Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Co kolejne zakupić ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Co kolejne zakupić ?

Witam. Otóż mam taki zestaw skromny:
    - Canon 1000D
    - Statyw Hama
    - Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS
    - Canon 50mm f/1.8
    - Filtr polaryzujący

Czasem do dyspozycji w chwilii potrzeby dochodzi 550D
    Zastanawiałem się nad zakupem lampy, wybór miałby paść na Yongnuo 565EX II. Mam budżet wysokości 600 złotych. Rozważam lampę, gdyż czasem brakuje mi światła. Zdjęcia jakie robię? Krajobraz, zdjęcia z imprez w domu i w szkole. Lubię też fotki wieczorne Myślałem nad lampą , może warto zainwestować w coś innego ?

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Krajobraz? Imprezy? Z obiektywami o najmniej ogniskowej 50 mm? To troche ograniczające musi być. No chyba, że kit nie został uwzględniony...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Część, pozwolę sobie zabrać głos (hau, hau). Lampa oczywiście zewnętrzna - rzecz wielce przydatna, ale pamiętaj, nie goń za sprzętem, ale ciesz się zdjęciami. Po prostu je rób, rób i rób. Niech one dają Ci radość, a nie pogoń za czymś to coraz nowszym (nie zawsze niezbędnym). Życzę Ci samych udanych zdjęć i Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No tak, zapomniałem o kicie :P Nie gonię za sprzętem Po prostu pojawiła się możliwość zakupu, bo pieniążki na święta dostane :P No i myślałem nad zakupem czegoś, co robię w pełni hobbystycznie, a nie zarobkowo, dlatego to tylko 1000D :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak nie wiesz czego Ci trzeba to skarbonka. Potrzeba sama zweryfikuje czego Ci trzeba.
    Jak wiesz, że lampa, to lampa. Chociaż ja bym te 300zł do systemowej 430EXII dozbierał. Bo? Bo osobiście nie lubię "kundli".
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 21-11-2011 o 18:33

Początki nałogu

Domyślnie

Posiadanie gotówki nie obliguje do jej wydania. Wrzuć w skarbonkę, gdy będziesz czegoś potrzebował z pewnością zauważysz. Wtedy gotówka będzie przydatna.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tylko mam obawy, że ona więcej przeleży niż będę ją użytkował

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prentas1 Zobacz posta
    Tylko mam obawy, że ona więcej przeleży niż będę ją użytkował
    Kasa czy lampa? Jak w ostatnim czasie parę razy pomyślałeś "damn, było by sto razy lepiej z lampą teraz" to kupuj. Kasa w skarbonce nie traci wartości, źle wydana kasa na nowy sprzęt wręcz przeciwnie - na starcie kilka(naście/dziesiąt) procent.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. Do krajobrazu - jakiś szeroki kąt (obiektyw) i filtry (szare połówki, szare), potem dobry/bardzo dobry statyw, wężyk spustowy/pilot.
    2. Imprezy - lampa (canon 430EXII zbiera bardzo dobre opinie) i/lub jasny obiektyw (j.w. szeroki).

Zastanów się co jest dla Ciebie priorytetem 1 czy 2 i szukaj np. używek
    Fiu fiu

Domyślnie

lampa, lamp i jeszcze raz lampa.

Nie wyobrażam sobie zrobienia prawie żadnego zdjęcia "we wnętrzach" bez lampy.
    Choć w minimalnym stopniu.
    Akcje typu ISO 1000, f1.8 na dłuższą metę robią się meczące bo trzeba się pilnować z GO. Z 430II nawet zdjęcia u cioci na imieninach wychodzą lepiej bo jak ją opanujesz będziesz miał przynajmniej cały pokój równo oświetlony

Jasne szkła są fajne, ale... zapytaj któregokolwiek ze "ślubniaków" mających 24,35 1.4 czy 50mm 1.2 czy zrezygnowaliby z lampy (mają w końcu jasne szkła) Nie sądzę
    Ostatnio edytowane przez Cluer ; 21-11-2011 o 21:17
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów