Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Stałka 50 mm do Canona 400 D

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

uzywam Heliosa 44-M4 bez napisu MC fakt jest to 58mm f 2 chociaz raczej pełny otwór to 1,8 a nie 2,0 ,ale widze takze ze są w nim mimo wszystko soczewki z powłokami dwustronnymi ,pewnie akurat mieli takie pierścienie i je przykleili w fabryce na jakś inną wersje ,świetny ostry obiektyw z dobrym kontrastem ,dla porownania zjada na sniadanie Nikora E 50/1,8 ktory to podobno jakąs legendą dla nikoniarzy jest :-) ,mam jeszcze Yashinona 50/1,7 w wersji DS-M ,ostry juz od f 1,7 nawet nie ma co porownywać z Canonem 50/1,8 II.Takumar 50 1.8 mi nie przypad do gustu bo tez sie na niego zasadzałem ,slaba ostrosc na pelnym otworze ,dalej nie testowałem bo juz nie widzialem potrzeby,a na canonie 50/1,8 i 450D słabiutko działa autofokus .
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 21-11-2011 o 18:10
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Ja używam 50 f 1.4 i jestem b.zadowolony. Można trafić używany w stanie bdb za około 1k. Jakość wykonania Ok, AF z nim chodzi celnie i szybko, a i cena przystepna. Pozdrawiam.

Domyślnie

Panowie, widzę ze rozgorzała dyskusja która idealnie wpasowywuje się w moj problem.

Mam do wydania 500zł i potrzebuję stałki do mojego 550d. Problem w tym, że interesują mnie zarówno portrety jak i zdjęcia koncertowe, także wolałbym jakieś jaśniejsze szkło.

Czy lepiej kupić tą polecaną przez Was typówke 50/1.8 od Canona czy pchać się w jakieś manuale? Myślalem właśnie o Heliose ale z drugiej strony - jestem troche więcej niż początkujący w temacie fotografii. Obawiam się, że manualne ostrzenie może na tym etapie przynieść zniechęcenie, a podczas próbnych plenerów z modelką nie mogę sobie pozwolić na nie trafienie np. 4 zdjęć pod rząd. Jak zyć, posiadacze Canona, jak żyć i jaki obiektyw kupić? : )))

Domyślnie

50tka 1.8 jest w miare spoko jak się jej używa umiejętnie. Większość zdjęć jest robiona własnie 50tką. Moja powyżej f/2.5 jest ostra na 1.8 mydło. Demon szybkości nie jest ale daje rade- czasem nawet jakies sportowe zdjecia sie cykneło za 400-500zł nie znajdziesz nic innego lepszego chyba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eksu Zobacz posta

Mam do wydania 500zł i potrzebuję stałki do mojego 550d. Problem w tym, że interesują mnie zarówno portrety jak i zdjęcia koncertowe, także wolałbym jakieś jaśniejsze szkło

Zależy jakie koncerty robisz
    zobacz tutaj:
    http://www.aniawyszkoni.pl/galeria/d...:4c8ff507c88b3
    (Maciej Durczak umieszczając i zmniejszając zdjęcia je niestety zmasakrował , a mógł poprosić o wyostrzone miniaturki)

praktycznie wszystkie zdjęcia były zrobione Canonem 50/1.8 .
    ISO 800 , f=2 i jedziesz
    Niestety autofocus często szukał ostrości.

Gorzej jak pójdziesz do klubu jazzowego i tam za całe światło będą robiły świece...
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Domyślnie

Koncert koncertowi nie równy. Wszystko zależy gdzie się trafi - przeważnie mały klub, pub.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Moim zdaniem manuale na 400d mogą być ale używanie bedzie bardzo upierdliwe, C50 może i nie zawsze trafia ale przynajmniej u mnie trafiałą częściej i doklądniej niż ja ręcznie
    Być może mój egzemplarz był bardziej celny, ale nawet na tym forum opinie są niezle i fotki przednie

Miasto
    Debno

Domyślnie

"Eksu" ile osób tyle opinii, mam 400D i mam 50/1,8. kupiłem za 4 stówki. Moje pierwsze jaśniejsze szkło i dopiero widać różnicę i potrzebę dalszego inwestowania.
    Przyjemna zabawa, ale jak chcesz pstrykać koncerty to proponuję muzykę klasyczną, gdzie ruch grajków jest względnie stabilny.
    Skąd takie zdanie. no tak fotografuję mojego syna ksywka - ps. "terrorysta" ma 8 miesięcy i żywioł w nogach, ciężko strzelić nie wzruszone zdjęcie :-) a tak ... to polecam 50/1.8 - świetna zabawa !!!
    EOS 400D, Canon 24-70 f/2.8L USM, SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5, SIGMA 70-300 mm f/4.5-5.6, Speedlite 580 EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Ja ze swojej strony mogę polecić 50/1.8, zwłaszcza jeśli ktoś ma ograniczony budżet.
    Szkło jest rewelacyjne za tą cenę. Oczywiście ma swoje mankamenty, ale mówimy tu o szkle za niezbyt "duże" pieniądze. Naprawdę potrafi pozytywnie zaskoczyć, szczególnie w warunkach dobrego oświetlenia. Demonem szybkości nie jest - w przypadku szybko poruszających się celów i kiepskim oświetleniu czasami potrafi się pomylić. Szkło warte polecenia !

Pozdrawiam
    KM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K.Muszkiet Zobacz posta
    czasami potrafi się pomylić.
    Ja odnoszę wrażenie, że czasami..., to uda mu się trafić tak średnio 25-30% jest OK (450d).
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów