ). Natomiast większość z tych wydruków miałem już na papierze w co najmniej 13x20 cm od Dagmara albo z lokalnego labu - na papierach fuji więc wiedziałem jak się prezentują.
obróbka za pomocą Capture One, na monitorze Nec2190UXi, do kalibracji używam EyeOneDisplay 2, drukowane na Epsonie Stylus Pro 3800 z oryginalnymi tuszami K3 Ultrachrome bodajże..

Nie porównywałem tych papierów z jakimiś innymi konkretnymi papierami, generalnie do tej pory drukowałem głównie na papierach epsona, ale pisane jest to już po wydruku na wszystkich papierach więc porównanie pomiędzy nimi będzie siłą rzeczy nieuniknione..

I tak po kolei,

1. ILFORD Galerie Smooth Gloss 290gsm (papier o powierzchni błyszczącej)

Generalnie papiery standardowe błyszczące to nie moja bajka.. i tu nie ma niespodzianki..
kolory przyzwoite, odbitka ostra, ze schnięciem szału nie ma, kartka nie wychodzi oczywiście mokra ale też warto na dłuższą chwilę jeszcze po wydrukowaniu poczekać..
Kolory są dobrze nasycone, papier jest biały.. odbitka błyszcząca ale jak napisałem - błyszczący papier to nie moja bajka.. generalnie - bardziej niż przyzwoity, grubość też fajna - jak ktoś lubi papier błyszczący to na pewno się nie zawiedzie na jakości..
wydruki czarno białe z tego papieru mi nie leżą..

2. ILFORD Galerie Smooth Pearl 290gsm (papier o powierzchni perłowej)
No.. i tu zaczynamy pochwały
taki rodzaj błyszczącego papieru jest już całkiem fajny - jest to rewelacyjne podłoże do wydruków kolorowych które są troszkę "wieloplanowe". Kolory są żywe, pięknie nasycone.. całe zdjęcie sprawia wrażenie lekkiego "trójwymiaru", świetnie oddana jest szeroka gama barw.. wydaje mi się że papier bardzo dobrze nadaje się do wydruków błyszczących powierzchni (typu samochody, technika itp..) właśnie ze względu na to że jest taki "świetlisty".. co do czarno białych zdjęć to na nim świetnie wyglądają zdjęcia ze zdecydowanymi przejściami tonalnymi i o mocnych akcentach..

3. ILFORD Galerie Smooth Lustre Duo 280gsm (dwustronny papier o jedwabistej powierzchni)..
Ten rodzaj papieru to mój faworyt..
kolory bardzo fajnie odwzorowane, właściwie w porównaniu z dobrze skalibrowanym, nie świecącym monitorem to jest różnice ciężko znaleźć. Bardzo mi pasuje do wydruków typu "ślubniaki" - rozpiętość tonalna i nasycenie barwne jest super.. doskonale oddaje ludzką skórę.. dodatkowo nie widać na nim za bardzo paluchów (jak na błyszczącym) co przy częstym oglądaniu (np. w albumie) może mieć znaczenie..
Czarno białe wydruki też dają zdecydowanie radę - czerń jest czarna, kontrast czy przejścia tonalne bardzo miłe dla oka.. dlatego też ten papier to dla większości wydruków to doskonały wybór..
Co do tego że jest to papier dwustronny.. - mam szczerze mówiąc mieszane uczucia.. druga strona nie prześwituje więc jeśli by się to sprawdziło pod względem "wytrzymałościowym" (w sensie przewracania kartek) to czemu nie zrobić z tego fotoksiążki.. na pewno doskonale nada się do wydruków zaproszeń itp.

4. ILFORD Galerie Gold Fibre Silk 310gsm (papier barytowy, o powierzchni jedwabistej)
No i tu totalne zaskoczenie.. nie umiem tak ładnie jak Marcin "czornyj" pisać o zapachu barytu o poranku bo do tej pory nie miałem okazji z takim podłożem się zetknąć to w zasadzie można powiedzieć jedno - rewelacja.. odcień może nie taki biały jak inne, sama kartka to solidny kartonik z leciutko kremowym odcieniem - ale to tylko sprawia wrażenie takiej właśnie lekko starszawej - wystylizowanej odbitki.. aż samo się prosi żeby na czarno-biało druknąć.. co do kolorów to tonalność i kontrast też są super.. generalnie do wydruków na których szczególnie nam zależy czy np. na wystawę itp. to będzie doskonały wybór..