Dobra pierwsze testy mam za sobą, na wstępie zaznaczam że w kwestii drukowania jestem totalnym amatorem dlatego opis też będzie amatorski nie wykluczone, że nie pozbawiony błędów, a wszystkie spostrzeżenia są wyłącznie podyktowane moimi odczuciami i moim niezbyt bogatym doświadczeniem drukarskim . Bardziej profesjonalnie się zrobi jak wypowie się kolega Czornyj
Drukowałem na Pixmie IP4300. Jako że ten typ drukarki pracuje na tuszach barwnikowych, papier Gold Fibre Silk jako ten zalecany do druku tuszami pigmentowymi nie został poddany testom.
90% moich dotychczasowych wydruków to papiery Canona PR-101, SG-201 /tego lubię najbardziej/ i do tych papierów będę odnosił się w porównaniu z Ilfordem.
Ustawienia wydruków odbywały sie zgodnie z zaleceniami producentów, w przypadku Ilforda odwzorowanie kolorów ustawione na Relatywnie kolorymetryczne z BPC, odpowiedni rodzaj papieru, jakość wysoka, korekcja kolorów w sterowniku drukarki wyłączona i oczywiście pobrany wcześniej ze strony odpowiedni profil ICC /nie ma profilu dla IP4300, dlatego profile są poprzednika IP4200/. Z wcześniejszego doświadczenia z papierami Canona tak i tu w zależności od zdjęcia czasem lepsze efekty osiąga się stosując renderowanie - percepcyjne /u mnie szczególnie zauważalne na zdjęciach z dominantą koloru niebieskiego, ale jak pisałem to odczucia własne poparte własnymi doświadczeniami/.

1.Papiery Gloss: Ilford Smooth Gloss - Canon PR-101- Tetenal Photo Glossy 272g. Do testów wybrałem 7 różnych zdjęć, zróżnicowanych pod względem kolorystycznym w tym jedno zdjęcie BW. Każde z 7 zdjęć zostało wydrukowane na każdym z wspomnianych powyżej papierów. Najżywsze i najbardziej nasycone kolory pokazał tu Ilford, tam gdzie u innych czerwień staje się bordowa w Ilfordzie jest naprawdę czerwona, krwista i mięsista taka jak być powinna. Ze wszystkich trzech papierów wydruki na Ilfordzie są najbardziej ciepłe co widać szczególnie na zdjęciach gdzie dominuje skóra, tu moim faworytem jest Tetenal, chociaż jest to kwestia indywidualna każdego z użytkowników. Jeśli chodzi o ilość detalu u wszystkich jest bardzo podobnie czyli bardzo dobrze, żeby wskazać zwycięzcę w tej kategorii trzeba by zaopatrzyć się w mikroskop. Przejścia tonalne w cieniach i brak czerni to największa bolączka Ilforda, zdjęcie w ciemnych partiach wygląda jak oglądane na komputerze z zawężoną paletą barw, tu najlepszy jest zdecydowanie papier Canona. Porównanie cenowe z jednego ze sklepów internetowych przedstawia się następująco: PR-201 /jako że nie udało mi się znaleźć PR-101 w formacie A4, a własny mam jeszcze ze starych zapasów/ 3,25zł/szt, Ilford Smooth Gloss 2,72, Tetenal Photo Glossy 3,02. Różnice w cenie nie są wielkie, każdy z papierów ma swoje plusy i minusy, dla mnie kolejność jest taka jak ceny.

2. Papiery Semi gloss: Ilford Smooth Pearl - Canon SG-201. Chociaż Ilford opisuje powierzchnię papieru jako perłową jest łudząco podobna do tej opisywanej w Canonie jako satynowa. Podobnie jak w pierwszym przypadku i tu kolory wydają sie bardziej nasycone i bardziej poprawne na korzyść Ilforda szczególnie uwidacznia sie to na wydrukowanych kolorowych gradientach tam gdzie jest niebieski, u Ilforda jest niebieski w Canonie wpada w fiolety, zdjęcia z duża ilością nieba na Ilfordzie wyglądają lepiej. Wszytko byłoby dobrze gdyby nie przejścia w cieniach sytuacja identyczna jak w poprzednim przypadku. Cena identyczna~ 2,60zł/szt. niektóre zdjęcia na korzyść Ilforda inne na korzyść Canona. Na pewno warto go mieć w swojej szufladzie. Perłowa powierzchnia wymiata, chyba nieco bardziej chropowata i połyskująca niż w SG-201.

3. Ilford Smooth Lustre Duo - Canon SG-201. Tak, tak wiem Canon jest papierem jednostronnym, a zestawiłem go tu tylko ze względu na podobieństwo powierzchni. Ilford - żywe mocne kolory, co najbardziej mnie zaskoczyło najlepsze przejścia tonalne w cieniach i najgłębsza czerń ze wszystkich testowanych papierów Ilforda. Chociaż nie miałem pod ręką żadnego innego dwustronnego papieru, to bez cienia wątpliwości stwierdzić mogę że ten był najlepszy na jakim drukowałem, dodatkowym atutem jest jedwabista powierzchnia.