Nie wiem tylko czy przebieg został sprawdzony i gdzieś u nich zapisany czy nie.
Pytałam więc czy robią coś takiego jak sprawdzenie licznika w standardzie czy tylko na życzenie.
Nie wiem tylko czy przebieg został sprawdzony i gdzieś u nich zapisany czy nie.
Pytałam więc czy robią coś takiego jak sprawdzenie licznika w standardzie czy tylko na życzenie.
Witajcie.
W dniu dzisiejszym wróciło body D50 z serwisu po "czyszczeniu matrycy". Jakże nastąpiło moje zdumnienie, kiedy po zamontowaniu obiektywów i zrobieniu kilku zdjęć testowych okazało się, że matryca nie jest do końca czysta. Fotki tła nieba po czyszczeniu matrycy.![]()
. Wcześniej wiedziałem, że na taką usługę nie otrzymam gwarancji.
Napisałem do serwisu czy mogę ponownie odesłać body do "poprawy" w ramach współpracy i dostałem info:
[...] Zdjęcia testowe na przysłonie f22 zostały zaakceptowane przez program regulacyjny. Ze względu na zanieczyszczenia znajdujące się w środowisku serwis nie jest w stanie udzielić gwarancji na czyszczenie matrycy. Matryca nigdy nie będzie sterylnie czysta, przy wysokich wartościach przysłony objawiają się niewidoczne dla ludzkiego oka zabrudzenia, których nie da się wyczyścić.
W załączniku przesyłam zdjęcia wykonane po czyszczeniu matrycy.
Plus zdjęcie
Czy ktoś z Was również miał podobny przypadek, czy to jest normalne postępowanie w takiego rodzaju usłudze. Jakie mieliście doświadczenia w przypadku czyszczenia matryc przez serwis i późniejszego rozczarowania usługą?
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 24-05-2018 o 17:37
A ja tak z innej beczki, co ma przysłona f/22 do czystości matrycy? Jak jest brudna matryca to chyba na każdej przysłonie widać?
C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568
Najbardziej zastanawia mnie fakt, że nigdzie wcześniej nie maiłem takiej informacji, że odbierając aparat (matryca) nie będzie czysta. Rozumiem brak gwarancji,ale to że w dniu odbioru będzie nadal brudna...; ręce opadają.
W tygodniu podejdę do UOKiK-u i dopytam się czy taka zastana sytuacja jest zgodna z literą prawa.
Znając ten serwis, jak już się dodzwonisz, to usłyszysz, że bez "obejrzenia" sprzętu nie są w stanie podać ceny, nawet orientacyjnej![]()