Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Stałka 50 mm do Canona 400 D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a czemu ne Helios 44m4
    ciut ponad 50mm, ale ma charakter (i uczy pokory)
    o cenie nie wspomnę (50 zł?)
    mam c50/1.8, ale po zakupie Heliosa nie używam

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Ostatnio dużo o Heliosach. Zastanawia mnie to. Obiektyw beznadziejny, właściwie bez jakichkolwiek zalet. Nawet przez pryzmat ceny trudno go polecić. W porównaniu do Ef 50/1.8 to dramat. Ostrość, kontrast, koma, powłoki, tandeta na każdym kroku. Przerobiłem kilka z Zenitami wiele lat temu z powodu braku czegokolwiek.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Ostatnio dużo o Heliosach. Zastanawia mnie to. Obiektyw beznadziejny, właściwie bez jakichkolwiek zalet. Nawet przez pryzmat ceny trudno go polecić. W porównaniu do Ef 50/1.8 to dramat. Ostrość, kontrast, koma, powłoki, tandeta na każdym kroku. Przerobiłem kilka z Zenitami wiele lat temu z powodu braku czegokolwiek.
    Smieszne Dobry Helios w centrum nie odbiega od 50 1.8, w ogole nie aberruje, niektore wersje maja kolista przeslone a ponadto bokeh jest bardzo ciekawy, inny niz we wspolczesnych szklach. Mialem i mam kilka wersji i niektore sa naprawde super uzywale glownie z Fuji s5. Co do autora - wszystko zalezy od zasobów portfela, oczekiwań i tego czy koniecznie szukasz szkieł z af. A z heliosa na f/2 2 przyklady, wiecej jest na moim starym flickr:

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    Smieszne ...
    Co udowadnia obrazek w rozmiarze 600x430 ?? A skaowałem mojego posta. Nie będe udowaniał, że białe jest białe, a czarne jest czarne
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 20-11-2011 o 18:24
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Sam nie miałem odwagi tego wprost napisać ale mam absolutnie taką samą opinię z zamierzchłych czasów analoga. Jeśli jest wyceniany na 50 zł to znaczy, że niewidzialna ręka rynku działa. Swoje Zeissy "legendy": Pancolara 50 i Sonnara 135, które miałem do Praktici pogoniłem do ludzi za grosze po przetestowaniu z cyfrowym body.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Sam nie miałem odwagi tego wprost napisać ale mam absolutnie taką samą opinię z zamierzchłych czasów analoga...
    Z zamierzchłych czasów to takumar i yashica (oba 1.4) dają radę. Być może są jeszcze jakieś legendy ale faktycznie...helios do nich nie należy A w/w chodzą w cenie EFa 50/1.8 i jeszcze na ciacho zostaje.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów