Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: samyang 8 czy 14mm

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelbara Zobacz posta
    muszę zrobić wirtualną wycieczkę i zdjęcia wnętrz...
    czy planujesz zrobić ujęcia wnętrz w 360 i do tego dodasz zdjęcia detali?
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Architektura na 2.8? No nie wiem

Początki nałogu

Domyślnie

do fotografii wnętrz to na pewno coś szerokiego (co można wyprostować), najlepiej ts-e, zestaw oświetlenia, statyw z głowicą do panoram, to chyba absolutne minimum. Domykanie wg gustów ,ale 11-22 (raczej nie mniej). Co do fisha, to widziałem tu kiedyś zdjęcie (dla przykładu) jak mocno rozciąga boki więc nie wiem czy się do tego nada. Pewnie niektórzy robili fishem, ale ile to się trzeba pewnie naprostować w PS to jeden diabeł wie, bo pewnie nikt się nie przyzna. Ten manualny samyang 14 mm pewnie/może styknie na trudne początki. Obiektywy ts-e mimo, że są poza obszarem poszukiwań autora wątku mogą być nieodzowne w tej branży. Tutaj raczej porozciągane wnętrza na UWA raczej nie będą argumentem przekonującym zleceniodawców.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

Wiadomo, że architektury ani wnętrz na f2.8 robić nie będę f2.8 to mi się przyda na inne okazje
    Oj bardzo chętnie kupiłbym ts-e do tego pełną klatkę, ale puki co funduszy takich nie posiadam, i przez najbliższy rok posiadać na pewno nie będę. Co do tego świecenia to zaplecze też posiadam, więc teraz na szkle chciałem się*skupić. Zamiast tej sigmy wolałbym c10-22, miałem to szkło w rękach, wiem czego mogę od niego oczekiwać i jest chyba najlepszą propozycją szerokokątkną prócz ts-e rzecz jasna. Ale to też nie ten budżet jeszcze.... Zobaczymy po pierwszym zleceniu, jak będą kolejne to będzie się*myślało o upgrade.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Ja bym dozbierał do s10-20 a tak ogólnie do fotografii wnętrz i wirtualnych spacerów to nie wiem czy 2.8 aż tak bardzo potrzebne bo i tak aparat idzie na statyw.
    Światło f/2,8 do wnętrz/architektury niespecjalnie potrzebne w takim szkle,
    bo i tak się przymyka dla większej GO.
    No, ale autor wspomniał, że zamierza migrować w FF niebawem,
    więc taki zakup dość sensowny się wydaje, pomijając fakt,
    że na cropie to będzie ekwiwalent 22,4mm który do czasu zmiany trzeba zaakceptować.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A po co f/2.8? Może zamiast kupować szkło, lepiej wypożyczyć i dołożyć resztę do FF (hint: Sigma Pro Centrum; np. Sigma 10-20 poniżej 100zł/3 dni)?
    Z 17mm na FF mam około 24 zdjęć żeby ogarnąć wirtualną wycieczkę. Powodzenia z 14mm na cropie.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 22-11-2011 o 21:40

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: samyang 8 czy 14mm

Nie chcę zakładać tematu nowego, ale jestem w podobnej sytuacji co kolega, z tym, że mam aktualnie sigme 10-20 i przyznam, że nie odpowiada mi ten obiektyw. Nie potrafię go obsłużyć odpowiednio albo mam za duże oczekiwania. Mam też samyang 8mm i jestem zdecydowanie bardziej zadowolony z ostrości (dużej GO) niż przy sigmie 10-20. Teraz mam zamiar sprzedać tą sigmę i kupić coś.. co będzie i szerokie i trochę dłuższe (większe odwzorowanie szczegółów). W planach mam też przejście na FF.. i tutaj dylemat się pojawia ogromny.

Obiektyw chcę głównie do krajobrazu oraz zdjęć wnętrz (nie sferyczne). Chcę by był ostry i w miarę jak najszerszy. Rozważam rozwiązanie tego za sprawą sprzedaży sigmy 10-20 i zakupu

- samyang 14 mm (za ekonomię, szkło na FF na później, całkiem ostre i coś pomiędzy szerokim a dłuższym)
    - tokina 11-16 (tutaj szerokość i ponoć lepsza jakość obrazka niż sigma 10-20, lepsze wykonanie i ponoć mniejsze flary, ale cena mi nie pasuje). To byłoby ew. szkło używane.

Nie wiem za bardzo co robić a mieszkam w Bieszczadach, gdzie ciężko mi coś przetestować / pożyczyć.

Poradzicie coś?
    Dzięki

bierz 8mm jest świetna jak za tą kasę... pod 7D wręcz idealna. Miałem 7D jaki 8mm Samyanga i dlatego polecam... ustawiamy nieskończoność i walimy foty... w 90% przypadków..
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Dopiero zaczyna

Witam,

W tym rzecz, że 8mm mam, ale na zdjęcia (tylko zdjęcia) wnętrz mi nie odpowiada - za duże zniekształcenia. Chcę właśnie jeszcze jakieś szkło nie fish - dlatego zastanawiam się nad samyangiem 14mm lub tą tokiną 11-16.

Dopiero zaczyna Awatar slyfoto
    Miasto
    Warszawa

Posiadam 8 mm i na cropie jest ok a na FF ..... za dużo cięcia.. wolał bym 14

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów